onsdag 9 oktober 2013

Chili con carne


God förmiddag på er, jag ska bege mig till jobbet om ett par timmar men först tänkte jag dela med mig av ett skysst recept till er! Det är en Chili con carne som vi gjorde för två veckor sedan och den var alldeles för god för att sollas bort så ni får helt enkelt receptet retroaktivt idag istället.

Nu är det säkert några som rycker på ögonbrynen och tänker Chili con carne och Lchf funkar ju inte men det påstår jag att det gör. Det är en del kolhydrater i bönorna osv men utslaget på en portion så hamnar man något över standarden 5 g per portion vilket är helt ok i vårat hus där vi är viktstabila och inte är ute efter att optimera en viktnedgång. Så för er som är mitt i en viktnedgång och räknar kolhydrater, plocka då helt enkelt bort bönorna..


Chili con carne 6-8 port:
  • 800 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • ½ kålrot
  • 1 hackad urtjärnad chili
  • 1 konserv vita bönor i tomatsås
  • 1 konserv kidneybönor
  • 1 konserv krossade tomater
  • 3 msk tomatpure
  • 1 dl chilisås
  • ½ msk mild paprikapulver
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 röd paprika
  • 20 st marinerade vitlöksklyftor
  • salt & peppar
Börja med att hetta upp en stor gryta med smör i botten. Fräs löken och bryn sedan köttfärsen. Slå sedan i krossade tomater, kalvfond, vatten, tomatpure, chilisås, sambal, hackad vitlök, chili, paprikapulver och spiskummin. Låt koka ihop en stund och slå sedan i bönorna och kålrot, låt stå och puttra i minst 20 min. När den sedan kokat ner lagom mycket så smakar du upp den med salt, peppar och eventuellt ytterligare av någon krydda. Skulle den blivit för skarp så späd då helt enkelt ut den och låt koka ytterligare en stund. Avslutningsvis blandar du ner skivad paprika och dem marinerade vitlöksklyftorna. Klart!

Servera i Romansalladsblad och gärna med en klick Creme fraiche vid sidan om.

Ha nu en bra dag på er! /Jimps

6 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut!! Länge sen jag gjorde chili con carne...kanske dags snart :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja det tycker jag du ska göra, härliga smaker!

      Radera
  2. Tjamoss! Jörgen heter jag, följt er blogg ett tag o nu kände jag att jag måste komma med ett tips: rör ner kakao i chili con carnen! Blir SÅ mycke godare! Har gjort så i 10 år tror jag...Mängden får ni prova er fram till, men kanske 1 msk el 2, men passa så det inte blir för beskt, jag brukar även ha i nån msk santa maria chipotle pasta, gifter sig bra med kakaon, shit nu vart ja hungrig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! lägger det på minnet. ha det fint.

      Radera
  3. Detta receptet på "chille" provade jag idag och det var mycket gott. Ska prova fler recept från Er!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du testade det! Minns att det var jättegott tilllsammans med salladen och creme fraichen :) hoppas du hittar fler recept att testa! Ha en bra dag.

      Radera