tisdag 15 januari 2013

Kycklingkebab

 
Idag gjorde jag kycklingkebab till middag och det är en rätt som ligger mig varmt om hjärtat. När jag var i turkiet för många herrans år sedan åt jag en hel del kycklingkebab som var så ljuvlig och det har etsat sig fast. Jag har aldrig lyckats hitta en lika god kebab som den och det här är inte riktigt samma sak heller men väldigt väldigt god var den! Kycklingen vart superlyckad och receptet på den hittade jag på "receptfavoriter.se", med lite justeringar fick jag till den perfekt och rekommenderar starkt.
 
Brödet vart godkänt men jag är inte helt nöjd utan skulle gjort det lite tjockare men man lär sig så länge man lever, receptet på brödet hittade jag på "fitpafett.blogspot.se" Till detta åt vi bladspenat, ruccola, gurka, tomat, rödlök, paprika, jordnötter, riven ost och en hemmagjord kebabsås.
 
 
Kycklingkebab 4 port:
  • 4 st kycklingfileer
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl soja
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk sambal oelek
  • ½ pressad citron
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • salt & peppar
Strimla kycklingfileerna och lägg i en bunke. Sedan är det bara att ösa på med resten av ingredienserna och låta vila i kylen 2 timmar innan tillagning. Dem skall sedan stekas i ugnen på 225 grader. Häll över kycklingen på en plåt och stek mitt i ugnen i 15 min. Rör sedan runt kycklingen och stek ytterligare 15 min. Klart! Låt svalna innan den skall ätas.
 
 
Pitabröd 4 port:
  • 6 ägg
  • 6 msk olivolja
  • 1 dl creme fraiche
  • 4 dl mandelmjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 3 msk pofiber
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
Vispa upp äggen och tillsätt olivolja och creme fraiche. Vispa slät och blanda ner dem torra ingredienserna under vispning till en slät smet. Bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper till runda kakor, forma med en sked. Grädda sedan i ugnen på 150 grader i ca 12-15 min. Tag ut och låt svalna innan du skär dem till pitabröd.
 
 
Kebabsås:
  • 3 dl creme fraiche
  • ½- 1 msk majonäs
  • ½ tsk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½-1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk kebabkrydda
  • ev lite vitlökspulver efter tycke
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med kryddorna tills du hittar en god smak. Tänk på att inte ha i för mycket sambal eftersom chilismaken kommer fram när såsen får stå och dra en stund.
 
 
Den här smarriga kycklingen kommer garateras att utvecklas under grillsäsongen senare i vår! :) Nu säger jag go natt så hörs vi i morgon! /Jimps

9 kommentarer:

  1. Oh fy vad gott det såg ut!!

    SvaraRadera
  2. mmmm gott!!
    smidigt att göra det i ugnen :)

    SvaraRadera
  3. Åhhh så gott! :) måste testas!

    SvaraRadera
  4. Ni är så duktiga tack för allt ni delar med er...
    Irene

    SvaraRadera
  5. Wow! Vilken kanon maträtt! Det här tar jag sparar rakt av! Måste absolut göra exakt allt ni lagat till någon fredagsmys! Tack frö ett fantastiskt recept! :)
    Ha en toppen kväll!
    Kramar!
    //Lana

    SvaraRadera
  6. En liten fråga bara. Hur många pitabröd blir det här och hur stora skall man göra ovalerna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gör två stycken stora ovaler per plåt och skär sedan upp dem när dem gräddat klart. Det vart 2 st plåtar av detta recept. mvh jimps

      Radera
  7. är inte bakpulvet ett big nono?

    SvaraRadera
    Svar
    1. bakpulver består ju av mycket kohydrater men eftersom man använder så väldigt lite så fungerar det bra för oss. mvh Jimps

      Radera