måndag 30 juni 2014

Mitt bidrag till Årets grillmästare 2014


Jag tävlar i årets grillmästare 2014

Vad brukar du har på grillen? En klassiker på sommaren är grillat kött. På ICA.se har vi de bästa grillrecepten!


 
I morgon drar ju Icas tävling Åretes grillmästare 2014 igång och jag tänkte bidra till tävlingen med ett recept och hoppas såklart att ni klickar in och röstar på mig!
 
Receptet jag tänkte ställa upp med är Högrevsrulle med vinägrettsallad, majs, paprika och avocadoröra.
 

Jag valde denna rätt för att den är underbart god, men också för att den inte är allt för spretig och följer en röd tråd i form av Amerikanska enkla smaker. Den är också enkel att tillaga för er som vill provlaga receptet.


Jag tänkte skriva några rader om Högrev idag och det är det som ni ser på bilderna. Högrev är ju nötkött och anses kanske inte vara den ädlaste detaljen på nötet men blir mer och mer populärt i grillkretsar. Oftast förekommer högrev i grytor, ugnsstek eller mald tex i hamburgare. Tanken när jag köpte biten var faktiskt att jag skulle mala ner den och göra just burgare på den men ångrade mig och blev sugen på att grilla köttet istället.

Jag gjorde en gammal beprövad "rulle" som jag tidigare gjort med fläsk och resultatet blev riktigt jäkla bra! Det är dock ingen rätt du ska göra om du är hungrig då den tar tid att göra, så denna middag lär planeras i god tid...


Till det möra och smakrika köttet så höll jag mig till Amerikanska smaker. Majs och paprika grillades, en vinägrettsallad plockades ihop och pricken över i blev en avocadoröra.


Och hur gjorde jag detta kött då.. Jo det görs i tre stycken steg. Först så måste köttet skäras ut och bankas, sedan marineras i en "brine" och slutligen såklart grillas...





Högrevsrulle 4 - 6 port:
  • 1 hel högrevsbit ca 1 kg
  • 1 burk öl
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk chiliexplosionkrydda (Santa Maria)
  • 1 tsk chicken & steakkrydda (Santa Maria)
Börja med detta kvällen innan eller samma morgon som rätten ska avnjutas på kvällen för att "brinen" ska få verka. En brine är en marinad med hög salthalt som gör att köttet rimmas en aning samtidigt som det marineras. Detta gör så att köttet blir mörare.
  1. Börja med att skära ut köttet som på bilden ovan så att det blir som ett stort "ark". Banka sedan ut köttet med klubba eller kötthammare.
  2. Blanda ihop marinaden genom att blanda öl, vin, salt, peppar och kryddor i en plastpåse. Stoppa sedan ner det utbankade köttet och låt ligga och dra i kylen i 8 - 24 timmar.
  3. Bind sedan ihop köttet och försök binda det så kompakt som möjligt för ett snyggare serverungsresultat.
  4. Då är det dags att grilla! Grillningen ska göras på indirekt värme med två stycken värmezoner vid sidan av köttet och med en droppform fylld med vatten under köttet. Tempraturen i grillen bör ligga mellan 100 - 150 grader för bästa resultat. När köttets innertempratur landar på 55 grader så är det klart. Låt köttet vila i ett foliepaket 15 min innan uppskärning och servering. Klart!
Avocadoröran sedan görs enkelt genom att blanda Creme fraiche med paprika & chilismak med mosad avocado, det blir fantastiskt gott!

Vinägretten till salladen är lika enkel att göra den också. Du blandar olivolja, vinäger, salt, peppar och vitlök. Det är sjävla grunden men sedan kan man labborera hur man vill såklart. Klicka här för att komma till receptet på en god vinägrett!
Ha det fint och våga testa detta recept nu för det finns inte mycket som slår ett riktigt bra långkok! /Jimps

För att rösta på mitt inlägg eller någon annans så klickar du in här! http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014

söndag 29 juni 2014

Årets grillmästare


Jag tänkte passa på att tipsa er om att i morgon är sista anmälningsdagen om du som bloggare vill delta i ICAs tävling Årets grillmästare. Jag tänkte att jag skulle skicka in ett recept men har fortfarande inte bestämt mig för vilket. Så sitter du inne på något riktigt fint och inspirerande recept så ska du definitivt vara med, dels för tävlingens skull och dels för att inspirera andra!

