lördag 4 april 2015

Thailänsk wok


Glad påsk på er och ta det lugnt med godiset i helgen :) Påsken är en konstig högtid för en icke-kristen som jag och dem flesta andra i detta land. Det hela går egentligen ut på att trycka i sig så mycket mat och godis man bara kan.

Jag skippar godisfroseriet och kör all in på grillningen istället. Många premiärgrillar just till påsk och även om det kanske inte är någon värme ute så har iaf vi rätt skysst väder här i Dalarna. Idag har jag faktiskt dragit igång en kallrökning ute i smokern. Laxsida och ost är det som röks och där ska dem ligga hela dagen. Återkommer såklart med resultatet på JimpsGrill så småningom.

Idag tänkte jag skriva litegrann om thaiwok. Jag gjorde en wok som ni ser på bilderna för ett tag sedan och grejen med att göra thaiwok är att den ska göras enkelt och snabbt. Man ska inte köra grönsakerna för länge utan dem ska bara tillagas någon minut för att behålla sin goda krisp. Så snabbare snabbmat kan man inte göra hemma tror jag där tillagningen går på bara några få minuter. 


Vi var ju i thailand i höstas och då gick vi faktiskt på en matlagningskurs där vi själva fick välja tre rätter som vi fick guidning att göra på thailänskt vis, askul och lärorikt! Först fick vi åka till en marknad där vi köpte dem råvaror vi behövde till matlagningen, det är helt fantastiskt vilka råvaror dem har på dessa breddgrader, framförallt då grönsaker och fisk som är alldeles superfärsk! Sedan återvände vi till restaurangen där vi tillagade rätterna tillsammans med kockarna och avslutningsvis satt vi oss såklart ner och åt den goda maten.Vad var det vi valde att laga för mat då? Vi ville göra en enkel vegetarisk grönsakswok på thailänskt vis så en sådan var given, sedan är jag väldigt svag för gul curry så en kyckling i curry fick det bli också. Avslutningsvis så gjorde vi en kryddig räksoppa. Idag då tänkte jag dela med mig av receptet på den goda thailänska woken och finns det sedan intresse så kan jag såklart dela recepten på dem övriga rätterna framöver...


Thaiwok 4 port:
  • 600 - 800 g grönsaker av valfri sort, tex lök, svamp, broccoli, bambuskott, vattenkastanjer osv.
  • 2 msk rapsolja
  • 2 skivade vitlöksklyftor
  • 3 tsk paprikapulver
  • ½ dl ostronsås
  • 2 - 3 msk vit soja eller 1 - 2 msk vanlig soja
  • ev. en skvätt vatten
  • vitpeppar
  • ev. räkor
  • ev. cashewnötter
Börja med att preppa grönsakerna och skär dem i önskat stora bitar. Hetta sedan upp en panna med rapsolja och skivad vitlök. När oljan är varm så slår du i grönsakerna och låter dem färsa till en minut. Slå sedan på soja och hälften av ostronsåsen. Låt stå och fräsa 3 - 4 minuter, tillsätt mer ostonsås under tiden tills du hittat en bra smakbalans och blir det för konsentrerad smak spär du ut med lite vatten. Krydda en aning med vitpeppar mot slutet. Ringla handskalade räkor och cashewnötter över woken innan servering om så önskas. Klart!

Det viktigaste här är att du köper en riktig thailänsk ostronsås. Vi har en thailänsk butik här hemma men det finns också att köpa hos välsorterade vanliga butiker.


Nu längtar man tillbaka till thailand när man tänker tillbaka på detta. Det är alltid skoj att göra lite sånna här grejer när man är på semester, det förstärker semesterupplevelsen nu i efterhand och det är ett skönt avbrott under semestern såklart.


Enkelt och löjligt gott som sagt så tveka inte att testa! Ha nu en go påsk. /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar