måndag 28 juli 2014

Senaste från JimpsGrill


Jag måste bara tipsa er om ett supergott kött! Vi grillade denna rumpstek för ett tag sedan och det var verkligen en hit! Ett mört nötkött med god köttsaft och en rejäl tilltagen fettkappa, perfekt lämpad för grillen och nog så god som biff och entrecote...

Den grillas på samma sätt som biff och entrecote, dvs på hög direkt värme under kort tid och låt sedan köttet vila sig klart. Klicka här för nogrannare beskvrining av hur jag grillar detta nöt för bästa resultat.


Vi har fortfarande större delen av våran semester kvar och det känns underbart! Den senaste veckan har vi i värmeböljan tillbringad den mesta tiden nere på stranden och övrig tid har gått till nedvarvning och matlagning, alldeles lagom aktivitet med andra ord... 


I fredags packade vi bilen och åkte iväg till en sjö mitt ute i ingenstans och badade, fiskade, grillade och bara hade det mysigt tillsammans i solen hela familjen. Vi stannade tills solen gick ner innan vi begav oss hem igen, en riktigt kanonkväll som man kommer att minnas tillbaka på länge! 

Som ni ser så går det inte heller att klaga på maten vi grillade över öppen eld. Vi grillade Lammracks, lammspett och chuck roll som är nötkött. Eldstaden var belägen precis intill vattnet och vad mer kan man önska sig än att sitta och grilla samtidigt som man blickar ut över en spegelblank sjö... 


Det finns nog bara en sak som överträffar att laga mat utomhus på detta primitiva sätt och det är att få äta den utomhus också, tillsammans med sina kära! Man behöver inte alltid tokaktivera sig på semestern utan jag tycker att det är dem här ögonblicken man kommer ihåg, det enkla och mysiga. 


På Torsdag avslutas omröstning och jag vill såklart tacka er som röstat på mig under alla dessa veckor! Riktigt skoj och nu får vi fortsätta att rösta dem tre sista dagarna och hoppas att det bär hela vägen till finalen och där kan såklart allt hända! Det skulle vara oerhört inspirerande om juryn lagade min mat och höra vad dem tycker om receptet... Klicka in och rösta nu och testa gärna att själva laga till mitt tävlingsrecept! http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/

Ha det fint allesammans! /Jimps 

söndag 27 juli 2014

Senaste från Jimps Grill


Den optimala standmaten! Alla har vi ju ätit pizzasallad som numera måste klassas som en Svensk klassiker. Den finns ju hos alla pizzerior och där äts den flititgt men få gör den hemma av två anledningar. Den första är att man kanske äter den tillräckligt ofta ute och den andra att man inte förstår hur den görs!

I mitt fall så faller jag på det senare alternativet, men nu har vi kommit på lösningen och hemligheten ligger i själva bankningen! Precis som när man bankar ut kött för att göra det mörare vid tillagning så gör man också detta med vitkålen. Vitklål är ju en helt gudomlig kålrot egentligen, den är nyttig och god men den äts alldeles för lite! Det finns så mycket goda smaker i den som man tog mer vara på förr än vad man gör nu.

Utan att veta säkert så tror jag att var man åt mindre potatis än vad man gör idag förr i tiden. Kontroversiellt sagt kanske men jag tror man var mer medveten om helheten förr. Ofta när vi lagar mat nuförtiden så gör vi ett "protein" och ett "tilbehör" medans man för kanske gjorde en hel måltid innehållande hela behovet. Det gäller såklart inte alla som lagade mat förr och heller inte alla som lagar mat nu, men när det gäller snittet så tror jag att det märks. Likaså märks det såklart på folkhälsan...

Jag tror ju tex inte att vitkålshuvud står på var mans inköpsliskatsta inför veckohandeln även om det är ett av dem livsmedel som ger mest kärlek tillbaka till konsumenten! Det är gott, nyttigt och hälsosamt. Den är också flexibel då du kan göra den i massa olika former, det är bara dina egna begränsningar som sätter gränserna.... Sedan håller jag med om att potatisen kanske är smäppet vassare i flexibilitet men den har inte en chans i nyttighet och det vet ju dem flesta...