När alla bidragen kommit in till ICA så är det läsarna som röstar fram vinnarna! Tävlingen håller igång hela Juli sedan går tre stycken bidag vidare till final, deras rätter testlagas av en jury som sedan röstar fram vinnaren!

fredag 27 juni 2014

Kålrotsgratäng - den godaste gratängen ever


God middag på er! Camilla här, bäst man skriver det eftersom det var så länge sedan jag bloggade. Hoppas att det är bra med er trots det något kyliga sommarvädret. Tänkte jag skulle bjussa på ett supersmarrigt recept så här inför helgen. Förra helgen åt vi en jättegod middag, kan nog vara den godaste, vad sägs om  hängmörad clubsteak, kålrotsgratäng, grillade grönsaker och hemgjord bea. Jag njöt av varenda tugga, mums vad gott!


Förra veckan pratade vi om potatisterrin på jobbet och då kom jag på att det skulle man ju kunna göra av något annat än potatis, tänkte att kålrot skulle nog vara en bra stand in. Och det var det! Brukar ju göra rättikagratäng annars, men jag tycker resultatet är så varierande, ibland är det sjukt gott och ibland smakar rättikan bara konstigt. Kålrotsgratäng är verkligen den godaste gratäng jag har ätit och mest lik potatisgratäng. I potatisterrin brukar man tydligen ha ägg i, men det hoppade jag över, men det kanske också blir gott, så testa vettja! Förut när jag bloggade tänkte jag alltid på hur mycket jag använde av alla ingredienser när jag lagade mat, men nu är det lite si och så med det, så ni får hålla tillgodo med ungefärliga mått, okej?

Kålrotsgratäng 4st portionsformar
  • 1 kålrot ca 500-700gram
  • ca 300 gram Philadelphia
  • ca 3dl vispgrädde
  • 1,5 grönsaksbuljongtärning
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 12 skivor ost
  • salt
  • peppar
  • riven parmesan
Ha grädde, Philadelphia och buljong i en kastrull och koka upp och låt sjuda i några minuter. Skiva kålroten tunt med osthyvel eller kör med matberedaren om den kan skära supertunna skivor, skiva gullöken tunt. Varva kålrot, lök, pressad vitlök, skivad ost och gräddblandningen i formarna, salta och peppra mellan varje varv. Toppa det hela med riven parmesan. Sätt in i ugnen på 225grader, lägg på ett bakplåtspapper när parmesanen fått fin färg och låt formarna stå var tills kålroten är mjuk, ca 45 minuter.



För några veckor sedan, kanske nån månad sedan, fick jag besked av min hjärtläkare att jag inte får träna hårt längre. Ett tråkigt besked eftersom jag verkligen gillar att träna, saknar löpträningen oerhört mycket och även gymträningen. Nu ska jag så klart inte sitta still, utan min läkare sa att jag skulle promenera varje dag och att jag kunde gymträna lätt. När jag fick beskedet så kom Jimmy och barnen hem med en present till mig, en Garmin vivofit, en klocka som mäter steg, km, kalorier och även hur man sover. Den har verkligen hjälpt mig att gå ut och gå, något som jag egentligen tycker är ganska trist, vill ju mycket hellre springa Jag har som mål att gå 20000steg om dagen, vilket med mitt rörliga jobb inte brukar vara några problem. Man blir verkligen sporrad att gå sina steg varje dag och sen när man sitter still för länge blir det röda streck på klockan som på bilden. Och då är det bara att röra på sig, så det är väl läge för det! Ha en trevlig helg! / Camilla

måndag 23 juni 2014

Indirekt grillning

http://jimpsgrill.blogspot.se/2014/06/varfor-indirekt-grillning.html

Gillade du det senaste inlägget och blev lite mer nyfiken på indirekt grillning så hänvisar jag dig till det senaste inlägget på JimpsGrill. http://jimpsgrill.blogspot.se/2014/06/varfor-indirekt-grillning.html Ha det fint! /Jimps

måndag 16 juni 2014

Senaste från JimpsGrill


Efter en helg fylld av fotboll, god mat, fest och en Söndag på tumanhand med Camilla så är det Måndag. Barnen är fortfarande utflugna så det är väldigt lugnt här hemma efter jobbet och det börjar bli lite långtråkigt med lugnet som infinner sig när man är van vid att det hela tiden är full rulle...


Jag har ju en förkärlek för röror som många kanske har märkt vid det här laget och jag gillar verkligen att piffa upp kycklingen, fisken eller fläsket med en god röra som får kombinera och sätta smak på proteinet.

