torsdag 8 augusti 2013

Blomkåls & palsternackssoppa


God kväll på er och hoppas ni har det bra hemma i stugorna. Med mig är det helt ok men det är värre med Camilla, hon vart visst lite krasslig här på eftermiddagen stackarn. Jag vet inte vad som kan vara värst, att hon mår illa eller att hon gick miste om den goda soppan som jag kokade ihop ikväll... nej jag ska inte vara elak, det är inte roligt att vara dålig.

Ja det är ju Torsdag idag och det är ju soppans veckodag. Så det fick helt enkelt bli en rejäl soppa till middag ikväll och det passade ju extra bra ikväll eftersom regnet vräker ner utanför köksfönstret. Resultatet vart en välsmakande soppa på blomkål & palsternacka, vid sidan om frasiga ostflarn som är goda att doppa. Mums!

Blomkåls & palsternackssoppa 4 port:
  • 1 blomkålshuvud
  • 1 palsternacka
  • 2 st schalottenlökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 5 dl kycklingbuljong (vatten + buljongtärning)
  • 2-3 dl vitt vin
  • 3-4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 1 krm muskotnöt
  • 2 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • 2 tsk hackad persilja
  • smör
  • Tryffelolja vid servering
Börja med att hacka schalottenlök och vitlök, fräs sedan i en stor kastrull med smör. När löken mjuknat och börjar få färg så slår du på vinet och buljongen, låt puttra. Hacka sedan upp blomkålen och palsternackan grovt, låt dem sedan koka med i kastrullen. Slå sedan i grädde och philadelphiaost, låt stå och puttra tills blomkålen och palsternackan mjuknat ordentligt, ca 10-15 min. Tag sedan en stavmixer och mixa soppan slät, sedan är det dags att smaka upp den. I med kryddorna och smaka av med salt, peppar och ev. mer av någon krydda om du känner för det. Vid servering kan du droppa i två stycken droppar tryffelolja i varje portion. Klart!

Servera gärna med ostflarn som du enkelt gör genom att riva ost som läggs i små högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i ugnen på 200 grader i ca 10 min, håll koll så dem inte bränns för det går fort på slutet. Ett tips som jag gjorde var att jag rev vanlig prästost som jag sedan toppade med riven parmesanost.

Ha det fint allesammans! /Jimps

3 kommentarer:

  1. Åh, vad gott med soppa. Jag gör soppa alldeles för sällan.
    Kram

    SvaraRadera
  2. Blomkålssoppa är så gott!! Va allt för länge sen jag åt det ju ;)

    SvaraRadera
  3. Mums, så gott med sådan soppa!
    Ha en fin fredagskväll!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera