måndag 10 november 2014

Kött, kött och kött...

Gott nötkött grillat rare med kålrots & sötpotatisgratäng.
Det är ju verkligen något speciellt med kött och i helgen har vi verkligen unnat oss bra kött! Det bästa köttet ska grillas såklart, men det blir faktiskt helt ok på spisen eller i ugnen såhär års också. Kött ska tillagas med finess och precision för det bästa resultatet, det finns inget facit då smaken är som baken och det finns inga genvägar. Det handlar om learning by doing, alltså är det erfarenhet som gäller här. Vi köper även alltid svenskt kött vilket jag tycker är viktigt och ger även det bästa resultatet.

Gränsen är ofta hårfin mellan en perfekt köttbit och en förstörd så det gäller att läsa på, förbereda, tillaga och ta hand om köttet på bästa sätt vid tillagningen för att få till biten precis som du vill ha den. Jag misskyckas då och då, speciellt eftersom jag gillar att exprimentera och testa nytt och det finns inget värre än att äta en förlorad köttbit, men oftast får jag faktiskt till det och anledningen är nog helt enkelt antalet grill och stektimmar som ligger bakom.

Helstekt Rostasfilé med wokade och buljongkokta grönsaker tillsammans med rostad sötpotatis och bearnaisesås.
Lika viktigt som själva huvudråvaran är, lika viktigt är såklart tillbehören! Vi äter ofta rostade rotsaker till men varierar gärna med allt från sallad, grönsaker, gratänger osv..Vi lagar alltid allt från grunden! Det är en stor del lchf-filosofin, att man lagar mat eller äter mat från grunden och utan tillsattser.

Halv och helfabrikat ogillas verkligen just med tanke på att det oftast innehåller massa konstigt som man aldrig skulle stoppa i sin egenlagade mat och bara det är en anledning till varför man bör välja bort den. Att dessa konstiga ingredienser kan vara allt från kemikalier och metaller till onödigt socker, gluten osv.

Bara en sån sak som Tacos som många äter på fredagar. Läs innehållsförteckningarna på tacokryddan och även övriga ingredienser. Du har bland annat en ingrediens som heter glutamat som är rena rama rävgiftet! Är du en av dem som mig som får svälld mage, något mer ansträngd andning och ögon/huvudvärk när du ätit tacos så kan det vara just glutamatet du ska försöka undvika framöver. I amerika finns ett begrepp som lyder "chinese restaurant syndrome" och då är det glutamatet dem syftar på som ofta används på kinarestauranger och liknande. Man kan svälla upp, bli trött, få svettningar, huvudvärk, tryck över bröstet, andningssvårigheter osv. Det kan såklart te sig olika från person till person och kan ses som en allergisk reaktion som är övergående på några timmar.

Gör istället en egen tacoskrydda, salsa och guacamole. Godare och nyttigare! Nu vart det mycket snack om glutamat mitt i detta köttinlägg men men, jag rubricerar det som dagens tips :)

Grillad biff med grönpepparsås.

Sist men inte minst då så kommer vi såklart till såsen! Det som ofta lyfter hela rätten och vi äter ofta bearnaisesås såklart men jag är också väldigt svag för gräddiga såser som tex whiskeysås och grönpepparsås.

För recept på massa olika kötträtter, tillbehör och såser så vill jag helt enkelt bara länka er vidare till våra receptregister där vi har hur mycket gott som helt! Så vill ni som vi äta fet och god mat varje dag så tycker jag ni ska planera era veckomatsedlar efter rätter i vårat register ;)
Ha en go kväll! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar