söndag 25 november 2012

En Söndag med ljuvlig mat!


Nu får ni hålla i er för den här dagen har vi ätit så god mat både till lunch och middag! Båda recepten finns med i detta inlägg och jag garanterar er att om ni vill impa lite hemma nån dag så laga något av dessa recept!


Vi börjar med lunchen då. Vi gjorde lammfärsbiffar med broccoli och whiskeyädelostsås till. Såå gott!

Lammfärsbiffar 4-6 port:
  • 1 kg lammfärs
  • 1 paket fetaost
  • 2 ägg
  • ½ dl olivolja
  • 2 st pressade vitlökskyftor
  • 1 tsk havssalt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk franska örter (krydda)
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm vitpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
Blanda ihop färsen tillsammans med alla tillbehör i en bunke och forma sedan biffar. Stek dem sedan i panna eller grillpanna. Dem får gärna ha lite kärna kvar i mitten om du tycker om det.

Ädelostsås:
  • 150 g ädelost
  • 2-3 dl vispgrädde
  • 1 dl philadelphiaost
  • 1 krm peppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
Hetta upp 2 dl grädde i en kastrull. Smula ner ädelost och vispa ner philadelphiaosten. Ner med buljongtärningen och peppra. Smaka av. Har du valt en stark ädelost behöver du säkert slå i en ytterligare dl av grädden. Smaka av och labborera fram en god smak.


Labborerar fram en god ostsås och jag lovar, den vart fin!


Ja sen var det dags för middagen ja, den gjorde jag i lugn och ro medans Camilla var på gymmet och kämpade. Faktiskt en gammal paradrätt i fläskfileen som jag aldrig kan få nog av. Jag har gjort den massor med gånger och med olika fyllningar. Idag vart det en enkel variant med flödeost och schalottenlök. Såsen vart en sås jag inte gjort tidigare, hittade inspirationen på kokaihop.se och den vart jättegod! Det är en rosepepparsås som innehåller tomatpure och senap. Testa gärna den. Till detta kokade jag och efterfräste sparris, alltid ett säkert kort till kött och sås.

Helstekt fläskfile med ostfyllning:
  • 1 st fläskfile
  • 150 g flödeost
  • 2 st schalottenlökar
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • smör
Börja med att krydda fileen ordentligt runt om och stek sedan fileen i panna så den får en fin stekyta. Lägg den sedan i en ugnsform och skär ett djupt snitt tvärs över hela fileen. Proppa snittet full med ost och lök, stoppa i en termometer och grilla klart den i ugnen på mellan 150-200 grader tills innertempraturen når 67 grader. Klart!

Rosepepparsås:
  • 2 msk torkad rosepeppar
  • 3 dl vispgrädde
  • 1,5 msk kalvfond konc.
  • ½ dl philadelphiaost
  • 1 st schalottenlök
  • 1 tsk fransk senap
  • 2-3 tsk tomatpure
  • salt
  • peppar
Börja med att mortla sönder rosepepparkornen och hacka schalottenlöken fint. Koka upp grädde och philadelphia. Slå i fonden, senapen, tomatpuren och rosepeppar. Låt puttra en stund. Så var det dags för avsmakning med salt och en aning svartpeppar. Tag av såsen från plattan en stund innan servering så den sätter sig en aning. Klart!


Nu är klockan mycket, ha det gott! /jimps

4 kommentarer:

  1. Så gott! Fläskfilén låter väldigt smaskigt!:)
    Ha en toppen måndag!
    //Lana

    SvaraRadera
  2. Ser så himla gott ut, vad fina bilder ni lägger ut! Har gjort massor av varianter på fylld fläskfile, får testa detta oxå! Ha en bra novembermåndag!
    Anna

    SvaraRadera
  3. Vilka fantastiska rätter!!
    Blir sugen på båda ;)

    SvaraRadera