tisdag 21 augusti 2012

Vårrullar



Jag har ju varit ledig idag, men ingen ro och vila för det. Har tvättat hela dagen! Varit och handlat en sväng och inte minst lagat mat. Det här är ingen mat man skall göra om man har ont om tid kan jag minst sagt säga! Tog väldigt lång tid, men det var det verkligen värt i slutändan. Så sjukt goda! Trotts att friteringen vart lite si och så men fick till det på slutet. Jag kunde inte låta bli att skära upp lite rå lax som sushi tillbehör vid sidan om. Jag hittade receptet på alltommat.se. Klicka på länken för att komma dit. Men såklart har jag fått ändra lite i receptet för att lchf anpassa.


Vårrullar 6-8 port:
  • 500g fläskfärs
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 125 g vitkål
  • 125 g stjälkselleri
  • 200 g shiitakesvamp konserverad
  • 200 g böngroddar konserverad
  • 2 tsk ingefära
  • 3 msk fisksås
  • 3 msk japansk soja
  • 2 msk agave sirap
  • vårrullsark
  • 1 st ägg
  • 1 l matolja
  • salt & peppar
Börja med att finhacka lök, selleri, shiitake svamp, vitlök och finstrimla vitkålen. Fräs detta i en stekpanna med rapsolja i ca 5-7 min tills konsistensen är mjuk och fin. Salta och peppra en aning. Rör ner fisksås, sirap, soja, riven ingefära och böngroddarna. Låt fräsa på medelvärme ett par minuter till. Häll sedan över detta i en form och låt svalna.

Fräs sedan fläskfärsen i samma panna till den är klar, tar ca 3 min. Salta och peppra under tiden. Rör ner färsen i grönsaksblandningen och rör om ordentligt.

Sedan var det dags att rulla vårrullarna och det var första gången för mig och jag är ingen expert men provade mig fram och fick in snittsen efter en stund. Men iaf så kokar man upp vatten och låter det svalna en aning. Blötlägg arket 15 sek så det mjuknar. På med en klick av fläskfärs blandningen, vik in tre av kanterna och rulla fast den sista som du penslat med äggvita. Svårt att förklara som sagt men alla hittar säkert en egen teknik som funkar.

Låt dem vila på en fuktig duk medans du gör iordning friteringen. Häll ner 1 liter matolja i en kastrull och värm den till 160 grader. Jag stoppade ner en termometer. Sedan är det bara att köra. Lägg ner dem försiktigt så dem inte blir skadade och fritera varje i ca 4-5 min till dem får en aningen brun färg och krispig yta. Låt dem ligga och rinna av på hushållspapper innan dem serveras. Klart!


Vårrullssås:
  • 2 msk vatten
  • 4 msk fisksås
  • 1 msk limekoncentrat
  • 1 st pressad vitlöksklyfta
  • 1 st hackad urtjärnad röd chili
Blanda helt enkelt ihop alla ingredienser och servera i en dippskål. Supergod, även till laxen!


Här har ni mitt inköp till denna middag. Jag har ju skippat nudlarna och ersatt socker med agave sirap, man kan ju skippa sirapen om man kör strikt lchf. Det är ju också kolhydrater i vårrullspappret men räknar man på det så får man knappt i sig några gram alls eftersom dem är lövtunna. Resten är totalt lchf!

Ha en fin kväll på er! /Jimmy

Tillägg 20120822
Om du använder hårda rispapper så ska dem inte friteras utan bara blötläggas och rullas och ätas färska, om du vill ha friterade vårrullar så ska du använda frysta vårrulleark som går att köpa i thai- eller kinesiska butiker

5 kommentarer:

  1. Tack för en trevlig och inspirerande blogg.

    Jag misstänker att du köpt fel vårrulledeg. När man friterar ska degen köpas fryst och man håller den fuktig mellan fuktiga handdukar. Den är redan böjbar utan att doppas i vatten. Du har kanske köpt hårda rispapper som måste blötas. Dessa gör man färska vårrullar med. Se här t ex http://pyttes.blogspot.se/2011/03/tacon-ar-dod-lange-leve-den-farska.html

    Måste också passa på att tipsa om att linda in den friterade vårullen i ett isbergssalladsblad innan man dippar den. Det blir verkligen ytterligare en dimension till.

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Eva! Tack så mycket för kommentaren! Du har helt rätt, vi har använt oss av fel papper, idag har vi varit och köpt rätt sort och ska göra ett nytt försök i kväll och såklart provar med en isbergssalladsblad runt. Tack igen!
      / Camilla

      Radera
  2. Lyckades radera den senaste kommentaren när jag skulle svara, sorry! Frågan var om vårrullsdeg var Lchf-ok? För våran del är det okej, degen är tunn och det blir inte speciellt mycket kolhydrater om man inte äter massor. Inget man ska äta mängder av varje dag, men nångång ibland funkar det absolut.

    SvaraRadera
  3. Hej! Gjorde för första gången vårrullar på just samma sorts deg i går, och friterade dem som du. Inte de vackraste vårrullar jag ätit, men myyycket goda! :-D Ska testa fryst deg nästa gång.
    För info: Arken ger 8,6 kH per rulle, och sedan beror det ju på vad man stoppar i dem vad totala kH-innehållet blir. Själv använde jag lite sötströ i stället för socker. Vårrullar är nog inget för den som ska gå ned i vikt, utan för den normale till liberale LCHFaren. Jag utgick ifrån ett liknande recept som du, men använde älgfärs i mina, så fetthalten var nog ganska låg. Rullarna suger ju inte upp så mycket olja heller när man friterar dem. Men GOTT är det! :-D

    SvaraRadera
  4. är vårrullsark lchf??

    SvaraRadera