tisdag 8 september 2015

Ugnsstekt lax med grönkålsstuvning sojabönor och romsås


Grönt är skönt eller vad säger ni? Just grönt är ju mycket man äter inom lchf-kosten även om dem gröna sojabörnorna inte inräknas till den strikta kosthållningen men kan vara ett alternativ för den som äter mer liberal lchf-kost. Jag gillar ju att variera mig inom min kosthållning på senare år och växlar mellan strikt och liberal kost. Nu har jag kört liberal en längre tid och det har fungerat bra för min del då jag satsat mycket på styrke och allroundträning. Nu tänkte jag dock lägga ner den liberala kosten en tid framöver och återgå till strikt för att rensa ur kroppen och se hur kroppen svarar gentemot träning osv. Allt för att lära mig mer om mig själv...

Jag säger inte att någonting är rätt eller fel, alla lever sitt liv precis som dem känner. Vi är alla olika individer och har olika behov och egenskaper, det kräver många gånger olika kost också. Jag tycker dock fortfarande att strikt lchf är det bästa alternativet för dig som vill gå ner i vikt, framförallt vid kraftig övervikt men för den viktstabile kan ett mer aktivt liv i kombination med en aning mer liberal kost vara ett alternativ.

Jag fick för ett tag sedan en del kritik i en facebookgrupp för att jag använde bönor i en rätt som jag publicerade på denna blogg men den kritiken tar jag nu med en nypa salt. Kritikerna hävdade att bönor inte har med lchf kost att göra och det är jag inte sen att hålla med dem om. Men jag är alltid noga med att skriva i mina liberala lchf-recept att dem är just liberala och ger oftast tips till den strikte hur dem kan tänka eller plocka bort vissa ingredienser för att göra den kolhydratssnålare. Jag är helt öppen och hymlar inte med vad jag äter, jag lever alltjämt efter min lchf även om den ibland är strikt och ibland liberal. Allting behöver inte vara svart eller vitt i min värld, det här är en lchf-blogg om mig och av mig. Ibland strikt, ibland på gränsen och ibland en bit över gränsen och tillbaka. Jag är inte perfekt och det vill jag inte framstå som heller, jag är bara mig själv...


Ska vi ta och skriva litegrann om maträtten nu då. Tänk nu på också att sojabönorna behöver du bara äta om du vill det då dem innehåller hela 5,8 g kolhydrater per 100 gram. Hela 5,8 g alltså! helt crazy att äta 20 - 30 g av dessa, då får man passa sig, eller....

Ugnsstekt lax 4 port:
  • 4 st laxfiléer
  • salt
  • chiliexplosionkrydda
  • olivolja
Krydda filéerna med salt och chiliexplosion, samt ringla lite olivolja över filéerna. Stek sedan laxen i ugnsform mitt i ugnen på 150 grader i ca 15- 20 min eller tills laxen är klar. Laxen är klar när den börjar skiva sig eller när innertempraturen landar på 52 - 55 grader.

Grönkålsstuvning 4 port:
  • 300 g hackad grönkål fryst
  • 1 msk grönsaksfond konc
  • 2 dl vispgrädde
  • salt & peppar
Låt helt enkelt koka ihop i stekpanna och låt puttra tills konsistensen blir aningen fast. Krydda upp mot slutet.

Romsås:
  • 1 burk stenbitsrom
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • 1 msk finhackad dill, fryst
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 msk majonnäs
  • 1 tsk citronsaft
  • 3 - 4 varv svartpeppar 
Blanda alla ingredienser i en skål och låt dra i kylen en stund innan servering. 

Nu vart det väldigt mycket prat kring strikt och liberal kosthållning i detta inlägg och det är helt enkelt av den anledningen att jag tänker mycket kring just detta. Livet är en balansgång och våga prova dig fram till det du mår bäst av! /Jimps

2 kommentarer:

  1. Grönkålstuvning är ju så jäkla gott men jag har svårt att hitta den på min lilla affär förutom runt jul men nu ser jag att du köpt fryst! Måste kolla upp om vi kan ha det åtminstone :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja det brukar finnas bland övriga frysta grönsaker i frysdisken. Jag köpte findus har jag för mig. 👍

      Radera