Vi gjorde ett val för några år sedan då vi inte kunde garantera våran hälsa och valde då bort saker som tex potatis och spanmål. Blodsockertriggande livsmedel som vi fortfarande inte äter och ser som en hälsofälla för att kunna vara pigga och glada föräldrar. Jag ser våran strategi som lyckad, hur ser ni?


Vitkålssallad 4 port:

  • 800 g vitkål
  • 1,5 dl rapsolja
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • salt & peppar
Börja med att strimla vitkålen med mandolin, osthyvel eller kniv. Banka sedan den strimlade vitkålen med klubba eller liknande för att pressa ut vetskan ut kålen. Lägg sedan kålen i en skål och blanda ner olja och vinäger. Smaksätt sedan med salt och peppar. Klart! 

Ha en fin kväll! /Jimps 

torsdag 24 juli 2014

Senaste från JimpsGrill


För ett par veckor sedan hade vi födelsedagskalas här hemma för våran Millis som fyllde år här i juli (man får ju inte förtälla en kvinnas ålder, så jag nämner den inte) och hennes pappa som också fyller i samma månad. Utan att nämna några namn så fyllde dem iaf 115 år tillsammans!

När det är kalas och många gäster som skall äta så är det kanske inte läge att exprimentera för mycket med maten så vi satsade helt enkelt på ett par säkra och väl beprövade kort som sitter i ryggmärgen och brukar göra succé på grillmenyn.


Till förrätt blev det inget mindre än fylld Porabellosvamp, klicka här för att komma till ett fint recept på en sådan.

Till varmrätt sedan åt vi min nya favorit. Rullad & fylld "brine" karré grillad på indirekt värme. Inte  mycket som slår den minna vänner och jag blir verkligen besviken på er om ni inte testar er på att göra den för det är inte svårt, det kräver bara lite extra ansträngning! Klicka här för receptet på denna grymma kötträtt! Till varmrätten serverade vi också grillade grönsaker, kålrotsgratäng, kokad färskpotatis och våran hemmagjorda bearnaisesås.

Efterrätten sedan brukar inte vara så noga för oss som pysslar med lchf så jag besparar er dem detaljerna, vi satsar istället hela krutet på förrätten och varmrätten ;)


Jag körde svampen och köttet på kolgrillen. Grönsakerna grillar jag intill på gasolgrillen och dem skall grillas på hög värme strax innan servering för att ge bästa möjliga resultat!


Här trivs jag som bäst, bakom mina grillar och analyserar hur maten mår där på gallret. Hur var det nu...hur ska jag grilla zucchinin för att den ska bli som godast, jag får inte grilla den för länge för då blir den sladdrig och absolut inte för kort för då blir den rå... Så går tankarna hela tiden och för varje grillning så sparas resultatet i grill-banken så kan man plocka fram det vid nästa grillning, vad gjorde jag bra förra gången jag grillade denna råvara och vad gjorde jag fel.

Det är nog precis som med allt annat, erfarenhet år A och O i grillning och det är också det så är så fint med grillning. Det är inte som traditionell matlagning där det finns massa skrivna och oskrivna regler hur allting skall skötas utan grillning är lite råare och mer baserat på känsla och det gillar jag, det finnns licksom en acceptans över det inovativa i grillning som kanske inte finns i alla andra kök... jag älskar det tänket och det passar mig väldigt bra, dels för att jag älskar att grilla och dels för att jag inte räds för att hitta min egen identitet i min matlagning.

För efter flera år som aktiv utläggare av recept i bloggform på våran lchf-blogg http://jimpslchf.blogspot.com så känner jag faktiskt att jag skaffat mig en identitet i min matlagning. En identitet som vuxit fram och som innehåller många ingredienser från traditionell fransk matlagning, svensk, italiensk och såklart modern lchf-matlagningstänk. Allt jag lärt mig genom åren när jag lagat och lusläst recept har kokats ner till min egen och jag som lagar mat nästan varje dag har funnit min identitet till slut. Med det menar jag inte att jag sitter inne på något facit eller så utan bara att jag hela tiden skaffar mig erfarenhet och utvecklas, samtidigt som jag utvecklar min egen "stil" i min smaksättning i köket. Jag brukar ofta tänka på dem här sakerna eftersom jag utesluter en massa saker i min matlagning som ingår i traditionell matlagning...

