måndag 29 oktober 2012

Tema Italiano Porchetta di fano


God kväll! Idag har vi varit på lediga sidan, min dag började med ett gympass och sen veckohandling. Blir lite nyheter här i veckan. Dagens middag blev en middag som vi skulle ha gjort förra veckan men det blev extrajobb istället. Så vi körde vidare på det italienska temat idag också, inte mig emot. En örtkryddad karrérulle som gått länge i ugnen, mör och god. Hittade receptet i senaste Buffé. En jättegod rätt och minimalt arbete, det sköter sig i ugnen.

Porchetta di fano - örtkryddad fläskkarrérulle
  • 1-1½ kg fläskkarré i bit
  • 4-6 vitlöksklyftor
  • 1-2 msk fänkålsfrön
  • 3-4 msk finhackad färsk rosmarin
  • salt
Sätt ugnen på 125 grader. Skär karrén längs med till ett 1½cm tjockt köttstycke (se bilden längre ner) Krydda runt om med 2 tsk salt. Lägg den fetaste sidan nedåt.
Skala och finhacka vitlöken och mortla fänkålsfröna. Fördela vitlök, fänkålsfrön och finhackad rosmarin på köttet och rulla ihop till en fast rulle. Bind ihop med steksnöre.
Lägg karrén på ett ugnsgaller med en ugnsform med vatten under. Ugnstek tills innertemperaturen är 73-75grader, ca 2,5 timme. Låt vila 30minuter. Skär i ca ½cm tjocka skivor.

Servera med dina favoritgrönsaker. Vi åt ugnsrostad blomkål, vilket har blivit en stor favorit hos mig, så himla gott! Skiva bara blomkål och lägg på en bakpappersklädd plåt, ringla över olivolja, salta och peppra. In ugnen på 225grader tills blomkålen får fin färg. Såsen som vi åt till var fetaostsås, enkel och god, bara att smula ner fetaost i turkisk yoghurt, smaksätt med timjan, vitlök och peppar.






I natt kom vintern till Dalarna, vaknade av barnens glädjetjut: "Snööööö, mamma kom och titta, nu kommer tomten". Förra året var det så mycket prat om tomten och när han skulle komma, så jag sa att han kommer när det kommer snö, kan ju tillägga att snön var väldigt sen förra året. Jag är inte alls lika imponerad av snö, eller om den bara ligger på backen och är ljus och fin så är det inga större problem, men när det snöar och blåser och är kallt....brrr! Skulle inte ha några problem med att bo på varmare breddgrader under vinterhalvåret. Nu börjar kylan och jag skulle behöva mig en varm och lite längre jacka, har lite beslutsångest. Varm är prio ett och sen vill jag ha en snygg jacka också, får leta vidare.



Ha en trevlig måndagkväll! / Camilla

6 kommentarer:

  1. Haha, jag fastnade också för det receptet i buffé, men har inte haft tid med några långbak. Men det kommer! Det ser saftigt och gott ut.

    SvaraRadera
  2. Sååååå gott! Det sparar jag på en gång! Tänk vad mycket smaskigt man kan göra av en "vanlig" fläskkarrébit!
    Tack för att mycket gott recept!
    Ha en toppen dag!
    kram
    //Lana

    SvaraRadera
  3. Ser riktigt gott !




    www.cqnet.se

    SvaraRadera
  4. Kikade oxå på detta men fasar för att skära köttet.....ser knepigt ut ;)

    SvaraRadera
  5. Tack för ett kanongott recept! Vi åt detta i går och det var himmelskt gott. Hade tyvärr inga fänkålsfrö hemma och vi gjorde en gräddsås på skyn och serverade med blomkålsmos. Tur att det blev rester över så att jag får äta det ikväll igen :-)
    Jenny SadG

    SvaraRadera
    Svar
    1. kul att du testade receptet! Håller helt med, underbart gott. ha det fint.

      Radera