måndag 8 februari 2016

Det här är litegrann jag på en tallrik


Enkelt, gott och smakrikt. Man ska inte krångla till det i onödan utan använd dig av bra råvaror och kombinera ihop dessa så blir slutresultatet alltid bra. Krångla till maten det kan man överlåta till dem som är professionella :) Använd gärna en ingrediens mindre än en för mycket och fokusera på dem ingredienser du känner till och lär dig använda dem på ett bra sätt fullt ut. Sedan kan man såklart utöka sin reportoar med tiden men skjut inte vilt, för använder du massa konstiga ingredienser som du inte har koll på så kan det vara svårt att balansera upp rätten på slutet. Det är ett litet tips på tankesätt som funkar för mig och säkert för dem flesta andra också. 

Här har jag i all enkelhet grillat kyckling i ugnen och toppat med väldigt simpla tillbehör och resultatet blir kanon! Det man främst ska fokusera på här är att kycklingen blir perfekt grillad sedan är resten en smaksak. Får du inte till en bra stekgrad på kycklingen så spelar det ingen roll hur mycket du fläskar på med tillbehör och garnering, då är rätten helt enkelt förstörd. 

Grillad kycklingfilé toppad med brie 4 port:
  • 4 st kycklingfiléer
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • salt & peppar
  • 200 g brieost
  • ½ rödlök
  • 1 paket bacon
Krydda filéerna runt om med salt och peppar, gnid in med händerna. Blanda sedan en kryddblandning med curry, spiskummin, paprikapulver och ev annan önskad krydda. Krydda ordentligt runt filéerna och gnid även in dessa kryddor med händerna. Grilla sedan dessa på ett galler mitt i ugnen på 180 grader till dem når en innertemp på 70 grader, tar ca 20 - 25 min. Sista minutrarna lägger du en tjock skiva brie på varje filé så den får smälta ut över filén innan den är klar. Innan servering så toppar du varje filé med tunnt skivad rödlök och ett par skivor stekt bacon. Klart! 

Till en god kycklingfilé så brukar jag ofta servera en krispig och smakrik coleslaw, så även idag! Så fruktansvärt gott och det är just kontrasten som är det härliga. Den kalla, krispiga, syrliga och krämiga coleslawen bryter av perfekt mot den varma smakriga kycklingen toppad med den feta osten och baconet. Jag har flera olika coleslawrecept i receptregistret så jag hänvisar er helt enkelt dit för att botanisera bland dessa resept. Kan också tillägga att jag även gjort coleslaw på fler kålsorter än vitkål, tex spetskål och savoykål. 

Lchf har ju nu varit etablerat i Sverige i flera år men det känns som många andra länder mer och mer fått upp ögonen för denna kosthållning. Det finns ju nu också massor av olika varianter av det grundläggande lchf-tänket vilket jag tycker är kanon. Det viktigaste är egentligen inte exakt hur man äter utan att man mår bra av det och att man är medveten om sin egen kropp och sin omgivning. Man blir mörkrädd när en del läkare och dietister fortfarande rekommenderar personer med vikt och hälsoproblem att fortfarande äta inflammatorisk & kolhydratsbaserad kost, gärna med kalorihets i fokus som ofta knäcker den drabbade på sikt. 

Jag tror helt enkelt att boven fortfarande är dem superstora globala företagen/matjättarna som reglerar detta genom att påverka på alla plan, inte minst genom att finansiera den mesta av forskningen på området, som då också nästan alltid är vinklad. Det är med andra ord precis som med allt annat, det är pengarna som styr här och det ligger i alldeles för mångas intresse att vi människor fortsatt ska äta den skräpmat som vi äter och gärna lite till. Så länge jätteföretagen kontrollerar forskningen kommer vi inte att komma någonstans utan det krävs nog att oberoende uppdragsgivare kliver in och tar mera mark här, tex statligt aggerande. Men det verkar ingen vara intresserad av eftersom man inte gör någon ekonomisk vinst på kort sikt av detta som dem stora företagen gör, men att man kan göra långsiktiga vinster med en sådan aktion och spräcka multiföretagens blaha-blaha, det är ingen intresserad av... 

Ha det fint. /Jimps 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar