torsdag 21 november 2013

Saffransdoftande fisksoppa


God kväll! Innan jag går och lägger mig ikväll så ska jag passa på att posta ett inlägg till er. Den här veckan har verkligen varit tuff på många sätt och jag är helt tom i skallen. Har varit mycket både på jobbet och hemma, men nu känner jag att bitarna sakta men säkert börjar falla på plats och börjar kunna andas litegrann.

Jag har efter jobb och matlagning idag stått nere i graraget och vallat skidorna för första gången den här säsongen, yes ni hörde rätt! Det är inte så att jag går runt och spår att det ska komma snö utan i helgen så ska jag åka till Torsby där dem har en inomhusanläggning för längdskidor och det ska verkligen bli skitkul att smyga igång skidsäsongen redan nu. Återkommer såklart mer om det senare.

Maten idag blev en krämig fisksoppa med saffran i. Soppa är en bra lchf rätt om du är generös med fettet, man får sig en rejäl bukfylla som man står sig länge på utan att känna någon hunger. Ett tips till er som är under viktnedgång.

Fisksoppa med saffran 4-6 port:
  • 400 g torskfileblock, tinad
  • 5 dl fiskfond (vatten + buljongtärning)
  • 1 liten palsternacka
  • 75 g kålrot
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 schalottenlökar
  • 5 dl vispgrädde
  • 300 g färskost
  • ½ paket saffran
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka lök och vitlök. Grovhacka sedan palsternacka och kålrot. Fräs alltsammans i kastrull med smör tills löken mjuknat, slå då på buljongen och låt stå och puttra i 20 min. sila av buljongen och hetta upp den i kastrullen igen. Slå i grädde och osten, låt sedan puttra och smaka upp med saffran, salt och peppar. När soppan är välsmakande så slår du i fisken som får koka med 5 min innan servering. Klart!


I förregår så gick jag loss i charkdisken på jobbet och gjorde lite spansk tapas till Camilla på kvällen. Så sjuukt gott och enklare kan det heller inte bli, ibland behöver man helt enkelt inte krångla till det alls utan bara äta goda rökta råvaror previs som dem är. En salladsbädd, spanka skivade korvar, skinkor, manchegoost, mezeoliver och en svensk rökt hjort fick vara med.

Dagens tips från mig! Nästa gång ni tycker att ni inte har tid till matlagning en dag så köp och gör en tapastallrik istället för att köra in på skräpmatshaket. Mycket nyttigare och framförallt godare! Ha en bra kväll. /Jimps

2 kommentarer:

  1. Saffran och fisk är ju så gott! Jag åt soppa idag och tänkte (som alltid när jag äter soppa) att jag borde laga soppor oftare. Kanske helt enkelt får bli en saffransfisksoppa snart, det är ju ändå jul snart. :-)

    SvaraRadera
  2. Vad gott det låter! Härligt med lite saffran i maten!

    SvaraRadera