måndag 8 oktober 2012

Omröstningen avslutad


Ja det vart en Italiensk seger till slut. Jag har redan massa ideer till nästa veckas matsedel! Kom gärna med önskemål om det är något ni verkligen skulle vilja att vi lagar. Tack för eran röst..

Idag är vi lediga hela familjen. Jag och Elsa ska åka och hälsa på min mamma och bror nu på dagen. Camilla och Vincent har lite annat planerat, bland annat storhandling till veckans mat. Återkommer med denna veckas matsedel lite senare.

Ha en bra dag på er! /Jimps

söndag 7 oktober 2012

Söndag


Camilla började jobba tidigt i morse och jag skall jobba sent ikväll. I morgon är vi lediga hela familjen och jag hoppas verkligen att det är lika fint väder då som idag! Känner verkligen att jag skulle behöva vara ute i friska luften..

Idag är sista omröstningsdagen! Så har ni inte lagt eran röst och påverkat vårat nästa veckotema så gör det. Det är stor ledning för Italienskt vilket kanske inte kommer som en chock. Det är ett "kök" som ligger oss Svenskar nära till hands. Jag hade iof tyckt att det varit skoj att bekanta sig med lite nya smaker från fjärran men precis som alla andra älskar jag Italiensk mat. Omröstningen stänger som sagt ikväll sedan börjar vi snickra ihop en matsedel på temat. Har ni förslag på maträtter i dem olika teman vi lyfter fram så får ni gärna skriva dem på "tema sidan" Klicka här för att komma dit. Vore skoj att få lite tips från er läsare...


Igårkväll så fick jag feeling och kunde inte hålla mig borta från grillen, trotts att det var bäcksvart ute. Men med ficklampa och mycket vilja så grillade jag kycklingklubbor som vart så jäkla fina! Jag gjorde en tjock marinad som lägger sig som ett täcke på klubborna och slutligen en skiva cheddarost på varje ben. Mums!

Kycklingklubbor med tjock marinad och cheddarost 4 port:
  • 4 st stora kycklingklubbor
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 dl creme fraiche
  • 3 msk olivolja
  • ½ dl rödvin
  • ½ dl chilisås
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 msk soja
  • 1 krm chilikrydda
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk Svartpeppar
  • 4 skivor cheddarost
Blanda ihop alla ingredienserna i en skål och pensla kycklingklubborna med marinad under hela grillningen, lager på lager till klubborna är klara. Då lägger du en skiva cheddar på varje klubba som får smälta ut innan servering. Klart! Till kycklingen serverade vi skivad mozzarellaost med tomat, rödlök, rostade nötter olivolja och en dush svartpeppar på toppen.



Igår damt offside ner i brevlådan, godis för en fotbollsfreak som mig. Vann en prenumeration i en tipstävling på glenn hysens twitter. Var en av fem som kvalificerade mig till en frågesporttävling i hans radioprogram. Två av oss fem skulle lottas fram för att tävla i direktsändning, tack och lov vart det inte jag! Jag skulle skita på mig om jag skulle vara med i direktsänd radio...

Ha en skön Söndag! /Jimps

fredag 5 oktober 2012

Brownietårta med hallonmousse


Den här tårtan gjorde jag till Elsas kalas men inte LCHF-style, hittade receptet på arla.se. Idag gjorde jag om den till LCHF-style, har sötat med agavesirap eftersom jag inte tycker om smaken av sötningsmedel, men vill du söta med sötningsmedel så går det säkert också bra. Jag tyckte verkligen om den här tårtan, passade min smak perfekt, choklad ihop med den lite syrliga hallonmoussen. Botten blir kompakt och väldigt chokladig, gott gott! Jag gjorde den i en lite mindre springform för att få mer höjd.

Brownietårta med hallonmousse ca 20cm

Botten:
  • 150 gram mörk choklad
  • 125 gram smör
  • 2st ägg
  • 2 tsk agavesirap
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1,5 dl mandelmjöl
Hallonmousse
  • 6st gelatinblad
  • 250 gram hallon
  • 3st äggulor
  • 1 msk agavesirap
  • 5 dl vispgrädde
Börja med botten. Sätt ugnen på 175°. Klipp ut en rundel av bakplåtspapper och lägg i botten på en form med löstagbar kant. Smält choklad i vattenbad. Rör ihop rumsvarmt smör med med sirapen, ha ett ägg i taget och blanda sen ihop med chokladen. Ha i mandelmjöl och vaniljpulver och rör till en jämn smet. Ha i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20min. Låt botten kallna.
Nu över till moussen. Lägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5min. Mixa hallonen. Vispa äggulor och sirap pösigt och blanda sen i hallonen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält i en kastrull på låg värme. Rör ner dem i äggsmeten. Vispa vispgrädde och vänd ner i smeten. Häll smeten på den kalla browniebotten. Låt stå i kylen i minst 5 timmar innan servering, garnera gärna med hallon.

Ha en fin fredag! / Camilla

Fredag



Då var det fredag och just nu sitter jag hemma i lugn och ro. Insuper lugnet efter gårdagens kalas. Barnen har jag lämnat på dagis och Camilla har åkt och tränat.

Har ett par timmars lugn och ro innan jobbet kallar. Jag hade tänkt göra en omelett till frukost idag men kom snabbt på att grädden var slut! Men det vart god frukost iaf, stekte ägg som jag toppade med riven ost. Fett och protein, mums!

Börjar dra ihop sig i omröstningen också, stänger på söndag så har ni inte röstat så gört...

Ha en skön fredag! /jimps

torsdag 4 oktober 2012

Zucchinipasta och ostsås med gula kantareller


Idag har det varit kalas hela dagen. Vincent är supernöjd med sin födelsedag, han har fått så många fina paket. Och dessutom fick kan sin drömtårta, han har önskat sig en Bilxten Mc Queen-tårta och det fick han. Efter allt firande var vi egentligen inte speciellt hungringa, men lite kan man ju alltid äta och dessutom behövde vi matlådor tills imorgon. Det här är en väldigt snabb rätt och väldigt god, snabbmat när den är som bäst. Vi lyxade till det med lite extra mycket gula kantareller.

Zucchinipasta och ostsås med gula kantareller 
  • 2 st zucchini
  • riven parmesan
  • 1-2 dl förvällda gula kantareller
  • salt
  • peppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • ädelost
  • 2 msk  hackad fryst eller färsk persilja
Stek kantarellerna i stekpanna, salta och peppra. Koka upp grädde och creme fraiche och låt småputtra, smula i ädelost, smaka av hur mycket du vill ha, beror på vad du har för ädelost. Smaksätt med persilja. Ha i kantarellerna. Riv zucchinin och salta. Lägg i zucchinin i kokande vatten och sätt på locket, och dra kastrullen och låt stå och dra i 5 minuter. Häll i durkslag och toppa med riven parmesan.


För att uppfylla Vincents önskan så beställde vi en Blixten-tårta hos Ica Maxi, eftersom jag själv aldrig skulle kunna få till en Blixtentårta, är ju minst sagt opysslig. Kommer att leva länge på Vincents min och hans glädje när han fick se tårtan.



Här får ni en tjuvkik på LCHF-tårtan som vi åt, den var den godaste jag har gjort och jag kommer absolut att göra den fler gånger. Precis min smak, choklad och mousse av bär. Receptet dyker upp imorgon!


Ha en trevlig kväll! / Camilla

Vincent 4år


Idag är det Vincents födelsedag, hela fyra år blir han idag. Han är en omtänksam kille som nästan alltid har något bus på gång. Är så glad och tacksam över att vi får ha honom. Han och jag har våran mysstund varje morgon och jag önskar att vi alltid kunde ha det så. Han kryper upp i sängen brevid mig och frågar om vi ska mysa och sen klappar han mig på kinden och säger "Jag tycker du är fin, mamma." och sen säger han "Älskar dig, gummis!" Man bara smälter och vill krama honom för alltid. Kan man börja dagarna på något bättre sätt?! Knappast!
Tänkte på det häromdagen, kärleken till ens barn, det finns ju inget större. Innan Vincent föddes tänkte jag ofta hur jag skulle kunna älska ett till barn lika mycket som Elsa, men sen när jag såg honom första gången så visste jag att det var möjligt. Tycker att det är så häftigt att någon som man bara har träffat i några sekunder skulle man kunna dö för på direkten, den kärleken är större än livet.

Vi älskar dig, Vincent! Nu och för alltid!
Grattis på födelsedagen!

Nu ska vi fixa med det sista innan det första kalaset drar igång. Har nyss varit och hämtat en Blixten McQeen-tårta på Ica Maxi och Vincent har ingen aning om den än så länge. Åh han kommer att bli helt överlycklig! Sen har jag och Jimmy fixat en LCHF-tårta. Båda tårtorna får ni se sen och receptet på LCHF-tårtan kommer självklart sen.
Ha en underbar dag och ta hand om varandra! / Camilla

onsdag 3 oktober 2012

Fläskfilelåda lchf


Idag har jag varit ledig och jag hade planerat en massa som måste göras, men fick ställa in det för Elsa vaknade upp med feber. Så jag har tillbringat tid med henne istället. Vi har läst bamse, kikat på film och myst lilltjejen och jag. Vincent har varit på dagisutflykt och sprallat av sig, han fyller ju fyra år i morgon grabben min. Tiden flyger förbi! Så i morgon är det kalas som står på agendan.


Tema skåprensning fortsätter ju och idag stog det fläskfilelåda på menyn. Den vart riktigt bra, kanske att jag hade lite för mycket vitlök i den men det kan jag leva med. Så i receptet skriver jag två kyftor istället för tre som jag hade i. Annars är jag nöjd med resultatet.

Fläskfilelåda 6 port:
  • 600 - 800 g fläskfile
  • 1/4 vitkålshuvud
  • 2 st rödlökar
  • 100 g broccolikvistar
  • 2 st paprikor
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 250 g riven ost
  • paprikapulver
  • chilikrydda
  • salt
  • peppar
  • smör
  • rapsolja
Stek hackad vitkål och rödlök i smör tills dem mjuknat och släppt det mesta vätskan, salta och peppra rikligt under tiden. Häll sedan ner det i en ugnsform och upprepa samma sak med broccolin. Skiva sedan upp fläsket och bryn i panna med smör och rapsolja. Krydda med salt, peppar, paprikapulver och chilikrydda under stekningen. Lägg dem ovanpå grönsakerna i formen tillsammans med skivad paprika. Häll på grädden, pressa i ett par vitlöksklyftor och toppa alltsammans med riven ost. In i ugnen på 200 grader i 30 minuter. Klart!



Innan vi åkte och hämtade Vincent stannade vi till på en loppmarknad och kikade. En gjutjärnskastrull och sex stycken äggkoppar köpte vi med oss hem för 70:-, överkomligt! Låter konstigt kanske att vi som äter så mycket ägg inte ägt en enda äggkopp förens nu, men så är fallet...

Nu skall Vincent presenter slås in! Ha det bra /Jimps


tisdag 2 oktober 2012

Matig höstsoppa


Idag har vi fejat nere i källaren halva dagen känns det som. Städat, tvättat och fejat lite. Efter all tvättvikning så stack vi ut och lekte av oss i lekparken och tog en skön höstpromenad barnen och jag. När vi kom hem lekte satte vi oss och lekte på deras rum, barbie och bilar blir det när Elsa och Vincent får bestämma. Så det var bara att haka på..

Sen måste det lagas mat också. Soppa stog det på menyn idag och soppa vart det! En matig höstsoppa kalar jag den. Det är lite av varje i den men skalar man ner det så kan man säga köttfärs och trattkantareller. Jag är väldigt nöjd med resultatet och den vart precis så god som jag hade hoppats på. Till soppan gjorde jag ostchipsflarn i ugnen gjorda på tre stycken olika ost snuttar som låg och skräpade i kylen.

Köttfärs och trattkantarellsoppa 8 port:
  • 500 g köttfärs
  • 2 dl förvälda trattkantareller
  • 1 gul lök
  • ½ purjolök
  • 1 röd paprika
  • 3 dl hackad vitkål
  • 7 dl buljong (7 dl vatten + 2 st köttbuljongtärningar)
  • 400 g krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • ½ dl tomatpure
  • 5 dl vispgrädde
  • smör
  • ½ tsk cayenpeppar
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt
  • svartpeppar
Plocka fram en kastrull och koka upp buljongen. Värm en stekpanna och bryn köttfärsen i smör, krydda under tiden med spiskummin, cayenn, paprikapulver, salt och peppar. Häll sedan ner köttfärsen i buljongen och låt koka med. Fräs även trattkantareller, lök, purjo, vitkål och paprika i stekpanna med smör innan du häller ner det i buljongen för att koka med. Låt koka några minuter och rör sedan ner tomatkross, tomatpure och chilisåsen. Låt koka ytterliggare 10-20 min, ju längre den kokar desto skarpare blir smaken. Mot slutet rör du ner grädden, smaka av och krydda vid behov. Klart!

Ostchipsen är ingen konst. Riv ost och grädda i ungen på 200 grader i ca 5-7 min. Använd bakplåtspapper och tag en nypa ost per flarn, tänk på att dem flyter ut i ugnen.

Idag kom mina nya Dylan skivor med posten! Jag har sagt att jag skall samla ihop alla hans utgivna skivor men jag har varit slarvig och inte beställt någon skiva på väldigt länge. Så nu måste jag skärpa mig och beställa skivor lite oftare. Jag vet att det inte är i tiden med CD men vafan, är man ett "hardcore-fan" så är det kul med en skivor även om alla nu finns på spotify. Han har släppt 59 st skivor så det tar så det tar ett tag. Häftigt med en artist som släppt så mycket material så det är en rolig grej att beställa fyra stycken skivor i taget och lyssna på innan man beställer ytterligare osv.

Nu är det Champions league fotboll resten av kvällen! Ha det bra. /Jimps

måndag 1 oktober 2012

Wokade rot & grönsaker med chilifrästa räkor


Dag ett på våran kylrensavecka och som utlovat så kastade jag ihop en wok. Tog lite vad som fanns kyl och frys. Detta vart resultatet, en wok med chilifrästa räkor på toppen. Ingen konst att göra men väldigt gott.

Min dag startade med att klockan ringde 06:00 och jag hade precis kommit in i min djupsömn kändes det som och kändes sådär att kliva upp. Kan ju tillägga att jag kom isäng väldigt sent eftersom vi spelade innebandymatch på kvällen och det är inte lätt att komma ner i varv. Men men det får jag ta igen inatt och hoppas på att barnen är skonsamma mot mig i morgon när vi har ledig dag tillsammans...

Efter jobbet idag så fick vi besök av min broder, syster, hennes sambo och deras son Wille. Vi drack kaffe, fikade på lite goda ostar och snackade skit. Väldigt trevligt.

Just nu sitter jag i mörkret hemma och skriver med lite härlig musik i bakgrunden, inte dumt alls...


Wokade grönsaker med chilifrästa räkor 4 port:
  • 300 g frysta wokgrönsaker
  • 100 g strimlad vitkål
  • 50 g grovhackad selleri
  • 2 st strimlade rödlökar
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk curry
  • 1 krm thaicurry
  • 1 krm svartpeppar
  • ½ tsk salt
  • rapsolja
  • 250 g handskalade räkor
  • 1 st chilipeppar
  • olivolja
Hetta upp en panna med rapsolja och fräs på alla grönsaker på hög värme. Krydda under tiden och rör ner ajvar efter några minuter. Låt sedan fräsa tills dem släppt den mesta fukten och fått en fin konsistens. ca 7-10 min. Innan servering så hetta upp en panna med olivolja och fräs räkorna tillsammans med hackad chili en aning. Passa så dem inte ligger för länge och blir sega. Sedan är det bara att servera!



I morgon är jag och barnen lediga som sagt och vi har ingenting planerat. En del tråkiga vardagsfix blir det såklart men annars ska jag ha en skön dag med barnen bara, det ser jag verkligen fram emot!

Ha det. /Jimps

Smarrig omelett och nu är jag med i tidningen


Hej på er! Måndag igen då och det betyder för det mesta kvällsjobb för mig, så även idag, min arbetsdag har inte börjat än. Men som vanligt ingen rast och ingen vila, dagen började tidigt eftersom Elsa skulle på en synkoll på BVC och äntligen såg hon som hon skulle. Ett besök hos mormor och morfar har vi också hunnit med och lite utelek. Till lunch idag blev det något riktigt gott, som självklart fanns i kyl och frys, vi kör ju kyl/frysrensarvecka den här veckan. Jag hade turen att hitta en bit parmesan i kylen så det blev en kantarell-och parmesanomelett. Hade färsk basilika som jag hade i vilket var jättegott, kan tänka mig att babyspenat skulle funka utmärkt också. Härligt med omelett eftersom det går att variera hur mycket som helst. Så här gjorde jag min smarriga omelett.

Kantarell- och parmesanomelett 1port
  • 2 ägg
  • 2 msk vispgrädde
  • salt
  • peppar
  • ca 0,5 dl gula kantareller
  • riven parmesan
  • hackad basilika
Stek kantarellerna, salta och peppra. Vispa ihop ägg, grädde, salt och peppar med en gaffel. Sänk värmen på stekpannan och ha i äggblandningen, toppa med riven ost och basilika.


Artikeln i dagens Aftonbladet handlar om hur man behåller sin drömvikt och det är ju oftast det som är problemet. Alla gå ner i vikt, med den rätta viljan och lite disciplin. Det kan vara viktväktarna, viktklubb, nutrilett eller soppor, men sen kommer vi till det kluriga, kan du leva på fettsnålmat som aldrig är riktigt god, eller kan du leva på nutrilett, eller soppor hela livet?! Antagligen inte och vad händer då, jo vikten kommer peka uppåt igen. Eftersom LCHF är min livsstil så är det inga problem att hålla vikten och jag vet att jag aldrig kommer att få problem med vikten, kommer inte att göra det mot mig själv igen. Det är så här just jag vill leva!
Ha en fin måndag! / Camilla