tisdag 15 oktober 2013

Tisdag


God förmiddag! Hoppas ni har det bra ute i Höstsverige. Det är ju verkligen inget inspirerande väder ute i Dalarna idag så då passar det alldeles utmärkt att sitta inne och skriva lite grann innan dagen sparkas igång på allvar..

Jag tänkte dela med mig av våran helg, en riktigt bra helg fylld av god mat och återhämtning precis som en bra Hösthelg ska vara. Efter utstämplingen från jobbet i Fredags så har fokuset legat på maten. När jag kom hem och varvat ner så drog jag tidigt igång med matlagningen som bestod av Lammstek, kålrotsgratäng och whiskeysås. En eftermiddag och kväll som spenderades i köket med dessa rätter som tar lång tid på sig att lagas klart och skön musik i stereon, det är bra återhämtning och symboliserar hösten för mig.

Senare på kvällen vart det såklart Fotboll för hela slanten! Sveriges VM-kvalmatch vart ju precis så underbar som man hade hoppats på! Klara för Play-off med en match kvar är verkligen ett bra betyg till Blå-gult!

På Lördagen sedan så åkte Jag, Camilla och barnen på bio tillsammans. Vi så "Planes" och barnen tyckte den var riktigt bra och det är ju alltid mysigt att gå på bio med ungarna. Hemma efter bion gjorde vi lite snabbmat, dock ingen skräpmat utan vi stekte på biff, grönsaker och till det åt vi färdig bearnaisesås. Enkel och god mat en Lördagskväll efter aktiviteterna..

Tonfisklassagne

Sedan kommer vi till Söndagen som många gånger brukar vara en seg och trökig dag men vi trottsade det och åkte till Staberg utanför Falun hela familjen tillsammans med våra kompisar Anna, Andreas och deras härliga barn som är i samma ålder som våra. Där inledde vi med Värdshuslunch och avslutade alltsammans med en promenad upp på Stabergs-klack i skogen. Avspänt och trevligt, för både barnen och oss vuxna.

På kvällen sedan fick jag äntligen göra min Tonfisklassagne som vi gjorde första gången under en Italiensk temavecka någon gång för länge sedan om jag inte missminner mig. När jag fick snilleblixten för drygt en vecka sedan såg gjorde inte direkt Camilla vågen även om jag kommer ihåg att hon gillade den första gången, sa hon iaf... :) Vi är oftast väldigt öppna i våran matlagning, framförallt jag som säger ja till att testa allt men Camilla kan man få tjata litegrann på ibland även om hon nuförtiden är med på nästan allt efter att ha varit mycket mer kräsen när vi träffades för åtta år sedan.

Som jag visste så tyckte hon att det var jättegott när vi satt oss och åt på kvällen och den här rätten är verkligen jättegod. Jag föredrar den framför vanlig Lassagne som också kan vara gott men aningen tjatigt.

Tonfisklassagne 4 port:
  • 3 konserver tonfisk i vatten (a 150 g)
  • 500 g krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk persilja
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 2 st tomater
  • 2 st mozzarellaost
  • 4 dl riven hårdost
  • 100 g philadelphia
  • 4 dl mjölk
  • Pastaplattor-lchf, klicka här för recept!
Hacka ner vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Häll ner tomatkrossen, kryddorna, fonden, tonfisken och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Gör sedan en bechamelsås genom att koka upp mjölken och philadelphiaosten i en kastrull. Krydda en aning med salt och peppar, låt stå och koka ca 5 min. Tag sedan fram en brödform. Varva då tonfiskröra-pastaplatta-rivenost lager på lager. Efter du lagt alla "lager" så häller du över bechamelsåsen. På toppen sedan radar du upp skivade tomater och mozzarella. Gratinera i ugnen i 20 min på 200 grader. Låt vila en aning innan servering. Klart!

Lördagens snabbmat.

Lammstek & Whiskeysås
Vi testade en ny bekantskap i fredags i form av kålrotsgratäng. Den vart verkligen supergod även om kålroten vart lite underkokt, men jag skriver in lite extra koktid på den i receptet så ska den bli perfekt!

Kålrotsgratäng i portionsform, 4 port:
  • ½ stor kålrot
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 75 g philadelphia
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven parmesan
  • salt & peppar
Börja med att skiva upp kålrot och löken tunnt. Förkoka sedan kålroten i tio minuter och varva sedan kålrot och lök i portionsformarna. Salta, peppra och pressa ner vitlöken i formarna. Klicka sedan ner en klick philadelphiaost och häll på grädden. Avluta med ett lager parmesan på toppen och gratinera sedan i ugnen i 20-30 min på 200 grader. Klart!

Whiskeysås med philadelphiaredning:
  • 2 st schalottenlökar
  • 2-4 msk rökig whiskey
  • 1 msk kalvfond konc.
  • 75 g philadelphia
  • 3 dl vispgrädde
  • smör
  • salt & peppar
Börja med att hacka och sedan fräsa schalottenlök i en kastrull med smör. Slå sedan i whiskey och låt fräsa en stund. Slå efter det i fond, philadelphia och grädde. Låt puttra och reducera i ca 20 min, smaka under tiden av med salt och peppar. Klart!

Klicka här för att komma till receptet på Lammsteken!

Kålrotsgratäng var mycket gott!
Ja där har vi delat med oss av ytterligare ett par goda recept som jag hoppas att ni inspireras av! Nu ska jag åka iväg och lämna in min mobiltelefon på service, klantig som man är ibland så tappade jag den i golvet på jobbet så det bara sjöng i telefonen. Finns ju roligare saker att lägga pengarna på men sånt är ju livet ibland.

Ha nu en bra dag och ät gott! /Jimps

2 kommentarer:

  1. Mmm...god mat som vanligt! :)
    Tonfisklasagne låter spännande!
    Ha en fin dag!
    Kram
    //Lana

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tonfisklasagnen är mycket godare än vad det kanske låter! Den tycker jag du ska testa. ha det fint!

      Radera