Röra med tomat & kapris 4 port:
  • 200 g philadelphiaost
  • 4 st soltorkade tomater
  • 2 tsk kapris
  • 1 tsk finhackad persilja
  • salt & peppar
Man behöver inte krångla till det utan blanda ner det du gillar i röran och smaka av så att den blir god. Skär sedan ett djupt snitt i kycklingfiléerna och fyll dem en aning och lägg sedan ett täcke ovanpå varje filé. Grilla antingen först direkt för att grilla klart indirekt eller grilla enbart på indirekt värme tills kycklingen uppnått 68 grader före servering. Klart!

Till kycklingen slängde jag enkelt lite broccolikvistar i en ugnsform och toppa dem med en aning ost och lät dem ligga med på grillen 20 - 30 min så dem gratinerades.

Jag gjorde även en lite tzatziki-liknande röra vid sidan om. Den gjorde jag genom att blanda Turkisk yoghurt, pressad vitlök, hackad zucchini, citronsaft, salt & peppar. Inga mått behövs för det är så busenkelt att addera lite i taget tills smaken är fin, var lite försiktig med vitlöken bara där det oftast räcker med en klyfta.


Detta är en bra grillmiddag och med det syftar jag på att all varm mat är tillagad på grillen och röran vid sidan om medans maten grillas. Inget spring mellan grillen och köket utan när locket på grillen ligger på så kan man njuta av den friska luften och bara ta det lugnt ;) Ha en bra kväll! /Jimps

torsdag 12 juni 2014

Fotbolls VM!


Äntligen börjar Fotbolls VM och även om inte Sverige deltar så kommer iaf jag att konsumera massa fotboll dem närmaste veckorna. Just nu sitter jag och Camilla hemma själva hemma och kikar med bortresta barn. Dem ska tillbringa en vecka tillsammans med Mormor och Morfar och leva campingliv. Snacka om att vi kommer sakna dem för man är ju inte direkt van vid egentid när man är småbarnsförälder, så det återstår att se om jag och Camilla kommer stå ut med varandra :)

I förmiddags var vi och kikade på Elsas skolavslutning och det var riktigt fint och vad duktiga dem var. Ikväll sen så skippade vi matlagningen och stack ut och käkade, en bra dag med andra ord.

På bilden ovan ser ni en god tallrik bestående av grillad lammsadelfilé med rostad sötpotatis, lök och portabellosvamp. Jag vet att jag tjatat mycket om denna svampen i några inlägg men jag måste få fortsätta att göra så ända tills ni ger er ann och provar denna! Denna svampen är helt fantastisk och det är inte alls komplicerat heller...


Ni gör helt enkelt såhär. Bryt loss stammen och lägg på en klick smaksatt creme fraiche, jag valde en med paprika och chilismak. Skär sedan en bit brieost och lägg ovanpå. Grilla sedan strax intill kolbädden tills all ost smällt ut och svampen fått en fin färg. Klart! Härlig konsistens och bra smak i denna anrättning...

Ha det fint! /Jimps

tisdag 3 juni 2014

Senaste från JimpsGrill


Min systers sambo är jägare och han har tidigare bjudit oss på bland annat vildsvin och rådjur. Jag älskar ju kött och det är alltid lite speciellt när man får smaka på gott kött som man normalt inte äter. För en tid sedan fick vi en rådjurssadel av honom och den lagades såklart till på grillen. Jag grillade den med omsorg och resultatet blev precis så bra som jag hade planerat!

Till detta rådjur så helgrillade vi också en bit strutsbiff. Det är ett väldigt mört kött som smakar helt ljuvligt men jag tycker faktiskt att rådjuret var kvällens höjdpunkt. Vid sidan av allt detta goda kött så gjorde vi en rättikagratäng, fylld portabellosvamp och jag vispade även ihop en smakrik whiskeysås. Massa godsaker och klicka på länkarna för att lotsas till recepten på alla dessa goda tillbehör...


Ja och hur grillade jag detta goda kött då?... Jag brukar att inte försöka "overdo it" när det kommer till fint kött. Felet som kanske många gör är att man blandar alldeles för smakrika rubs eller marinerar och glazear med diverse egengjorda eller färdigköpta sådana. Risken är att dessa tillsatta smaker tar över och att allt man grillar smakar precis likadant. Jag som älskar kött låter helt enkelt köttet smaka och är lite försiktig med tillsatta produkter. Jag använder oftast rena kryddor och rena vätskor vid grillning och vääldigt sällan färdiga produkter.

