fredag 21 december 2012

Chokladtryfflar


Idag har jag varit på lediga sidan, laddar inför en jobbhelg utöver det vanliga. Det kommer bli grymt kul, har inget problem att jobba när det är massor med folk, men däremot att handla när det är mycket folk, det försöker jag att undvika så gott det går. Handlade det absolut sista inför jul igår. Idag har jag pysslat med julgodis, pluggat, skottat snö och åkt pulka med barnen. Bra dag med andra ord! Och det är julgodiset jag ska komma till nu. Gjorde lite olika chokladtryfflar, en med smak av lakrits, en med pepparkakssmak och en med nötter. Tryfflar kan man göra runda eller bara skära i bitar, en smaksak. Jag gjorde två olika varianter en i avlång brödform och en fick bli en rulle som jag skar i skivor. Alla olika tryfflar blev goda, men favoriten är den med lakrits, den goda lakritssmaken som lurar i bakgrunden och sen ihop med flingsalt, en perfekt kombo. Receptet på lakritstryffeln har jag tagit från Annika Rognebys senaste bok Bakglädje & LCHF. Dom andra tryfflarna har jag kört samma grund på men bara bytt ut smaksättningen. Lakritspulvret som jag använder kommer från Kung Markatta.

Lakritstryffel
  • 200 gram mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 tsk lakritspulver
  • ca 1tsk flingsalt
Finhacka chokladen. Koka upp grädden och ta bort kastrullen från plattan (väldigt viktigt annars skär sig gärna chokladen om det blir för varmt) och ha i den finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter. Smaksätt med lakritspulver och rör om ordentligt. Häll i chokladsmeten i en platsfolieklädd form. Fördela ut flingsaltet över chokladen. Ställ in i kylen och låt stå i några timmar, ta ut och forma eller skär tryffeln som du vill ha den.


Nöttryffel
  • 200 gram mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 dl jordnötter
  • 1 dl cashewnötter
Finhacka chokladen. Koka upp grädden och ta bort kastrullen från plattan (väldigt viktigt annars skär sig gärna chokladen om det blir för varmt) och ha i den finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter. Hacka nötterna och blanda i. Fördela ut smeten på plastfolie och rulla ihop till en rulle. Lägg in den i kylen, ta fram den efter en stund när den har stelnat lite och rulla den rund, annars blir det en väldigt platt rulle. Låt stå i kylen några timmar och skär sen i skivor.


Pepparkakstryffel
  • 200 gram mörk choklad
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1,5 tsk pepparkakskrydda
  • ca 1 tsk flingsalt
Finhacka chokladen. Koka upp grädden och ta bort kastrullen från plattan (väldigt viktigt annars skär sig gärna chokladen om det blir för varmt) och ha i den finhackade chokladen och rör om så chokladen smälter. Smaksätt med pepparkakskrydda och rör om ordentligt. Häll i chokladsmeten i en platsfolieklädd form. Fördela ut flingsaltet över chokladen. Ställ in i kylen och låt stå i några timmar, ta ut och forma eller skär tryffeln som du vill ha den.
 

Ha en trevlig kväll på er! Och ta det lugnt i helgen, stressa inte! Njut om du är ledig! / Camilla

2 kommentarer:

  1. Åhh så gott det ser ut!! Gjorde också lite godis häromdagen ..
    :)

    SvaraRadera
  2. Gjorde tryffel med mörk choklad och hallonsmak + lakritstryffel

    SvaraRadera