söndag 2 december 2012

Grönkålschips & kex


Hej på er! Hur har ni det på 1:a advent? Här är det strålande sol och -15grader, kallt och vackert med andra ord. Det blir till att pälsa på sig ordentligt när vi ska på julskyltning senare idag. Igår blev det ingen matlagning för vår del, vi var ut och åt med Jimmys mamma och hennes sambo, trevligt sällskap och god mat, en höjdarkväll! När vi kom hem kikade vi på senaste Batmanfilmen och åt chips, grönkålschips. Bland det godaste jag har ätit på länge, perfekt att ha på helgen om man saknar något att äta på i soffan när man tittar på tv. Jag hittade recpetet i en bok som vi fick till jobbet förra veckan, December heter den och är en jättefin julbok. Inte mycket recept för en LCHF:are men grönkålschipsen fastnade jag för direkt. Har ändrat temperaturen, blev lite väl varmt med 200grader märkte jag och sänkte till 175grader.


Grönkålschips
  • 1 knippe grönkål
  • olivolja
  • salt/havssalt
Börja med att ta bort stjälkarna och lägg bladen i en bunke. Ju mindre blad ju krispigare chips. Ringla över olivolja och blanda runt. Fördela ut på en plåt med bakplåtspapper. Sätt in mitt i ugnen på 175 grader i ca 10-15minuter.Vänd grönkålen minst en gång. Strö över lite salt. Ät och njut!


Grönkål hör ju julen till så i år blir det snacks för oss på julafton, kanske till ost- och plockbrickan.


Till frukost imorse gjorde jag kex som jag hade smör och ost på. Riktigt goda! Jag fick inspiration från en tjej som jag följer på Instagram, magdalchf. Här kan du kika in hos henne. Hennes kex var gjorda på bara sesamfrön, vilket jag hade tänkt att göra, men det var lite brist på sesamfrön så det blev en blandning. En väldigt god blandning, det här kommer jag att göra fler gånger. I receptet kommer jag dubbla ingredienserna så det blir en hel plåt. Du kan du välja vilka frön eller kärnor du vill, det blir nog gott vilket som.


Kex 1plåt
  • 2 dl sesamfrön
  • 2 dl linfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl solrosfrön
  • 2 ägg
  • 2 dl riven ost
Blanda allt i en skål och mixa till en smet. Bred ut på en bakplåtspappersklädd plåt, en blöt slickepott underlättar. Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 15minuter. Ta ut och skär eller bryt i den storlek du vill ha kexen. Stäng av värmen och torka kexen en stund på eftervärmen.


Nu ska Jimmy ge sig ut i kylan och sätta upp julbelysningen utomhus och jag ska sätta upp den här inne. Även om jag inte är mycket för snö, så är det underbart med ljuset. Det har verkligen varit en mörk och grå period på slutet, så nu hoppas jag på att snön får ligga kvar och att temperaturen kan tänka sig att ligga på 5 minus, skulle funka för mig :) och så ska solen skina såklart. Går det att ordna tror ni?


Trevlig första advent på er! / Camilla

4 kommentarer:

  1. Trevlig första advent!
    Spännande med grönkålschips, något att testa framöver.

    SvaraRadera
  2. Grönkålschipas vill jag också testa göra nån gång... jag såg också på en webbbutik med rawfood liknande chips... funderar på att köpa...
    Trevlig första advent!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. mmmm älskar grönkålschipsen! vattnar sig i munnen här vid frukostbordet t.o.m ;)

    SvaraRadera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera