söndag 4 januari 2015

Nytt år!


Hade ni en bra nyårsafton? Våran var kanon! Både jag och Camilla jobbade faktiskt nyårsafton, men det hindrade oss inte från att laga till den obligatoriska trerättersmiddagen. Vi började med en soppa, efter den en grym kötträtt och avslutningsvis en egengjord glass med hallonsås. En kanonmiddag lagad med mycket kärlek!

Vi skippade faktiskt hummern iår och satsade på krabba istället, av den enkla anledningen att jag aldrig tillagat krabba tidigare. Det är inte så mycket kött på en krabba men väldigt mycket smak om du kokar en fond på den så soppa är att rekommendera.

Krabbsoppa 4 port:
  • 1 st färsk eller fryst krabba
  • 4 st schalottenlökar
  • ½ msk tomatpuré
  • konc. hummerfond
  • 1 - 2 msk hackad färsk dill
  • 5 dl torrt vitt vin
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 st avocado
  • 1 st röd chili
  • salt & peppar
  • smör
  1. Börja med att rensa krabban genom att först klyva den på mitten med en kniv. Plocka ur romsäck och kött. Bryt av klorna och plocka ur köttet ur dem. Spara köttet vid sidan om. Koka sedan skal och allt rens i en kastrull tillsammans med vinet och två hackade schalottenlökar. Låt koka tills vinet reducerat till minst hälften.
  2. Hetta sedan upp en ren kastrull och fräs i den 2 st hackade schalottenlökar och hackad chili i smör tills löken mjuknat. Slå i tomatpuré och låt den fräsa till. Slå sedan i det tidigare nerkokade vinet tillsammans med grädde och en skvätt hummerfond. Tärna sedan en avocado och låt koka med. Låt nu soppan stå och puttra 20 - 25 min. 
  3. Smaksätt mot slutet med hackad dill, salt och peppar. Sist men inte minst så lägger du ner krabbköttet och romen som får koka med dem sista minuterna innan servering. Vispa soppan ordentligt mot slutet, servera sedan och njut!

Varmrätten så, den lirar ju i en egen division! Eller vad sägs om kålrotsgratäng, indirekt grillad strutsfilé, grillad baconlindad sparris, rödvinssås och bearnaisesås. Frågan är om det blir så mycket bättre än såhär?

Strutsfilén är ett jättefint kött som jämförs med oxfilén men strutsen är faktiskt mörare. Smaken sedan är väldigt likt. Har man en sån fin köttbit så kan man absolut inte tillaga den på annat sätt än ute på grillen. Med en trådlös termometer så håller du koll på tempraturen ute på grillen och du kan i lugn och ro pyssla med annat, dagens tips från mig ;)
  • Grilltips Strutsfilé: Hetta upp grillen med en indirekt uppläggning av briketterna med 120 - 150 grader i grillen. Salta och peppra köttet runt om samt masera in kryddorna. Placera köttet mitt på grillgallret med en dropplåt under. Häll en dl rödvin på köttet, lägg på locket och grilla köttet tills innertempen landar på 52 - 55 grader. Plocka ut köttet och låt vila i foliepaket 15 min innan du skär upp och serverar. 
För receptet på kålrotsgratängen klickar du här, för receptet på rödvinssåsen klickar du här och receptet på bearnaisesåsen klickar du här!


Vaniljglass med chokladkross 4 - 6 port:
  • 3 äggulor
  • 1 msk lättströ eller annan sötning
  • 2 krm vaniljpulver
  • 5 dl vispgrädde
  • mörk premiumchokladkaka 100 g 
  • Frysta hallon
  1. Vispa äggulorna fluffigt. Blanda sedan ner grädde, sötning och vaniljpulver. Vispa ordentligt tills konsistensen är fluffig. Krossa chokladkakan i matberedare och rör ner i smeten. Sedan häller du alltsammans i glassmaskin och låter den gå tills den är klar ca 20 - 30 min. 
  2. Servera med hallonsås som du enkelt gör genom att mixa hallon. 
Ha det fint! /Jimps 

2 kommentarer:

  1. Vilken god mat ni åt på nyårsafton! Det vattnas i munnen.
    Ha en fin dag!
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Det var verkligen bra och hoppas du också haft ett kanonbra nyår :)

      Radera