tisdag 28 oktober 2014

Dagens höjdpunkt i höstmörkret


Det här är Lchf-husman för mig, smörstekt vitkål med mustig köttfärssås. Allt eftersom höstkänslan drabbar oss så faller sig sån här mat ganska naturlig, iaf hos mig. Det är skönt att stå inne framför spisen i ett upplyst kök när det är helt becksvart ute och laga god mat, för att sedan avnjuta den framför en brasa eller tända ljus. Det är fan inte så dumt med höst ibland ändå...

Jag hoppas ni följer oss på Istagram och Facebook! Annars är det hög tid att ni börjar göra det om ni vill ta del av fler sköna bilder från våran matlagning och annat som vi stöter på i vardagen. Just nu är det dock mest mat då det inte är allt för mycket annat som inspirerar just i detta armageddonväder som råder.

Just nu förresten så debatteras det friskt om dieter och levnadssätt hos Jenny Strömstedt på Tv4 med lchfdoktorn/kostdoktorn bland annat. Samma tugg som vanligt och inget nytt blir sagt men ändå alltid lite underhållningsvärde när alla stångas för sin egen väg. Jag ska inte grotta ner mig för mycket i denna debatt just idag men det finns en grej eller snarare ett utryck som jag hatar och som alltid kommer upp i alla debatter, det är "sunt förnuft" "äta med sunt förnuft" "träna med sunt förnuft" "leva med sunt förnuft". Kan vi inte bara skrota detta utryck som inte fungerar för den stora massan även om den fungerar för många individer. 50% av svenskarna och 62% av amerikanerna dras med en övervikt och det är ett tecken på att sunt förnuft inte fungerar då den siffran är växande...

Så fort en människa säger "sunt förnuft" så tror jag att alla människor slutar att lysna, det gör iaf jag. För en överviktig person så kan man istället för "sunt förnuft" istället säga att "du gör fel och gör istället rätt", då har den personen slutat lyssna för länge sen. Då är det alla gånger bättre att prata om en eller flera befintliga och beprövade dieter, livsstilar eller bara informera brett för att skapa intresse och ge individer kött på benen för att kunna vända sin trend.


Köttfärssås 6 - 8 port:

  • 800 - 1000 g köttfärs
  • 3 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 2 tsk konc kalvfond
  • 1 - 2 tsk konc oxfond
  • 2 - 4 dl vispgrädde
  • 1 msk torkad oregano
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 - 2 tsk paprikapulver
  • olivolja
  • salt & peppar
  1. Börja med att hacka lök och vitlök. Fräs sedan dessa i en gryta med olivolja i botten tills löken mjuknat. Ner med köttfärsen och bryn även den en aning. Salta och peppra köttfärsen en aning och låt tomatpurén fräsa med mot slutet.  
  2. Sedan slår du på vinet och låter det fräsa till en aning innan du även går på med tomatkross, chilisås, kalvfond och oxfond. Sedan låter du hela härligheten stå och puttra länge! Krydda mitt i med oregano, persilja och paprikapulver. Låt fortsatt stå och puttra så länge som möjligt, gärna 40 minuter plus. Vill du låta den koka längre så kan du addera lite vatten. 
  3. När den kokat ner ordentligt så slår du på grädden och låter den fortsatt stå och puttra. Smaka sedan upp köttfärssåsen med salt, peppar och eventuellt ytterligare kryddor. Klart! 


Oavsett kosthållning, diet eller vad ni vill så är det här fortfarande en förbannat god köttfärssås som ni inte får missa! Om du äter den tillsammans med smörstekt vitkål, pasta eller något annat struntar jag fullkomligt i :) Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar