torsdag 22 januari 2015

Livsmedelsverkets kostråd

Ja dem har ju åtminstone slopat sitt gamla råd om 6-8 skivor bröd om dagen, men frågan om nya rekommendationen att äta mer fullkornsbröd egentligen är så mycket bättre?!
Jag vet inte hur lång tid det det kommer ta innan Livsmedelsverket kommer att släppa nya kostråd. Dem senaste kom under 2014 och förändringarna är inte stora jämfört med tidigare och man funderar ju på vad det är för stenåldersmänniskor som bankar igenom vissa av dessa beslut. Några är såklart helt ok, men huvudtänket tycker jag är fel... Jag menar räkna kalorier och äta nyckelhålsmärkt, är inte det lite mossigt.

 Dem spaltar upp fem punkter på deras kostrådssida som jag inte tycker håller måttet:
  • Att man ska äta fettsnålt och nyckelhålsmärkt? Dem rekommenderar att skära bort synligt fett från maten? Nej jag skojar inte, det står så!
  • Att man ska äta mer frukt än grönsaker men inga rekommendationer ang rotfrukter tycker jag är väldigt konstigt. I min värld så förstår jag heller inte varför frukten kommer i första hand och grönsaken i andra hand.
  • Att man ska äta mer fullkorn som oftast är fullproppat med sirap, socker och sötning.
  • Att man ska äta fisk 3 ggr i veckan är inget negativt i sig, men varför kan man inte rekommendera fler nyttiga proteinkällor på denna punkt?
  • Att man ska använda margarin och olja vid matlagning istället för tex smör. Margarin som består av massa äckliga biprodukter från industrin och kemikalier är absolut inget alternativ för mig iaf!
Ska man sammanfatta så tycker Livsmedelsverket att vårat dagsintag ska bestå av mestadels sockerbaserd, kolhydratsrik kost. Man ska göra sitt yttersta för att inte äta något fett överhuvudtaget och det lilla fett man intar ska bestå av processat fett och undvika det naturliga. Protein ska undvikas förutom fisk. Det pratas måttligt om övriga proteinkällor, inte ens vegetariska alternativ rekommenderas starkt så redan där har dem tappat tråden tycker jag. Mejeriprodukter undviker dem att prata om förutom att man ska välja fettsnåla alternativ. Dem är så sjukt enkelspåriga så man blir mörkrädd och dem stirrar sig helt och hållet blinda på kalorier, förutom fruktens kalorier som tydligen går bra. Att dem inte ens kan rekommendera ägg är antagligen för att dem just innehåller mycket kalorier. Ägg som är det enda livsmedlet som en människa kan överleva ett helt liv på, det är inte bra nog att nämnas i deras kostrådgivning...

Att dem rekommenderar lågt intag av godis, läsk och glass kan man ju bara understryka och det är väl det enda man instämmer helt på tillsammans med att man ska vara aktiv och röra på sig. Bra där :)

Vilka förändringar som jag hoppades på att dem infört i dem nya kostråden? Slopa nyckelhålet som inte håller i dagens moderna samhälle, dvs sluta stirra er blinda på kalorier och se istället till helheten, naturligt fett behöver kanske inte vara så farligt. Rekommendera naturlig kost såklart, rekommendera inte processad industrimat som tillverkas av kemikalier och tillsatser. Försök få folk att äta balanserat och låt inte den största byggstenen bestå av socker/fruktsocker/kolhydrater. Att råden skulle vara lchf är inget jag trott och det behöver dem absolut inte vara heller, men jag eftersöker åtminstone balans mellan kolhydrater, fett och protein, samt mer grönsaker, rotsaker och där frukt inte är medräknade i samma katergori. Det skulle vara ett steg i rätt riktning tycker jag.. 

Vill du läsa Livsmedelsverkets kostråd så klickar du in här, http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/

Så avslutningsvis så ber jag till Livsmedelsverket, ni kan väl åtminstone rekommendera ägg som ett bra intag i nästa kostråd som kanske kommer någon gång kring 2095 eller så. Ha det fint! /Jimps

2 kommentarer: