söndag 6 oktober 2013

Chicken Korma, nytt jobb och en 5-åring


 
God kväll på er! För ungefär 10 år sedan var jag till USA och hälsade på min syster, hon bodde där då, och då åt jag indisk mat för fösta gången. Det var kärlek direkt, sen dess har jag jagat den perfekta Chicken Korma. Jag tror att den godaste versionen fortfarande finns på en indisk restaurang i Bakersfield i USA. Mitt värsta försök var när jag kom hem från USA och hittade en glaskonserv i en butik som det stod Chicken Korma på. Då visste jag inte vad jag vet nu, att man ska hålla sig borta från halvfabrikat. Hursomhelst var den hemsk, kommer fortfarande ihåg hur besviken jag var. Förra veckan lyckades jag bättre, hittade ett recept på kokaihop.se  som jag utgick från. Ändra lite smågrejer, drog ner lite på ingefära som inte är min favorit och sen hoppade jag såklart över sockret. Det är så mycket nyttigheter i det här receptet, eller vad sägs om ingefära, gurkmeja, kanel och vitlök. Borde ju hålla borta vilken förkylning som helst! Det här absolut en rätt som jag kommer göra fler gånger, den var riktig god, bra balans mellan kryddorna, lite kryddig men inte för stark. Sötman kommer från mandelmjölet och kokosmjölken. Ha lite extra grädde och kokosmjölk till hands och smaka av detta underbara långkok lite då och då, fyll på med grädde och kokosmjölk om det behövs.
 
Chicken Korma
  • 800-1000gram kycklingfilé
  • 2 st gula lökar
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 3 dl mald mandel
  • 2 msk riven ingefära (ha gärna i mer om du gillar ingefära)
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk koriander
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 dl grädde
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 msk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • 1 st kycklingbuljongtärning
 
Skär kycklingen i bitar (3x3cm) och bryn dem runt om i en stekpanna. Ha olja i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått, riv ingefära och pressa vitlök och tillsätt i grytan. Ha den malda mandeln. Tillsätt grädde och kokosmjölk, matlagningsyoghurt, smula ner buljongtärningen,salt och pressa i citron i grytan. Ha kycklingbitarna och låt koka på medelvärme i minst 1 timme tills kycklingen blir riktig mör. Ha i mer grädde och kokosmjölk om det blir för kryddstarkt eller för tjock konsistens. Till serverade vi blomkålsris, bara att riva på ett rivjärn och steka i mycket smör.



 
Förra söndagen slutade jag på mitt jobb, ett jobb som har haft i över 9 år. Och imorgon börjar jag ett nytt jobb. Ett beslut som när det togs inte var enkelt, man lämnar ändå en trygghet och många arbetskompisar som man tycker om, men som idag känns väldigt bra. Nu ser jag framemot nya utmaningar. Förra veckan tackades jag av med många fina presenter, bland annat en helt underbar bukett med liljor, mina favoritblommor, och en överraskningsfest som jag kommer leva på länge.
 
Vackra liljor

 
Helgen har gått i kalasens tecken, Vincent har haft kalas och varit på kalas. I fredags fyllde han nämligen 5 år. Han har fått så många fina presenter och haft en rolig helg. Kan inte förstå hur vår minsta kan vara 5 år, han föddes ju nyss, tänk om nån kunde stoppa tiden lite...
 

 
Vincent - den sötaste killen med ett hjärta av guld
Älskar dig!
 
Sköt om er och var rädda om varandra! / Millis

6 kommentarer:

  1. Grattis till nya jobbet! Nyfiken...vad är det för jobb?
    Grytan låter otroligt gott! Detta måste testas! :)
    Och grattis till sonen!
    Ha en fin måndag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Coop ska öppna en ny butik i stan och där har jag börjat jobba som avdelningsansvarig för nonfood. Mycket att göra men väldigt skojigt! Ha det fint! Kram

      Radera
  2. Grattis till stora killen! Visst går tiden fort, men hinner liksom inte med. :)
    Och grattis till ditt nya jobb, hoppas att du kommer att trivas bra. Alltid nervöst att byta jobb men det kommer säkert att gå jättebra.
    Maten ser jättegod ut. Länge sedan jag lagade indiskt. Det får det bli ändring på.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så mycket! Nu har jag varit på jobbet i tre dagar och nu börjar man komma in i det, full fart och väldigt roligt!
      Kram

      Radera
  3. Lagade detta ikväll, det var verkligen supergott!

    /Sara

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du testade! Jag gillade det verkligen också. Ha en bra dag. /Jimps

      Radera