onsdag 21 januari 2015

Grymmaste lchf-pizzan


Många av er såg denna pizzan på Instagram igår och vi fick direkt frågor hur vi gjorde degen. Det är inte så konstigt eftersom det florerar massor av recept på pizzadeg överallt. Vi har gjort många pizzor genom åren, en del väldigt bra och en del mindre bra. Den här var en av dem bättre, om inte den bästa!

Pizza är ju Svenska folkets inoficiella nationalrätt skulle man kunna säga. Alla älskar pizza och äter dem ofta, men det är nog förhållandevis få som lagar dessa själv. Innan vi började med lchf så åt vi som alla andra pizza väldigt ofta och med handen på hjärtat så är den klassiska pizzeria-pizzan väldigt god såklart, men den är faktiskt ännu mer onyttig. Det är nog få saker som är värre att stoppa i sig rent matmässigt för magen och blodsockret. Det krävs mycket ansträngning för att omsätta en pizza i kroppen skulle man kunna säga. Det är ju det berömda fettet i kombination med kolhydrater/gluten som ger flera negativa effekter.

Gör istället din egen pizza och du slipper ett spökande blodsocker som får dig att bli sugen på något och vilja äta mera en stund efter middagen, du får bättre mättnadskänsla och äter på så vis mindre av själva middagen, du exakt vad du stoppar i dig då du kan välja bra råvaror och så smakar det såklart bättre!

Nu har jag propagerat klart och antingen håller man med eller så håller man inte med, i vilket fall så är detta en jäkligt god pizza :)


Hur skapar man denna pizza då? Det är inte så svårt faktiskt men det kräver lite ansträngning och tar längre tid än att beställa den ute...

Lchf Pizza 4 port (2 st pizzor):
  • 8 dl mandelmjöl (mal ner sötmandel med mandelkvarn)
  • 2 ägg
  • 4 dl riven hårdost
  • 2 tsk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 stor hackad schalottenlök
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • smör
  • 500 g krossade tomater
  • 2 tsk oreganokrydda
  • ett ständ vitvinsvinäger
  • 1 tsk konc kalvfond
  • salt & peppar
  • 8 st skivor italiensk salami
  • 1 skivad rödlök
  • 4 - 6 st skivade champinjoner
  • 100 g gorgonzola/mascarponeost
  • 8 dl riven hårdost
  1. Börja med att göra degen genom att blanda mandelmjöl, ägg, 4 dl hårdost, fiberhusk, bakpulver, vatten och 2 krm salt i en bunke. Låt sedan stå och svälla i ca 15 min. 
  2. Dags att göra tomatsås. Fräs hackad schalottenlök och vitlök i kastrull med smör tills löken mjuknat. Slå på krossade tomater, oregano, vinäger, kalvfond och låt stå och koka ner till minst hälften. Den ska vara tjock i konsistensen när den är klart. Mixa gärna slät med stavmixer mot slutet samt smaka upp den med salt och peppar.
  3. Tag fram en bakplåt med papper på. tag hälften av degen du tidigare gjort och forma till en rund tunn pizzabotten. Grädda sedan i ugnen på 200 grader i 10 min. Plocka sedan ut plåten.
  4. Bred tomatsås på den gräddade pizzabotten och strö sedan över hälften av den rivna hårdosten. Lägg sedan på fyllningen, dvs. salami, rödlök, svamp och mozzarella/mascarpone. Strö slutligen över resterande av den rivna osten.
  5. Grädda sedan pizzan i ugnen på 200 grader. Jag har pizzafunktion i min varmluftsugn så jag använder den, använd annars vanlig värme men kör i båda fallen inte pizzan på plåt utan använd istället ugnsgrillgallret, dock fortfarande med bakplåtspapper fortfarande. Klart!
Så nu är det bara att skriva en inköpslista och laga till denna rätten! 

Bilden från @jimps_ Instagramflöde

Avslutningsvis så finns det middagar som inte kräver lika lång tillagning och finess, men desto mer delikatess! Detta åt vi i helgen och det var inget mindre än gratinerade musslor tillsammans med ostbricka, korvar och finncrisp. Är ni intresserade av receptet på dem gratinerade musslorna så klicka ni bara här! Inget krångel, bara gott! Ha det fint. /Jimps

2 kommentarer:

  1. Mmm..det är alltid så gott med pizza!
    Ha en toppen dag!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Yes! Ser fram emot att prova när jag är inne i en mer liberal period (har några veckor av strikt lchf kvar). Provade Ost-pizza häromdagen där bottnen bara var ost och det var verkligen inget för mig. Pizza är ju lite comfort-food och det verkar er variant infria mycket mer på!

    God Helg från Frognerfrun

    SvaraRadera