onsdag 12 september 2012

Kåldolmar


Kvällens middag blev kåldolmar, en perfekt lchf-rätt om man hoppar riset och sirapen. Istället för vanligt ris så gjorde jag blomkålsris. Jag har gjort nån variant tidigare med savoykål, men det var första gången jag gjorde kåldolmar. Det är ju lite meck med att göra kåldolmar, det kräver ju rätt mycket tid, inget man slänger ihop efter jobbet direkt, men idag har vi varit lediga så det passade perfekt. Kände att jag inte hade nån bra teknik när det gällde att rulla själva kåldolmarna, alla ser olika ut, men det är ju smaken som det är det viktigaste och goda var dom.

Kåldolmar 4 port
  • 1 st vitkålshuvud
  • ½ blomkålshuvud
  • 100 gram smör
  • 400 gram blandfärs (nöt/fläsk)
  • 1 st purjolök
  • 3 dl grädde
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
Skär ur roten ur vitkålshuvudet och lägg det i kokande saltat vatten. Koka tills bladen blir mjuka och går att ta loss. Ta loss ca 8 blad. Riv blomkålet på ett rivjärn så det blir till ris, stek i smör, salta och peppra. Blomkålen kräver rätt mycket smör. Ställ riset åt sidan. Strimla purjon och fräs ihop med färsen. Salta och peppra. Häll i grädden, riset och äggen. Smaka av med salt och peppar.
Skär bort den hårda "bladnerven". Lägg en rågad matsked av färsblandningen på bladet och vik in sidorna först och rulla sen ihop till ett paket. Bryn ovansidan i smör. Lägg sedan kåldolmarna i en smörad ugnsform med skarven neråt. Toppa med en klick smör. Ställ in i ugnen på 225 grader i 25minuter. Ös några gånger under tiden. Servera med lingon.



Imorgon blir det busenkel mat, fläskpannkaka, perfekt vardagsmat. Mat som går fort att förbereda och som lagar sig själv i ugnen, det gillar vi! Ha en trevlig kväll! / Camilla

9 kommentarer:

  1. Gud så gott! Det måste jag testa. Tack för en trevlig blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt god klassiker! Tack själv, kul att gillar bloggen!

      Radera
  2. Så himla gott! I Ryssland är det också vanligt att laga kåldommar... man brukar tillaga de i en smaskig tomatsås! :)
    Ha en fin kväll!
    Kram kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad spännande med tomatsås, lite mer smak! Det blir det nästa gång! :)
      Ha det fint! Kram

      Radera
  3. Vilken bra blogg detta är!! Hittade den idag och har tittat igenom recepten. Tänkte börja lägga om min kost till lchf.... Vilka bra recept ni har :) min undran nu när jag ska lägga om kosten. Jag är van att räkna kalorier och väga min mat, hur mkt får man äta

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, vad kul att du har hittat hit och gillar vår blogg! Tänker aldrig på mängden mat, äter mig alltid mätt. Äter man fullfeta produkter så blir man mätt på mindre mängd mat. Själv äter jag 3 mål mat och inget annat och det funkar jättebra för mig. Lycka till med din lchf-resa! Ha det bra!

      Radera
  4. Jag har aldrig gjort kåldolmar!!!
    Kanske skulle testa en dag när tålamodet är på topp ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var första gången för mig också och jag förstår inte hur folk får till perfekta och lika stora kåldolmar. Gott var det iallafall, men som sagt gör det när tålamodet är på topp!

      Radera
  5. vad smart att ta riven blomkål istället för ris!! :)
    Kåldolmar som är SÅ gott!

    SvaraRadera