torsdag 13 december 2012

Lax & blomkålssoppa


Ja idag är det ju Torsdag och då passar det alldeles utmärkt med en god soppa. Jag gjorde en matig blomkålssoppa med rejäla laxbitar i. Tills soppan gjorde jag iordning några ostchips som passar jättebra att doppa i soppan. Dem gör du enkelt genom att riva valfri ost och sedan lägger du en nypa ost per chips på en bakplåt. Stek sedan i ugnen på 200 grader i ca 10 min tills dem flytit ut och fått fin färg. Krydda sedan med paprikapulver.

Blomkålssoppa med laxbitar 8 port:
  • 1 stort blomkålshuvud
  • 2 gula lökar
  • 7 dl grönsaksbuljong
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g riven ost
  • 3 msk finhackad persilja
  • salt och peppar
  • 2 krm vitpeppar
  • 200-300 gram lax
  • smör
Hacka lök och fräs i kastrull med smör. Hacka sedan ner blomkålen och lägg ner i kastrullen tillsammans med buljongen, låt koka 5-7 min. När blomkålen mjuknat så mixar du slätt med stavmixer. Låt soppan fortsätta koka 5-10 min. Slå sedan i creme fraiche, grädde, persilja och riven ost. Smaka sedan av med kryddorna när du är nöjd med smaken slår du av värmen och lägger ner laxtärningar som får ligga och dra på eftervärme för att inte bli sönderkokt. Servera efter 5 min.


I morgon är det ju fredag och vi har en ledig helg framför oss! Vi ska åka till Stockholm och bara ha det mysigt, ska bli riktigt skoj. Känns välbehövligt att komma hemifrån ett tag. Nästa vecka är det "no mercy"  när julhandeln pikar och det blir mycket jobb! På jobbagendan har vi julhandel, jul, mellandagar, nyårshandel, nyår, inventering...Ingen tid för vila alltså utan vi får pusta ut i mitten av januari!

Nu skall jag ta och packa ner lite grejer som vi ska ha med oss i morgon, go kväll på er! /Jimps

3 kommentarer:

  1. Mmm, precis det (minus chips) fick jag hemma hos pojkvännen igår. Perfekt när det är minusgrader ute, att värma sig med en krämig soppa!

    SvaraRadera
  2. Mmm...gott och värmande! Chips ser galet goda ut! :)
    Ha en fin fredag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera