lördag 30 juni 2012

Öl marinerad fläskfile


Vi har haft en riktigt skön dag idag. Vi började med att åka på dragracing jag och barnen. Det gillade dem verkligen, speciellt Vincent som är tokig i bilar. Fint väder hade vi dessutom. På eftermiddagen fick vi besök av barnens farmor, hennes sambo och dotter. Riktigt trevligt och barnen har lekt som tokar. En superskön ledig dag!

Till kvällen åt vi grillad fläskfile som jag förstekte i ugnen på låg tempratur i ett ölbad. Om man tillåter ölen det vill säga. Vart väldigt mör och fin! Till detta åt vi grillade grönsaker och hemmagjord snabb bearnaise. Camilla överraskade oss med en efterrätt också, hon slängde ihop en smarrig rabarberpaj med vispad grädde på toppen. Pajformarna är nya och kommer från ica maxi. Dem vart verkligen lyckade! Perfekt konsistens och bra balans mellan det söta och det sura. Nu är jag proppmätt och tar igen mig i soffan en stund.

Öl marinerad fläskfile:
  • 1 st fläskfile
  • 1 burk lager öl
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • ½ tsk chili explosion krydda
  • 2 msk olivolja
Börja med att slå på ugnen på 70 grader. Puttsa filen och krydda sedan runt om och gnid in kryddorna. Pensla sedan med olivolja och placera filen i en ugnsform. Stoppa in en termometer mitt i filen och häll sedan över en burk öl som den sedan får ligga och simma i. Skutsa sedan in den i ugnen och låt den ligga och mysa tills innertempraturen hamnar på 60 grader. Tar ca 2-3 timmar, du kan justera tempraturen under tiden om du vill att det skall gå fortare eller långsammare. När den ligger på 60 grader så grillar du klart den på grillen på hög eller medelhög tempratur så den får fin färg och når en tempratur på minst 68 grader. Låt den vila i ett foliepaket 15 min innan du skivar upp köttet. Klart!



Rabarberpaj 4 port:
  • 2-3 stjälkar rabarber
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 dl koksnötsmjöl
  • 100 g smör
  • agavesirap eller sötningsmedel efter tycke
Skala rabarber och skär den i skivor. Fördela ut i portionsformarna och ringla över lite sirap i varje form. Blanda sedan mandelmjöl, kokosnötsmjöl och eventuellt lite agavesirap tillsammans med rumstempererat smör. Dela upp degen i 4 st bollar och platta sedan ut dem med händerna så det blir ett täcke som du placerar i formarna. Grädda dem mitt i ugnen på 200 grader i 20 min. Lägg på ett bakplåtspapper ovanpå om dem får för mycket färg. Servera med vanlijgrädde, vispad grädde som du blandar ner vaníljpulver i. Mums!



Nu börjar den här dagen lida mot sitt slut. Den avslutas med dem sista två avsnitten på den 5e säsongen av "dexter"! Ha en skön kväll på er.

3 kommentarer:

  1. Vilken god mat! Ölmarinerad fläskfilé låter jättegott! :)
    Ha en fin dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera