måndag 2 september 2013

Kalvfärsbiffar med rotsaker & brunsås


Vi har verkligen haft en kanonhelg och det bästa med helgen är att den känts så himla lång! I Fredags efter jobbet så var jag och Camilla ut och festade. Vi kikade på Mando diao som spelade hemma i Folkets park och det var riktigt bra! Efter det gick vi ut tillsammans med några vänner på krogen innan vi for hem. I Lördags var vi hemma hela familjen och lagade god mat och bara njöt av ledigheten, vi åt grillat nötkött med senapssmör och grönsaker.

Söndagen vart barnens dag och passande nog så firades "barnensdag" hemma i stan så vi tog cyklarna dit där vi kikade på parad, åkte karusell och käkade indiskt till lunch innan vi cyklade hem igen. Väl hemma så fick barnen besök av en lekkamrat från Vincents dagis och senare på kvällen käkade vi räkor och ostar framför "Karlsson på taket" på tvn. En superbra dag där allt fokus låg på familjen och inget annat!


Idag är det Måndag och tillbaka till veckomatsedeln, men det betytder inte att det serveras någon tråkig mat i vårat hus. För är det något man verkligen ska unna sig på vardagarna så är det god mat, det om något piggar verkligen upp! Idag stog det Kalvfärsbiffar på menyn till det gjorde jag ugnsrostade rotsaker och till alltsammans en riktigt gräddig brunsås.

Kalvfärsbiffar 6 port:
  • 800 g kalvfärs
  • 2 ägg
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk rödvin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 tsk kalvfond koncentrerad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • smör och 3 st vitlöksklyftor att steka i
Då gör vi helt enkelt så att vi blandar alla ingredienser i en bunke tills det bildar en slät smet. Stek sedan i stekpanna med smör där du gärna kan slänga i vitlöksklyftor som får steka med och ge smak åt stekfettet. Du behöver inte forma biffarna innan stekning utan tag helt enkelt en näve ur bunken och pressa den med stekspade direkt i pannan för att inte jobba sönder färsen. Stek några minuter på varje sida under medelhög tempratur. Klart!

Ugnsrostade rotsaker:
  • kålrot
  • rödlök
  • rödbetor
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
Skiva kålroten som pommes frites. Dela sedan rödlöken och rödbetorna lite grövre. Ringla över olivolja, salt och peppar. Stek alltsammans på en ugnsplåt i ugnen på 225 grader i ca 60 min. Klart!

Gräddig brunsås:
  • 1 st schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk whiskey
  • 1 msk kalvfond koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 5 dl grädde
  • 150 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka schalottenlök och vitlök. Stek löken i en kastrull med smör tills den mjuknat och slå då i whiskey, soja och kalvfond. Låt fräsa en stund och slå sedan på grädde, vatten och ost. Låt stå och puttra ca 20 min och smaka sedan av med salt och peppar. Klart!



Då spolar vi tillbaka tiden till i Lördags då vi åt härligt grillat nötkött. Högrev och luffarbiff, styckade lite mindre attraktiva nötdetaljer som är sjukt gott bara man grillar det på rätt sätt och helt enligt den amerikanska bbq kulturen. Till detta gjorde vi ett senapssmör och serverade grönsaker.

Senapssmör:
  • 100 g smör
  • ½-1 msk grov smakrik senap
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svarpeppar
Blanda alla ingredienser i rumstempererat smör och låt det sedan stelna till i kylen innan servering. Klart!

Ha en trevlig kväll och god natt på er allesammans! /Jimps

1 kommentar:

  1. Vilken härlig helg ni har haft! :)
    Kalvfärsbiffarna låter så gott! Receptet är sparat!
    Ha en fin tisdag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera