tisdag 8 maj 2012

Broccoli & purjopaj



Tanken slog mig idag när jag satt och funderade på vad jag skulle slänga ihop till kvällen, jo att det var hundra år sedan vi åt paj. Paj är ju så smarrigt och en perfekt lchf rätt med mycket smarr i. Vi brukar annars göra "lökpaj" eller "tomat & lökpaj", men det bestämde jag mig snabbt för att det inte skulle bli idag. Vi hade en purjo i kylen som var tvungen att ätas upp snart så den fick vara med och då passar det ju utmärkt med broccoli till också. Vi hade dock slut på pofiber så det fick bli en snabb vända till affären iaf och då stannade jag till vid ostdisken som jag alltid gör. Där fick jag syn på en ost med nedsatt pris, började läsa på etiketten och det var precis vad jag behövde för att pajen skulle bli helt perfekt! Det är nog den godaste blåmögelosten jag ätit med mild smak och god sälta. "Aura 29%" heter den och är tillverkad av "Falbygdens", klicka här för att spana in osten på deras hemsida.



Paj är väldigt enkelt att göra och tar ca en timme innan den står på bordet. Det är så gott och passar både till vardag och helg tycker jag och man kan i prinsip variera den i oändlighet. Svamp, grönsaker, köttfärs, skaldjur, ost osv. Här kommer receptet på pajen jag gjorde idag.

Broccoli & purjopaj med smak av blåmögelost 6 port:

pajbotten
  • 3st ägg
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 150 g philadelphia ost
  • 100 g smör
  • 3-4 dl pofiber
Börja med att smälta ner philadelphia och smör i en kastrull. Blanda resten av ingredienserna i en bunke och blanda därefter ner philadelphian och smöret när det smält. Rör ihop alltihop till en slät smet och arbeta ut den i en pajform. Förgrädda den mitt i ugnen på 225 grader i ca 15 min.

Fyllning
  • 250 g broccoli
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 dl gräddfil
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 st ägg
  • 2 dl riven prästost
  • 100 g smulad blåmögelost
  • smör
  • salt & peppar
Medans pajskalet går klart i ugnen så kokar vi broccolin i 5 min under lock och steker skivad purjo och hackad vitlöksklyfta i smör tills den mjuknat. Blanda sedan gräddfil, creme fraiche, riven ost, blåmögelost, ägg, salt och peppar. Snåla inte med saltet, behövs en hel del i sådana här rätter!

När pajskalet gått klart i ugnen så fördela ut broccolin och löken i botten. Häl sedan över gräddfilsblandningen så det täcker hela pajen. Grädda klart den i ugnen på 200 grader i ca 20-25 min eller tills den ser fin ut.

Tips: Vi har varmluftsugn och jag körde den på "pizza/paj funktion" på 180 grader längst ner i ugnen och det gör att det blir krispigare botten.




Jag sa ju igår att jag skulle dubbla mina steg idag jämfört med gårdagens och det har jag oxå gjort! Stegtävlingen på jobbet är ju i full gång och efter en lite trög start igår så känns det som jag är på banan idag. 24.949 steg har det blivit idag, så jag har averkat ett par mil ute på vägarna i form av både joggning och promenader. Bilen har alltså fått stå även idag. Det skall bli dåligt väder i morgon sägs det men jag hoppas det blir lite uppehåll så man kan komma ut och röra på sig lite iaf på våran lediga dag å allt. På kvällen har vi dessutom planerat in våran första fotbollsträning med korplaget för säsongen och lägger alltså innebandyn på is ett tag. Nästa vecka har vi första matchen så det är verkligen dags att komma igång!

Ha en go kväll på er!

6 kommentarer:

  1. Åh, den pajen lät otroligt god. Smakrik ost, broccoli och purjolök låter som en väldigt smarrig kombination.
    Jag stannar också ofta vid ostdisken. :-)

    SvaraRadera
  2. Låter otroligt gott! Det var längesen jag gjorde paj... Tack för påminnelsen! :)
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
  3. om man vill använda fiberhusk istället för pofiber, är de ungefär 1/3 av mängden då?

    SvaraRadera
  4. Oj, det vet jag faktiskt inte, har aldrig provat att byta ut pofiber mot fiberhusk. Du får prova helt enkelt, hör gärna av dig om hur mycket du tog och hur det blev, kan vara bra att veta.

    SvaraRadera