tisdag 27 mars 2012

Beer can chicken

Ölburkskyckling till middag idag! Överraskade Camilla med detta när hon kom hem från jobbet idag, vi har pratat om att göra denna ett tag och idag kunde jag inte hålla mig längre. Första gången vi fick nys på beer-can chicken var på "halv åtta hos mig" för ca ett år sen, sedan läste vi jamie olivers senaste kokbok där han gjorde en liknande variant för ett tag sen. Det var lika gott som jag hade föreställt mig, underbar röksmak och god öl touch!

Jag använde mig av rökflis idag för att få lite extra krydda på kycklingen och det fungerar verkligen bra på ett sånt här långkok, kycklingen hinner verkligen ta upp röksmaken när man kör den så här länge. Jag använde mig av rökflis från "weber" med hickory smak. Lägg den i blöt 30 min innan du startar grillen. Släng sedan fliset på ett vanligt foliepapper och vik in kanterna, placera sedan på grillgallret. Efter ca 30 min i grillen kommer fliset börja ryka ordentligt och brinner drygt en timme.

Beer can chicken 2 port:


  • 1 st hel färsk kyckling av valfri sort ca 1,5 kg

  • 1 st mörk lager öl

Starta grillen 30 min innan du lägger på kycklingen så rökfliset hinner börja pyra. Har du gasolgrill så vrid ner tempraturen till medel och har du brikettgrill så väntar du tills du gått fin glöd med ljusgrå briketter innan du lägger på kycklingen för att minimera flammor. Öppna ölburken och drick upp hälften. Sätt sedan kycklingen på burken och tryck ner den så långt det går. Placera på grillen och grilla under lock på medeltempratur i ca 1,5 timme. Klart!


Till detta serverade jag buljongkokt brysselkål, grillade grönsaker och en avokadoröra gjort på 2 dl creme fraiche med "paprika & chili" smak och 2 st avocados som jag helt enkelt blandar ihop. Till förrätt i väntan på maten åt vi några skivor bresaola toppade med olivolja och parmesan, mums!

1 kommentar:

  1. For the rеasοn thаt the admin of this site is workіng, no questiοn very rapidly іt will be famous, due tо its fеаture contents.


    my web blοg - Click On this page

    SvaraRadera