söndag 1 januari 2012

Nyårsmiddag

Vi tillbringade nyårsafton hemma, vi fick dessutom sällskap av barnens farfar. Det var supertrevligt. I och med att vi jobbar varsin dag den här helgen så kände vi för att vara hemma, laga god mat och ta det lugnt. Maten var huuur god som helst! Hummer och oxfile, behöver inte säga så mycket mer.


Så här såg våran nyårsmiddag ut. Tournedos, gratinerad hummer, broccoligratäng, bearnaisesås och madeirasås. Till efterrätt åt vi kokospannacotta med hallon och blåbär. Klicka här för efterrättsinlägget.

Gratinerad hummer 4 pers:


  • 2 st hummrar av valfri sort, vi använde fryst färdigkokt

  • 5 st färska champinjoner

  • 2 st schallottenlökar

  • 2 st vitlöksklyftor

  • 2 dl grädde

  • 1 dl creme fraiche

  • 1 tsk kalvfond

  • ½ tsk skaldjursfond

  • 1 msk rökig whiskey

  • 2 tsk soja

  • smör att steka i

  • salt och peppar

  • Riven parmesanost

Börja med att göra en stuvning. Fräs schallottenlök, vitlök och svampen i en stekpanna med smör. När svampen och löken fått fin färg häll ner grädde och creme fraiche, koka upp och låt puttra. Fortsätt med att tillsätta fond, whiskey, soja, salta och peppra dig fram till en god stuvning! Låt puttra några minuter tills den fått en fin konsistens. När den är klar så ställ och sidan och låt vila medans du gör iordning själva hummern. Dela hummer på längden med en kniv. Gröp sedan ur halvorna, spara köttet i en skål och kasta bort resten. Kom ihåg klorna också. Hacka sedan ner köttet i mindre bitar och placera sedan ut hacket i hummerskalen, ovanpå köttet lägger du ett lager av stuvningen och toppa sedan med riven parmesanost! Gratinera sedan i ugnen i 15-20 min på 200 grader tills osten fått fin färg. Klart! Blir inte så mycket godare än så här, jag lovar!

Tournedos 4 port:


  • minst 1 kg oxfile

  • salt och peppar

  • smör att steka i

  • stektermometer

Börja med att skiva upp 4 st rejäla skivor av filen, ca 6-7 cm. Bind sedan upp varje köttbit så att dem blir cylinderformade. Bryn dem sedan i en stekpanna med smör, salta och peppra under tiden tills dem fått fin färg runt om. Lägg dem sedan i en ugnsform och stoppa ner en kötttermometer i den största biten. Stek dem sedan klart i ugnen på 150 grader eller lägre tills termometer visar 55 grader om du vill ha den "rare", 60 grader för medium eller 65-70 grader för "well done". Låt sedan vila 10 min innan servering. Klart! Så mört och helt underbara vart dem.


Madeirasås 4 port:



  • Steksky från oxfileen

  • 2 dl madeiravin

  • 1 dl torrt rött vin

  • 1 st schallottenlök

  • 3 msk kalvfond

  • 2 dl grädde

  • smör

  • salt och peppar

Hetta upp stekpannan där du tidigare stekt oxfileen i och har steksky sparat i. Tillsätt en klick smör och fräs på schallottenlöken tills den fått färg. Häll sedan ner vinet och låt koka i tio minuter tills vinet reducerat till hälften. Häll sedan ner grädde och fond, smaka av med salt och peppar och låt koka ihop tills såsen får önskad konsistens.



Efterrätten


Innan gratinering


Ingredienserna till bearnaisesåsen




Stuvningen till hummern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar