tisdag 18 december 2012

Baconinlindade järpar, grillad blomkål och ajvarsås


God kväll! Vi kör ju vidare på vår halvspontana vecka, råvarorna finns, men vad vi ska laga är inte helt klart. Lite opraktiskt, men mycket roligare. Jag hann inte få ihop nån veckomenyn innan veckohandlingen, utan körde lite säkra kort, köttfärs, fisk, och kyckling och så massa goda grönsaker, grädde och ost. Annars brukar jag för det mesta gå in på ica.se och klicka i olika huvudråvaror som kyckling, köttfärs och fisk och så kikar jag på receptförslagen och på så sätt får jag inspiration till rätter som vi gör om till LCHF-style. Lätt och enkelt! Men den här veckan gör vi lite som vi gjorde förut, förutom att då handlade vi säkert 2-3gånger i veckan, en riktigt tid- och pengarbov. Veckohandla är det som gäller!
Kvällens rätt blev baconinlindade järpar, jag använde blandfärs, tycker att det blir saftigare och godare, men det går självklart lika bra med nötfärs. Gjorde järparna modell större, praktiskt och så blir de saftigare. Grillad blomkål är en stor favorit hos mig. Jag bara kokar upp blomkålsbuktetterna och drar kastrullen åt sidan och sen får blomkålen ligga i kastrullen under lock i ca 5 minuter och sen grillas kålen i grillstekpannan i smör. Mums, en rikig höjdare! Jag som har missade blomkål hela livet för jag trodde att jag inte tyckte om, det ska jag ta igen nu. Ajvarsåsen är enklast möjliga, creme fraiche, ajvar (använde en stark sort), salt och peppar.

Baconinlindade järpar 4-6port (ca 10stora järpar)
  • 800 gram blandfärs eller nötfärs
  • 2 ägg
  • 200 gram fetaost
  • 1 msk olivolja
  • 1 röd lök
  • 2st vitlöksklyftor
  • 3 msk örtkrydda provencale (fryst)
  • salt
  • peppar
  • ca 1,5 paket bacon
Blanda färs, ägg, olivolja, smulad fetaost, hackad röd lök, pressad vitlök, örtkrydda i en bunke. Smaka av med salt och peppar. Forma till stora järpar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek järparna så de får en stekyta. Linda in varje järpe i en skiva bacon och lägg i en ugnsäker form. Ställ in i ugnen på 200 grader i 20minuter, sätt på ugnens grillfunktion de två sista minuterna, så baconen får stekyta och blir krispiga.


Vi hade det ju jätte bra i Stockholm. God mat, bra shopping och massa mys. Jag facineras så mycket av Stockholm, det är som en helt annan värld. Hela kulturen är så annorlunda, folk sitter och tar en lunch i en saluhall och dricker vin till maten, skulle aldrig hända här hemma. Jag lockas av mycket, bara att gå in i en butik med bara praliner och välja ut favoriterna. Jag gillar att bli imponerad och det är nog därför jag aldrig skulle kunna flytta till Stocholm, jag vill inte vänja mig, jag vill vara som ett barn på julafton varje gång jag kommer dit. Och sen skulle jag vara pank jämt, hur kan man hålla sig borta från saluhallarna och alla godsaker?! Kanske för att man vänjer sig...


Ungerska ölkorvar fick följa med oss hem från saluhallen, köttiga och väldigt goda. 



Sill i flera olika varianter


I lördags var vi på Ljust och fräscht i Globen, en jättebra föreställning, många skratt blev det. Och det hela avlslutades med att Sahara hotnight stängde turnen med låten Back to black, för mig som är en Sahara hotnight-fan kunde det inte bli bättre.


Idag är det ingen vanlig dag för det är Jimmys födelsedag, hipp hipp hurra! Han väcktes av skönsång från mig och barnen imorse, måste vara absolut bästa sättet att vakna på ;)

Grattis, älskling!


2 kommentarer:

  1. Jisses vad gott det där ser ut, måste prövas snarast! Tack för en jättefin och inspirerande blogg med många goda recept och grattis Jimmy!

    SvaraRadera
  2. De här järparna låter ju sååå gott! :)
    Grattis Jimmy på din stora dag! :)
    kram
    //Lana

    SvaraRadera