tisdag 7 februari 2012

Asiatisk lax i ugn

Kvällens mat blev en asiatisk lax i ugn med avokadokräm. Min kompis som jag åt lunch hos igår tipsade om den här rätten. Den har varit med i tidningen Buffé, till den var det även en gurk- och blomkålssallad som jag blev bjuden på igår, men jag hade inte allt hemma till den idag så det fick bli zucchinipasta med riven parmesan. Jag är inte allt för fötjust i lax eller jag vet inte, jag tycker oftast att det är gott när jag äter det, men blir aldrig sugen på lax. Det brukar alltid vara Jimmy som blir sugen på lax och lagar det. Den här laxen var underbart god, massa goda smaker tillsammans. Jag la den i marinad direkt efter lunch, så det fick ligga och gotta till sig i många timmar.

Asiatisk lax i ugn med avokadokräm 4port


  • 500 g lax skinn och benfri lax

Marinad



  • 1 msk finhackad röd chili

  • finrivet skal från 1st lime

  • 2 msk färskpressad limeljus

  • 1 msk japansk soya

  • 1 msk finriven ingefära

  • ½ msk honung (kan uteslutas)

Avokadokräm



  • 2 avokado

  • 1 msk wasabi (från tub)

  • 1 msk färskpressad limejuice

  • 1 krm salt

Rör ihop marinaden och lägg laxen i, marinera så länge som möjligt. Lägg laxen i en ugnssäker form och häll över marinaden. Sätt ugnen på 200 grader. Sätt in laxen i ca 15min, tills laxen är klar. Ös gärna med marinaden några gånger medans den är i ugnen.


Gör i ordning avokadokrämen medans laxen är i ugnen. Mosa avokado och blanda med resten av ingredienserna.


Zucchinipastan är klar på några minuter, riv bara zucchini, en stor räcker till två portioner. Koka upp vatten och låt zucchini koka bara i max 10 sekunder, låt det rinna av i ett durkslag och lägg tillbaka i kastrullen och blanda i riven parmesan så den smälter. Ca 50-75 gram parmesan till två portioner.




Eftermiddagen blev lite annorlunda än jag hade tänkt mig, mamma och pappa ringde och frågade om de skulle komma förbi och se efter barnen så jag kunde åka skidor. Jag har verkligen världens bästa föräldrar, ställer alltid upp och erbjuder sig jätte ofta hjälp, härligt, jag är lyckligt lottad. Så istället för att ligga hemma på latsidan så blev 1mil i skidspåret. Har inte åkt sen min mardrömstur, så idag behövde jag jobba på självförtroendet, att våga åka i nerförsbackar igen. Jag var minst sagt lite rädd och stel i början, men det gick lättare och lättare och jag stod på benen hela tiden. Nu är jag så där härligt trött i kroppen och ska lägga mig i soffan och läsa tidningen Wellness som jag fick av mamma, skulle tydligen vara med lite övningar för skidåkare, det måste jag spana in. Jimmy är iväg och kvällsåker lite skidor, precis lagom temp idag. Ha en skön kväll! / Camilla

4 kommentarer:

  1. Hej! Har nyss upptäckt eran blogg. Är ny på LCHF, vilket gör att jag är extremt nyfiken på att upptäcka nya rätter för att inte bli uttråkad på ensidig kost och sluta med LCHF på så vis. Denna blogga har under förra veckan varit min bibel i köket. Tack så otroligt mycket för att ni publicerar recept, har blivit en stor motivationshöjare för mig! Tack än en gång!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skoj att du gillar våra recept! Jag lovar det kommer fler :) Inte ska man behöva tröttna för att man äter lchf, det är bara fantasin som sätter stopp. Har du bekymmer med detta så kan jag tipsa om att sätta dig och skriva veckomatsedel, då behöver man inte tänka på vad man ska laga varje dag... lycka till!

      Radera
  2. Vad duktiga ni är som åker en massa skidor. Tävlar ni eller tränar ni mest för att ni tycker att det är kul?
    Jag älskar lax... måste vara min favoritmat. :-)
    Såg receptet i Buffé och har tänkt testa, nu blev jag mer sugen. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi är nybörjare på skidorna, men det är superskoj! Det var våran chef som lurade in oss och några fler på jobbet att vi skulle åka "kortvasan" tillsammans och jag hade fungeringar redan förra året på om jag skulle testa att börja åka på längden, så jag såg detta som ett bra tillfälle. Nu är det två veckor kvar till "kortvasan"! Så nu håller vi tummarna att vi får vara hela och friska...

      Radera