Skulle en tex jury i ett matlagningsprogram bedömma min matlagning skulle dem säkert inte tycka om sättet jag lagar maten på men när dem får smaka på resultatet tror jag faktiskt dem skulle gilla det. ;) Det är lite så jag tänker när jag lagar mat, det ska vara mycket...nyttigt...och gott!


Jo förresten, glöm inte bort att lägga din röst på mig i tävlingen Årets grillmästare hos Ica! Jag ligger sedan länge på en tredjeplats och det vore fruktansvärt tråkigt att halka ner från finalen (plats 1 - 3) nu i sista veckan! Så gå in på http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/ varje dag juli ut och lägg din röst på mig för att få min rätt testlagad av en expertjury och förhoppningsvis vinna hela skiten...

Ha det fint allesammans! /Jimps

måndag 14 juli 2014

Husmans rolls royce!


Nu kommer det ett sent inlägg som vanligt, det är ju oftast på kvällarna man kan avsätta lite tid till att sitta och summera dagen. Så jag hoppas med andra ord att ni kanske läser detta i morgon om ni inte hinner läsa det redan ikväll...

Jag tänkte inte uppfinna hjulet i detta inlägg utan dels tala om för er att jag inlett min semester idag, vilket betyder att jag kommer att ha mycket mera fritid en tid framöver och det betyder bland annat mer matlagning och fler blogginlägg! Sedan tänkte jag tipsa er om Världens godaste husman änn en gång!

Men först tänkte jag berätta att jag ikväll setat och gått igenom kameraminnet och förberett en del framtida inlägg både här på bloggen och på http://jimpsgrill.blogspot.se/. Jag tror jag räknade ihop det till 13 st maträtter som lagats på senare tid och inte publicerats! Tyvärr så är man bara människa och vardagens timmar räcker inte alltid till men mat måste man ju laga och äta så det är många gånger inläggen som faller bort. Jag gillar verkligen att skriva dessa inlägg och dem ger nog mig lika mycket om inte mer än för er läsare. Det blir lite dagbokseffekt och hjälper mig att komma ihåg, utveckla och bibehålla min ihärdiga matlagning, att helt enkelt hålla "garden" uppe.


Vad jag tänkte tipsa om för maträtt har ni såklart redan räknat ut. Ni som följer oss har kanske blivit tipsade om denna rätt tidigare eller kanske tom läst originalinlägget från September 2012, fan va åren går fort! Men det är såklart Korvstroganof med blomkålsris.

Det låter inte så spektakulärt, det tycker inte ens jag men det är det verkligen! Det viktigaste med denna rätten är att man gör den på rätt sätt för att få fram smakerna precis så som jag gillar dem och ni också lovar jag. Många med mig har ätit så jäkla dåliga stroganofs på olika håll genom åren och kan därför vara lite skadade av detta. Nu uppmanar jag er en gång för alla att laga till detta recept nästkommande tråkiga vardag så lovar jag att det kommer rädda upp dagen!

För att komma till receptet klickar du in här http://jimpslchf.blogspot.se/2012/09/korvstroganof-med-blomkalsris.html


Det var väl egentligen det jag ville ha sagt i denna sena timme och jag slipar vidare på ett nytt inlägg redan i morgon. Jag vill också passa på att påminna er om att surfa in på http://jimpsgrill.blogspot.se/ och följa mitt grilläventyr där samt att klicka in på http://ica.se/recept-och-mat/Arets-grillmastare-2014/ och lägg din röst på mitt bidrag till Årets grillmästare!

 Ha det fint! /Jimps

torsdag 10 juli 2014

Senaste från Jimps Grill


Vilken dag det har varit idag! Jag har varit ledig och det har varit en underbar sommardag. Jag startade dagen i ganska lugnt tempo och tog tag i lite hemmasysslor, sedan stack jag ut på ett par ärenden och efter det så var jag bara tvungen att ge mig ut i vädret!

Jag snörade på mig pjäxorna och tog rullskidorna hem till mossan som har varit borta i Danmark med familjen i en vecka. Vi satt länge och pratade i den varma skuggen på deras altan. Sedan snörade jag åter på mig pjäxorna och tog en lite längre omväg hem på skidorna.


Varm och trött i kroppen efter ett par mil på skidorna så fattades ju bara en sak för att kröna denna dagen och det var ju såklart att få känna doften av en kolgrill som börjar komma igång! Jag preppade lite räkor för rökning och tände upp grillen, sedan satt jag mig i en solstol i solen och väntade tills kolen blev perfekt.

Sedan startar själva matlagningen. Då står jag mest och justerar alla reglagen på grillen och pyttsar in rökflis och ruskar bort aska från briketterna om vartannat, allt för att just dem här rökta räkorna ska bräcka dem förra...

Det är lite så man tänker när man har matlagning som passion. Jag gör nästan aldrig samma recept två gånger utan man ändrar lite här och lite där varje gång för att få hjärnan att jobba fram den godaste rätten just där och då.


Jag vet inte exakt men jag tror att denna räkrökning blev den godaste hittills men jag blir alltid alldeles till mig när jag äter något gott så jag vet inte säkert, men jag tror det :)

Jag rökte dem lite längre än vanligt faktiskt och hällde också räk/vin/olivolje-spadet som räkorna toppats med över kolbädden under rökningen, kanske var det den actionen som gjorde det där lilla extra...

För det vart verkligen det där lilla extra, dem doftade helt magiskt! Jag hade tänkt äta dem själv och spara en del till Camilla som jobbar kväll, men det drog ut på tiden och med en timme kvar innan hon skulle komma hem så bestämde jag mig för att invänta henne. Gentlemannamässigt, ja vet... men inte direkt sunt! Det var åtta timmar sedan lunch och 2,2 mil på rullskidorna. Det doftade så jävla gott i huset där räkorna bara låg och myste och väntade på att bli uppätna, det var utan att överdriva den godaste doften som passerat min näsa på väldigt länge om någonsin. När Camilla kom hem en timme senare så hade jag näst intill börjat klättra i gardinerna i min räkabstinens och jag satt i givakt när hon titta in genom dörren!


Räkor är ingen konst att röka. Det viktigaste att tänka på är att inte ha för hög tempratur i grillen och inte grilla räkorna direkt. Använd rökflis för att sätta prägel på räkorna, gärna ett milt rökflis så som äpple, pecan eller som mitt val idag finstrimlat alspån.

Rökta räkor:

  • Tinade eller halvt tinade räkor
  • olivolja
  • vitt vin
  • chilipeppar
  1. Lägg räkorna i en folieform eller på ett folieark. Ringla över olivolja och vitt vin. Finhacka chilipepparn och ringla även över den. Sedan är det dags för själva rökningen och då gör du såhär...
  2. Värm upp väldigt få briketter i grillen så tempraturen hamnar väldigt lågt. Hur många är svårt att säga för det varierar såklart mellan olika grillar men ungefär 1/4 av en normalgrillning. Tempraturen i grillen bör ligga mellan 100 - 130 grader och skall hålla sig 30 - 40 min. (Se bilden nedan). 
  3. Då är det dags för själva rökningen av räkorna. Lägg dem på kalla sidan och rök dem då mellan 20 - 40 + min efter tycke och smak. Pyttsa in rökflis med jämna mellanrum och du kan ta i för den mesta smaken sätter sig i skalet och tillfredställer mest luktsinnet. Gör gärna också som jag och häll över olja/vin spadet över glöden vid ett par tillfällen för att få dessa härliga smaker förångade i grillen och trängas in i räkorna! 
Sedan är det klart! Det finns inget rätt och fel utan du avgör själv när du tycker dem är bra. Lätt, medel, eller välrökta är såklart en smaksak. Men provsmaka dig fram, börja efter 20 min och testa var tionde minut så lär du dig vad just du gillar. Ingen smaklök är den andra lik och det är det som gör matlagning så unik!  



Där har ni något att imponera med som förrätt, aptitretare, tillbehör vid tapas osv. Grymt gott, ja nästan oslagbart gott! Jag hoppas ni verkligen testar detta för det är verkligen en av mina riktiga favoriter! :)


Kom ihåg att rösta på mig i Icas Årets Grillmästare! http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/

Ha det fint! /Jimps 

onsdag 9 juli 2014

Röstfiske


Nu måste jag ta och röstfiska litegrann! Jag klickade in på http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/ för att kika till ställningen och såg att jag tappat i placering och är nu nere på en 3:e plats! Dvs den sista finalplatsen och det flåsar såklart på bakifrån och man känner verkligen att man saknar 2:a platsen...

Nu är vi en tredjedel in i tävlingen och det skulle vara så skoj att komma till final och se min mat lagas av en expertjury så klicka in och rösta på mitt recept från både mobilen och wifit idag, i morgon och varför inte nästa dag...

Ni får såklart rösta på något annat bidrag om ni tycker att det ser godare ut men det tvivlar jag på att ni tycker ;)


Varför inte också fräscha upp minnet och kika på bidraget i all sin prakt på http://jimpsgrill.blogspot.se/2014/06/mitt-bidrag-till-arets-grillmastare-2014.html

Ha nu en härlig sommardag! /Jimps

måndag 7 juli 2014

Smarrig fisk


God kväll lchf-vänner och ni andra oxå ;) Jag måste be om ursäkt till er som inte är lika frälsta i grillning som jag är, Det blir ju inte så mycket traditionell matlagning från min sida såhär års men ni får helt enkelt hålla ut eller så hoppas jag att ni följer mig även på http://jimpsgrill.blogspot.se/  och blir smittade av min grillentuseasm. Det kommer snart en höst där spisen kommer få jobba mer än vad den gör nu så den tiden kommer också...

Men som sagt ibland står vi ändå i köket när vädret eller tiden sätter stopp för grillningen. Jag tänkte ikväll kasta ut receptet på ett par rätter som lagats hemma i vårat kök på senare tid. Den ena en underbar varmrätt som passar lika bra till vardag som fest! Den andra rätten är en elegant och välsmakande munsbit eller förrätt. Båda är fiskrätter som är så gott och nyttigt!

Vi börja med varmrätten som är Ugnsstekt torskrygg med smörsås och nudelröra med asiatisk touch. Grym anrättning med den milda och mjälla fisken, den feta och syrliga såsen och sist men inte minst nudelröran med mycket sälta, krispighet och smak. Den här rätten vill jag verkligen att ni ska testa!

Ugnsstekt torskrygg & asiatisk nudelröra 4 port:

  • 4 st bitar torskrygg
  • salt & peppar
  • 1 paket bacon
  • 6 st färska champinjoner
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 näve sugersnaps/sockerärtor
  • 1 påse sjögräsnudlar
  • 1 - 2 msk soja
  • 1 - 2 msk thailänsk fisksås (finns många olika sorter så smaka dig fram)
  • salt & peppar
  1. Värm ugnen till 150 grader. Lägg fisken på en ugnsplåt, salta och peppra den en aning. In i ugnen med fisken och stek den tills innertempraturen kommer upp i 52 grader, plocka ut fisken och låt vila på diskbänken där innertempraturen hamnar på 55 grader innan servering. Stek bacon i stekpanna och toppa fisken med denna innan servering.
  2. Finhacka löken och skiva upp svampen. Fräs i panna med smör i botten tills löken och svampen börjar ta färg. Skölj av och slå i nudlarna. Låt fräsa ordentligt medans du smaksätter med soja, fisksås, salt och peppar. När du fått till smakerna så rör du ner sugersnapsen och slår av plattan, servera sedan direkt. 



Så kommer vi till förrätten eller munsbiten jag pratade om tidigare. Dem här rullarna har man sett tusen gånger på finncrisppaketen men aldrig ätit så vi tänkte helt enkelt att du ska vi göra dessa en gång för alla. Finncrispen i all ära men det är ju faktiskt fyllning som gör hela rätten och jag valde att fylla dessa med kallrökt lax, pepparrot och ost. Inget revolutionerande utan bara gott!

Finncrisprullar fyllda med laxröra 12 - 15 st:

  • 12 - 15 finncrisp
  • 100 g kallrökt lax
  • 1 tub pepparrotsvisp
  • 150 g philadelphiaost
  • 1 tsk dillkrydda
  • 2 tsk citronsaft
  • bredbar pepparrotsfärskost
Hacka ner laxen och blanda den tillsammans med pepparrotsvisp, philadelphia, dill och citronsaft. Smaka av efter smak och addera eventuellt mer eller mindre av några smaker. Lägg finncrispen i blöt ca 5 min och låt dem vila ytterligare 5 min efter det. Bred ett lager av pepparrotsfärskost på varje finncrispskiva och klicka sedan på en klick av laxröran på varje skiva. Då är det dags att börja rulla. Rulla ihop dem försiktigt och ställ dem sedan på högkant i en tallrik. Låt vila i kylen en stund innan servering. Klart! 



Där har ni två stycken välsmakande fiskanrättningar som sagt och jag hoppas ni provlagar dessa och om ni gör det så kom gärna med feedback och säg vad ni tyckte! Ha det fint allesammans. /Jimps

tisdag 1 juli 2014

Champinjonsoppa


Det har ju varit ett sånt fruktansvärt skitväder den senaste veckan, man börjar ju nästan ge upp hoppet om sommarvärmen även om man vet nånstans att den kommer att komma. Tur i oturen är att jag fortfarande inte gått på semester än iaf men det är ju grillandet som blir lidande!

Så det speglar med andra ord av sig på maten som lagas här hemma och eftersom det spöregnade igår så fick alltså grillen vila ytterligare en dag. Jag ställde mig motvilligt inne framför spisen och kokade ihop en Champinjonsoppa. Inget ont i det men jag hade heldre stått framför grillen såhär års.

Denna gången jag gjorde svampsoppa valde jag att göra den med mycket mera svamp mot vad jag brukar göra och det vart en riktigt kraftig svampsmak precis som jag önskade. Jag fick till den lagom krämig utan att bli för stabbig, jäkligt lyckad med andra ord. Så gillar du precis som jag svamp så tycker jag att du ska testa att laga till detta receptet nästa regniga sommardag...


Champinjonsoppa 4 - 6 port:
  • 500 g färska champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 dl vitt vin
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 5 dl vispgrädde
  • 4 dl mjölk
  • 100 g philadelphiaost
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att finhacka löken och hälften av svampen. Fräs dessa i kastrull med smör i botten tills svampen och löken är brynt. Slå då på vinet och buljongtärningen, låt stå och koka tills vinet reducerat till hälften. Slå då på grädde, mjölk, philadelphia, timjan och vitpeppar. Låt puttra några minuter och mixa sedan soppan slät med stavmixer eller blender. Ställ åter kastrullen på plattan och låt stå och puttra medans du skivar upp resten av svampen i valfritt stora bitar. Låt hälften av den skivade svampen gå direkt ner i soppan och låt puttra med och fräs resterande i panna med smör tills dem blir brynta och lägg även ner dem i soppan strax innan servering. Avsluta med att smaka av med salt och peppar. Klart!

http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/
 
Med risk för att vara tjatig så måste jag ändå pusha för att du inte får missa att rösta på mig i Icas tävling Årets Grillmästare! Man får rösta max en gång per dag hela juni på det bidrag man gillar mest och dem som kommer på dem tre första platserna går till final.
 
Så klicka in nu på en gång och rösta fram min "Högrevsrulle" till final! http://www.ica.se/recept/arets-grillmastare-2014/ Ha det fint! /Jimps