tisdag 25 februari 2014

Kött när det är som bäst!


När vi ska lyxa till det lite extra så går vi inte ut och äter mat. Vi köper lite extra fina råvaror och lagar mat tillsammans hemma i vårat kök och njuter tillsammans hela familjen, det är nog det bästa jag vet! Det har vi gjort två gånger om den senaste tiden och först ut är "alla hjärtans dag" då vi lagade en trerättersmiddag helt i våran smak.

Till förrätt gjorde vi halstrade pilgrimsmusslor som toppade med parmesan, persilja och gräslök. Till varmrätt åt vi helstekt kalventrecote med gratinerad tomat, blancherad bellaverde och murkelsås. Sist men inte minst en efterrätt bestående av chokladdoppade jordgubbar, lika enkelt som gott.

Bellaverde är en korsning mellan broccoli och sparris. Det var första gången vi provade och den var jättegod, smakade mer broccoli än sparris om du frågar mig.


Halstrade pilgrimsmusslor 4 port förrätt:
  • 8 st pilgrimsmusslor, tinade
  • olivolja
  • smör
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 msk finhackad gräslök
  • 50 g riven parmesan
  • salt & peppar
  • sallad
Hetta upp en stekpanna med olivolja och smör. Hacka en vitlöksklyfta och låt fräsa med i pannan tillsammans med citronsaften. Halstra eller bryn sedan musslorna i pannan så dem får fin brynd yta utan att genomsteka dem, salta och peppra en aning. Servera på en salladsbädd och toppa varje mussla med persilja, gräslök och parmesan.

Köttet brynde jag i stekpanna med smör, kryddade med salt och peppar sedan stekte jag klart den i ugnen på 150 grader tills innertempraturen landar på 50 grader. Plocka ut den och låt vila i folie 10 min innan servering, den hinner eftersteka i foliet så den uppnår 55 grader. Skiva upp i lagom tunna skivor och njut.
Murkelsåsen har vi gjort flera gånger tidigare och är alltid ett säkert kort när man skall äta en god köttbit. Klicka här för receotet på murkelsåsen.



Camilla köpte sedan hem Lammrostbiff och bearnaisesås från "Lammet & grisen". Det är ett färdigmarinerat kött som jag stekte precis på samma sätt som jag gjorde med kalventrecoten, alltså att bryna det och sedan steka klart det i ugnen. Köttet blev underbart gott med en härlig kärna! Till detta fina kött ugnsrostade vi sötpotatisstrips och blandade en vinägrettsallad.


Jag avslutar det här inlägget med orden "bra råvaror blir bra mat". Bra råvaror behöver för den sakens skull inte vara dyrt kött utan framförallt ska man satsa på färska råvaror och undvika det frysta, det gäller både kött, fisk, grönt osv.. Så ska du iponera hemma i köket, skippa frysdiskarna så har du hälften vunnet ;) God natt/Jimps

3 kommentarer:

  1. mmm mycket gott!!
    Håller med om att äta hemma oftast blir bäst, lugnt och skönt med mina kära <3 har haft en tendens att bli missnöjd vid resturangbesök på senaste tiden.....lagar vi för god mat hemma kanske ;)

    SvaraRadera
  2. Tomaterna såg riktigt goda ut =) är det vitlöksmör och parmesan?

    SvaraRadera