Hejsan, hoppas ni har och har haft en trevlig Påskhelg. Själv har vi haft en perfekt helg! I fredags slog vi till med en rejäl Påskkalkon och den vart så himla bra. Det var första gången vi gjorde en hel kalkon och definitivt inte den sista. Supergott kött och en skysås som var helt underbar! Till kalkonen gräddstuvade vi savoykål och fräste lite grönsaker i panna.
Ja hur gjorde vi med kalkonen då.. Det tar några timmar från start till servering men det är inte alls komplicerat och verkligen värt den långa koktiden.
Helstekt, fylld kalkon:
- Hel kalkon ca 5 kg
- 2 st gula lökar
- 2 paket bacon
- ½ purjolök
- 100 g brocoli
- 1 dl tomatpure
- 1 msk rosmarin
- salt & peppar
- rapsolja & smör
- 1 liter hönsbuljong (vatten och 2 buljongtärningar)
- ½ dl olivolja
- 100 g smör
Då är det dags för ugnstekningen. Värm ugnen till 160 grader och lägg en långpanna i botten på ugnen, där slår du i hälften av buljongen. Resterande hälft sparar du och öser kalkonen med var 30e minut tills den är klar. Kalkonen placeras på ett grillgaller ovanför buljongbadet och steks tills innertempratur landar på 80 grader. Det tog i vårat fall 3,5 timme. Sista timmen av stekningen lägger du några rejäla klickar smör ovanpå kalkonen som får flyta ut som ett täcke. Klart!
Vad du än gör nu så häl inte bort buljongen som ligger kvar i långpannan! Den använder du som bas i såsen. Det är mycket kött på en kalkon och därför gör du mycket sås!
Skysås:
- 4 dl buljong/steksky
- 2-3 dl vispgrädde
- 2 msk whiskey
- 1 msk kalvfond
- 2 st schalottenlökar
- salt & peppar
Här kommer ett litet vintips också. Jag har förälskat mig i två nya vinsorter och här är den ena. Det andra vinet sparar jag till nästa helg. Vinet heter Campolieti och är ett Italienskt fylligt vin med härlig syra! Klicka här för att hitta det på systembolaget.se. Tycker ni om torra och syrliga viner får ni inte missa detta!
Kalkonfyllningen. |
I lördags åkte jag och Vincent hem till min syster Emelie och hennes familj. Vi hade en superhärlig förmiddag tillsammans ute i solen! Pulkaåkning, krovgrillning och skoteråkning stod på agendan och Vincent pratar fortfarande om skoterturen!
På kvällen åkte vi hem till Camilla föräldrar där vi bjöds på härlig Påskmat med allt som hör Påsken till. Rättika-janson, lax, sill, räkpaj osv... Trevligt som alltid hemma hos svärföräldrarna!
Idag har jag och Vincent totalstädat båda bilarna både utvändigt och invändigt. Det tog låång tid men var verkligen värt det och behövdes minst sagt. Vincent älskar ju att vara greja och han gick verkligen loss med högtryckstvätten!
Camilla och Elsa har än en gång varit på sjukhuset och tittat till Elsas hals för att försäkra oss om att hon inte fått någon infektion. Elsa snubblade till och skrapade i sitt knä idag och hon har gått och beklagat sig över sitt onda knä men knappt nämnt sin nyopererade hals, undra vad som kan vara värst lixom.. Hon är verkligen tuff och jag längtar verkligen till den dagen hon är återställd och slipper ha mer ont, i halsen alltså :)
Ha en nu bra kväll på er! /Jimps
Wow, vilken smarrig kalkon! Gott, gott! :)
SvaraRaderaHa en fortsatt fin påskhelg!
Kram kram
//Lana
Vilken liten ståltjej ni har!
SvaraRaderaSmarrigt! :)
SvaraRaderaHej. Jag fick en Blog Award för någon vecka sedan och tänkte sända ut en till er oxå. Hoppas ni kan sända er vidare :) se mer info på min blogg och jag hoppas ni får en fortsatt fin dag!
SvaraRadera