tisdag 29 oktober 2013

Tisdag


Idag har hela familjen varit ledig och det har inte varit helt fel! För min del har den största delen av dagen bestått av städning, bygglovsansökan och rullskidåkning. Bygglovet består i att vi planerar sätta in en braskamin hemma och det är inte bara att sätta in kan jag säga, många olika moment som tar tid! På kvällen åkte vi och spanade in nya Ikeavaruhuset hemma i Borlänge och det var riktigt vräkigt! Vi lyckades tappa bort Vincent två gånger där inne dessutom så halva tiden gick åt till att leta reda på honom.

I helgen åt vi väldigt fin mat! Den tänker jag inte skriva om idag utan det kommer senare i veckan men är ni nyfikna så kan ni kika in vårat Instagramflöde för lite smakprover. Klicka här för att komma dit! Nu tänkte jag istället klämma in två rätter som jag gjorde förra veckan som passar utmärkt in i vardagsmatsedeln.

Sedan kan jag också passa på att skriva att även om vi delar med oss av många härliga egenkomponerade maträtter och fina aptitliga bilder så är det självklart så att vi också gör bort oss ibland amatörer som vi är, även om det tack och lov inte händer så ofta. Igår var iaf en sån dag, minst sagt! Jag freestylade ihop en rotsaks/rödbetssoppa som jag lade ner mycket tid och möda i som tyvärr inte gick att äta, den var så jävla äcklig så jag tänker absolut inte dela med mig av varken bild eller recept :) Vi hällde skiten i vasken och köpte hem Lowcarbburgare från Max istället...


Fiskgratäng 6-8 port:
  • 800 g torskblock
  • Blomkålsmos, klicka här för recept
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 tsk konc skaldjursfond
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt & peppar
Börja med att göra moset och låt det stå vid sidan om och sätta sig medans du fortsätter med såsen. Börja med att skala räkorna, hacka löken och fräs sedan skalet och löken i en kastrull tills dem släppt ifrån sig den mesta vätskan. Slå då på vinet och fonden, låt stå och reducera tills minst hälften av vinet dunstat. Sila bort skalet och löken, använd sedan spadet som en såsbas. Koka sedan upp såsbasen tillsammans med grädde och philadelphia. Smaksätt med dill, persilja, stenbitsrom, salt och peppar. Låt puttra några minuter och smaka upp såsen tills du hittar en god smak. Tag sedan av såsen och blanda ner dem skalade räkorna. Lägg fiskblocken i en ugnsform och fördelar ut moset runt om. Häll sedan på såsen i mitten så det täcker och gratinera sedan i ugnen på 200 grader i 45 min. Klart! Låt stå och sätta sig en aning innan servering.


Varm tonfiskröra 4 port:
  • 2 konserver tonfisk i vatten
  • 1 rödlök
  • 1 hel broccoli
  • ½  litet blomkålshuvud
  • ½ zucchini
  • ½ purjolök
  • 150 g fetaost
  • 1 röd paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2-4 msk thailänsk fisksås
  • olivolja
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • 1 krm cayennpeppar
  • salt & peppar
Börja med att grovhacka broccoli, blomkål, purjo, zucchini, fetaost och rödlök. Fräs sedan i olivolja ett par minuter och slå sedan på tonfisken och låt den fräsa med ytterligare några minuter. När den mesta vätskan har dunstat så slår du på creme fraiche, philadelphia, fisksås och kryddorna. Låt koka ihop och låt sedan puttra medans du smakar upp med salt och peppar. Slutligen strimlar du paprika som blandas ner strax innan röran är klar för servering. Servera på sallads blad, gärna med finncrisp vid sidan om.

Ha nu en trevlig kväll gott folk! /Jimps

2 kommentarer:

  1. Hej! Nu måste jag skärpa mig med att börja kommentera! NI inspirerar mig så otroligt mycket med er matlagning. Min man sitter med öppen mun och bara gapar över de olika maträtterna jag serverar. :) Sen tycker han ju om smaken också... hahaa. TACK för att ni har denna blogg som ger mig så mycket! Hälsningar från ett snart soligt norrland/Ella

    SvaraRadera
  2. Hej. Det är alltid skoj med feedback och superkul att höra att ni testar våra recept! :) Ha en skön dag! mvh Jimps

    SvaraRadera