Helgrillad rådjurssadel:
  • 1 st rådjurssadel
  • 1 tsk rosmarin
  • 1 tsk timjan
  • salt & peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 dl rött vin
  1. Preppa grillen med indirekt-tekniken. Dvs med dropplåt i mitten under grillgallret och med två stycken brikettzoner vid sidan om dropplåten. Tempraturen i grillen ska ligga mellan 120 - 180 grader. Ju lägre desto bättre men det är också en tidsfråga vilken tid du har på dig. Jag körde på ca 140 grader och det tog ca två timmar.
  2. Börja med att putsa köttet fritt från hinnor och senor. Smek sedan in köttet med alla kryddor och sedan är det bara att börja grilla. Pensla med jämna mellanrum av rödvinet.
  3. När köttets innertemp landar på ca 58 grader så kan du plocka av köttet och lägga detta i ett foliepaket och låta det vila innan servering. Under tiden i foliepaketet tempraturutjämnar köttet och stiger några grader i innertemp. Vid servering ska innertempen passerat 60 grader. Klart!
Strutsfilé:
  • Strutsfile i bit
  • salt & peppar
Strutsfilén grillade jag mot slutet av rådjurssadelns förlopp. Jag grillar den då en på direkt värme va 2 min på varje sida och lägger den sedan på indirekt värme tills innertempraturen landar på ca 52 grader och precis som rådjuret så lindar jag sedan in den i ett foliepaket och låter den vila 10 - 15 min innan servering och den har då snuddat vid 55 grader i innertemp i paketet. Skiva sedan upp köttet vid bordet. Ät och njut!

Det var det lilla jag hade idag och mitt tips till er grillare där ute är som jag sa tidigare, att var lite sparsam med alla tillsattser och lär känna råvaran. Ha en fin kväll! /Jimps

http://jimpsgrill.blogspot.se/

söndag 1 juni 2014

Senaste från JimpsGrill

 
God kväll gott folk. Hoppas ni haft en fin helg och idag kan man då inte klaga på vädret, inte i Dalarna iaf. Jag har haft en ledig och välbehövlig helg. Nu såhär på Söndagskvällen känns det som helgen rundats av och avslutas på bästa sätt! Jag inledde ledigheten med att gå på fest i fredags med några kollegor. Lördagen sedan tillbringades hemma med barnen, vi hade en mysig dag som såklart avslutades med en grillning. Den bästa dagen på helgen måste ändå vara idag. Vi började med att åka iväg tidigt och köpa nya sängar till barnen som börjar växa ur sina gamla. Sedan har vi staplat ved och påtat i trädgården och det finns ingen skönare känsla än när man klippt gräs, rensat rabatter, solen skiner, barnen leker och man ska till att tända grillen! Helt otroligt skön känsla faktiskt...
 
Idag gjorde jag en korvgryta på grillen men den tänkte jag presentera för er vid ett annat tillfälle. Ikväll tänkte jag berätta vad jag och barnen åt igårkväll och det går inte av för hackor det heller! Vi grillade Älgfärsburgare och till det friterade vi kålrotspommes. Jag älskar älgfärsburgare som vi gjort många gånger tidigare. Helst ska man göra färsen ihop med fläskspäck men eftersom vi inte har nått hemma så fick det bli tillsammans med fet fläskfärs istället.
 

Älgfärsburgare 4 port:
  • 400 g älgfärs
  • 400 g fläskfärs
  • 2 tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 2 tsk finhackad persilja, fryst
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • salt & peppar
  • 2 krm vitpeppar
  • prästost skivor
Blanda helt enkelt en färs på alla ingredienserna och låt stå och dra ett tag innan tillagning. Forma sedan burgare på plats direkt vid grillen och lägg dem på gallret. Grilla ca 2-3 min på direkt värme och låt sedan ligga indirekt 5-10 min beroende på värme i grillen, då med ett osttäcke på. Klart!

Servera med sallad, grillad zucchini, majs, grönsaker, friterad kålrot och en brugerdressing som enkelt görs genom att blanda en smaksatt creme fraiche på 200 g med 2 st avocados!

Den firetade kålroten går lika bra att fritera på grillen som i fritösen eller på spisen, det enda man måste tänka på är att hålla koll så oljan kommer upp i rätt temp. Jag brukar fritera på ca 180 grader. Fritera tills det du friterar flyter upp till ytan och får fin gyllenbrun färg.

Nu ska jag avsluta denna Söndag med att sjunka ner i soffan. Ha det fint! /Jimps

http://jimpsgrill.blogspot.se/