torsdag 1 augusti 2013

Lchf pizza med blomkålsbotten


Yes, idag testade vi att göra pizza med blomkålsbotten som det har varit så mycket snack om på sistone. Den vart jättegod och inget fel alls på smaken, men om jag ska vara ärlig så föredrar jag våra tidigare gjorda pizzor framför denna. Jag fick inte till någon krispighet i botten trots att jag verkligen försökte med alla mina knep som pizza/paj funktion i ugn och på grillgaller istället för plåt, men det var bara kanterna som fick lite krisp. Men jag sågar inte alls receptet eftersom smaken var jättegod! Är det någon som har andra erfarenheter och tips så får ni gärna skriva till oss...


Annars har det inte hänt något speciellt idag, en helt vanlig arbetsdag med allt vad det innebär. Jag har ju också märkt att det börjat blåsa upp en ny debatt i media efter dn's artikel om lchf. Tv och radio är såklart snabba att haka på, mycket kommersiella krafter bakom allt detta tror jag. Det är licksom inga nya fakta eller "larm" som dem kallar det utan dem dammar bara av massa gammal både negativ och positiv info för att få snurr på debatten igen. Det säljer både tidningar, gör folk upprörda och skapar allmänt intresse. Det är ju ett återkommande fenomen var sjätte månad ungefär. Det är ganska lustigt hur upprörda människor kan bli över diskussioner gällande kost som går emot deras egna teorier, men jag har varit med så länge nu och släpper det... Varnar dem inte för lchf så är det för något annat eller vad sägs om socker och sötningsmedel som finns i precis allt för att få oss socker och sötberoende!, rött kött, fisk bakterier eller mask, kyckling bakterier och dess sjukdommar, tillsattser, besprutning av frukt, icke lokalodlat, felfodrade djur, osv, osv... Mycket är såklart jättebra och befogat men då tycker jag att dem ska fokusera på det, skapa förtroende och göra skillnad istället för att bara skriva och prata om det som säljer.

Det jag tycker är att man borde lagstifta och jobba mot att få ner alla tillsatser och kemikalier i mat. Det är ingen av oss som vet vad vi stoppar i oss egentligen, läser man innehållsförteckningen så förstår man ingenting. Då kommer också det lokaproducerade att öka eftersom jättarna inom kemikaliemat inte kommer vara lika slagkraftiga.

Om vi tex tittar på den pizzan jag gjorde idag så är det enda halvfabrikatet jag använt en burk krossade tomater, om det nu räknas som halvfabrikat. Jömför det med tex ett pizza-kit som vissa kallar för hemmagjord pizza, man får i sig lite fler ingredienser när man äter den pizzan jämfört med den du kan göra själv... Jag kan ge er ett exempel av ett pizzakit.

Deg: Vetemjöl, vatten, vegetabilisk olja, jäsningsmedel E450i, E500ii, salt, gluten, dextros, etanol, emulgeringsmedel E 472e, socker. Kan innehålla spår av mjölk och ägg.

Tomatsås: Tomatpuré och tomatkött (70 %), stärkelsesirap, socker, vinäger, rökarom, modifierad majsstärkelse, färgämne sockerkulör, salt, senap, lök, vitlök, kryddor.

Varför ska jag äta allt det där när jag kan göra en egen pizza gjord på bara några få ingredienser som jag har koll på och vet är bra. Etanol licksom, har man det i pizza???
Jaja nog om det...

Pizzan innan gräddning.

Pizza med blomkålsbotten, 2 st pizzor (4 port):

Botten:
  • 5 dl riven blomkål
  • 5 dl riven ost
  • 5 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • ½ tsk oregano
Blanda ihop alla ingredienserna och smeta ut på en bakplåt med bakplåtspapper på. Grädda i ugnen på 225 grader i 15 min. Plocka ut och låt svalna.

Tomatsås:
  • 300 g krossade tomater
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ gul lök
  • 1 tsk oregano
  • salt & peppar
  • olivolja
  • ev ½ tsk kalvfond
Fräs lök och vitlök i kastrull med olivolja tills löken mjuknat. Slå sedan i tomatkross och låt puttra ca 10 min. Krydda under tiden och smaka av. Klart!

Fyllning:
  • 5 st champinjoner
  • skinka tex parma, serrano eller annan lufttorkad
  • riven ost
  • riven parmesan
Stryk ut tomatsåsen över pizzadegen och toppa sedan med skivad svamp och skinka. Toppa sedan med ost efter smak och tycke. Grädda sedan i ugnen på 225 grader i ca 15 min eller tills pizzan fått fin färg.

Pizzan innan osten kommer på.
Pizza är ju verkligen en fantastisk rätt och det är verkligen inte konstigt att den är så sjukt poppis världen över. Klicka in i vårat receptregister för att kika på andra goda pizzor vi gjort tidigare!

Pizzadegen efter förgräddningen.
Nu är klockan mycket och det är dags för mig att gå och knyta mig. God natt på er! /Jimps

3 kommentarer:

  1. Mitt recept på blomkåls-pizzabotten är:
    2 pers.

    Drygt 2 dl riven blomkål
    2 mozzarella-bollar, rivna
    Ett ägg
    Salt o peppar
    Basilika efter smak

    Botten blev bra och mkt knaprig i kanterna. Prova
    mindre rinnig tomatsås! Tror alla ägg i ert recept gör det hela mjukare.

    Enjoy!! :)

    SvaraRadera
  2. Ser ju jätte gott ut! Måste prova.

    SvaraRadera
  3. Har också varit nyfiken på den pizzabotten.

    SvaraRadera