måndag 4 juni 2012

Varmrökt lax



Ja det har varit fullt upp idag som vanligt och jag vet inte vad det är men jag har varit så trött hela dan! Har haft problem med att hålla ögonen öppna. Måste vara nått skit i kroppen. Nu har jag gnällt klart. Dagen började med att åka till rullsand och återställa svärföräldrarnas husvagnstält som tagit lite stryk av vädret. När vi kom hem så vart det en vända till jobbet och handla lite smågrejer till kvällens middag, bla rökflis!

Vi har alltså rökt lax ikväll, sjukt gott! Till den åt vi hemmagjord romsås och smörslungad sparris. Laxen rökte vi alltså på grillen och vi använde webers äppelrökflis.

Varmrökt lax:
  • 1 st rensad lax
  • ½-1 röd chili
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk frysta provencale kryddor
  • chili explosionkrydda
  • salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 st nävar rökflis
  • aluminiumfolie
Börja med att lägga rökfliset i blöt och låt det ligga i 30 min. Starta grillen och låt den bli varm medans du preparerar fisken. Hacka chili och vitlök. Strö hacket och provencale kryddorna över laxen och krydda sedan på med torrkryddorna efter smak, jag kryddar rejält! Avsluta sedan med att ringla över olivoljan.

Vi använder oss av indirekt grillning! För kolgrill lägger du kolbädden på vänster halva av grillen och fisken på höger. För gasol som jag använder så låter du brännaren/brännarna under eller intill fisken vara avstängda. Vittsen är att fisken inte skall komma i kontakt med någon direktvärme över huvudtaget. Lägg laxen på en foliebädd och rökfliset lägget du i en folieform alternativt ett foliepapper som du vikter in kanterna på och placera den ovanför kolbädden på grillgallret.

På med locket och det skall vara medeltempratur i grillen, ca 150-200 grader. Rökfliset kommer igång efter mellan 5-20 min. Passa grillen så fliset inte fattar eld vilket kan hända ibland men då är det bara att kväva den och köra vidare. Fisken låter du ligga ca 40-60 min eller tills den ser fin ut. Det är inga exakta anvisningar som ni kanske ser, men eftersom tempraturerna varierar under grillningen och olika grillar beter sig olika så påverkar det naturligtvis resultatet.

Smörslungad sparris 2 port:
  • 1 knippe färsk sparris
  • salt
  • smör
Börja med att koka upp en kastrull med rejält saltat vatten! Strax innan vattnet börjar koka så slänger du i sparrisen, när det stormkokar så plocka av kastrullen och låt stå med lock i 5 min. Efter 5 min slår du av vattnet och klickar i 50 g smör och slugar runt. Mums!

Romsås:
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 1 burk röd stenbitsrom (75g)
  • 1 liten rödlök
  • ett stänk citron
  • 1 msk hackad dill
  • svartpeppar
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och avnjut kall.



Det här var en riktigt rolig rätt att göra! Älskar att exprimentera på grillen och detta kommer bli fler gånger. Mat som passar både helg, vardag eller fest. Riktigt sommarmat för mig. Så i morgon ser jag fram emot en smarrig matlåda på jobbet!

Nu skall jag slänga mig på sidan i soffan! Ha en skön kväll.

2 kommentarer:

  1. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera