tisdag 6 augusti 2013

Lchf fiskgratäng


Hej på er. Jag låg precis i godan ro och tittade på fotboll hemma i soffan när det började blixtra och dundra, strax därefter försvann bilden i tv rutan. Ja då passar det väl alldeles utmärkt att posta in dagens middag till er trogna läsare!

Idag vart det inget mindre än en välsmakande fiskgratäng, till det sparris och finncrisp med bregott. Det är mycket godsaker i gratängen som vin, ost och blomkål. Den passade in jättebra en dag som denna med tråkigt grillväder ute.

Knaprigt osttäcke ovanpå gratängen.
Fiskgratäng 4-6 port:
  • 800 g sejfile
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl vitt vin
  • 1 litet blomkålshuvud
  • 1 buljongtärning (grönsak eller fisk)
  • 2 tsk dijonsenap
  •  salt & peppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk hackad persilja
  • smör
  • riven ost till gratinering
Lägg den tinade fisken i en ugnsform, salta och peppra en aning och toppa sedan med persilja. Koka sedan ihop såsen genom att fräsa hackad schalottenlök och champinjonerna i en kastrull med smör till svampen släppt den mesta vätskan och löken mjuknat. Slå sedan i vin, grädde, creme fraiche och philadelphia. Riv blomkålen med ett rivjärn och slå i det i såsen. Låt koka ihop en aning och smula sedan ner buljongtärning, du kan börja med en halv tärning och smaka av och ev. ha i mer. Låt såsen puttra några minuter och smaka sedan upp den med senap, salt, vitpeppar och svartpeppar. Häll sedan såsen över fisken och toppa med riven ost. Gratinera i ugnen på 225 grader i 20-25 minuter eller tills gratängen fått fin färg. Klart!

Servera med kokt sparris eller broccoli.

Sejen är kryddad med salt, peppar och persilja innan såsen och osten hamnar ovanpå alltsammans.

Schalottenlök är nog en av dem mest använda ingredienserna i vårat kök, klarar man sig inte utan!
Ja då aderar vi ytterligare ett fiskgratängrecept i vårat receptregister och jag tycker att den här gratängen kanske är den bästa hittils. Mycket av den goda smaken kommer från vinet så det får bli mitt tips till er idag, använd mer vin i matlagningen! Vin och sprit i matlagning går hand i hand, vi har i Sverige inte som tradition kanske att använda det så mycket som nere i Europa men desto mer att utforska.

Ha en trevlig kväll på er allesammans! /Jimps

4 kommentarer:

  1. Detta recept sparas direkt. Passar perfekt till kommande arbetsveckor!

    SvaraRadera
  2. Så smarrigt! Jag har länge tänkt stt göra fiskgratäng, men aldrig kommit mig för med just blomkål!

    SvaraRadera
  3. Låter otroligt gott! Mums!
    Längesen jag lagade något med vit fisk! Tack för påminnelsen!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
  4. Hej, vilket gott recept, Tog torskrygg istället men följde det annars. Riktigt gott tyckte vi. Det hamnar i spara-recept-pärmen. Vi tackar/Gith Ewertzh

    SvaraRadera