onsdag 13 februari 2013

Kycklinggryta med senap och persilja


Idag visste jag bara att det skulle bli kyckling till middag men inte vad jag skulle göra med den, men efter lite googling så hittade jag på ett recept på ica.se som jag utgick i från. Rätten kändes inte så mycket för världen först men sen hade jag i persiljan och vitvinsvinäger och då hände det grejer, en härlig smakkombination. Till åt jag en superfräsch avokadosallad, men om man vill kan man ha i broccoli och låta den koka med på slutet så har man en färdig rätt direkt.

Kycklinggryta med senap och persilja 4 port
  • 4 kycklingfiléer
  • 250 gram champinjoner
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 dl hönsbuljong (koka upp 1 buljongtärning i 3 dl vatten)
  • 2 ½ dl vispgrädde
  • ca 2-3 msk fransk senap
  • 150 gram philadelphiaost
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • salt
  • peppar
Strimla kycklingen och skär champinjoner i kvartar, finhacka vitlöken. Bryn svampen i en gryta, salta och peppra, lägg åt sidan. Bryn kyckling i olja tillsammans med vitlöken, salta och peppra. Ha i svampen i grytan igen. Ha hönsbuljonen, grädde, senap och philadelphia ost. Låt koka i ca 5minuter, smaka av om det behövs mer senap. Ha i persiljan och vitvinsvinäger. Klart!


Känner att jag har svårt att komma på nya kycklingrätter, så har ni ett supergott kycklingrecept som ni vill dela mer er av så lämna det i kommentarsfältet så lagar vi något av era recept nästa vecka.


Tänkte att ni skulle få en tjuvkik på gårdagens måltid, vi hade ju besök av vänner igår, trevligt som alltid. Middagen bestod av fylld köttfärslimpa, massor med godsaker i eller vad sägs om rökt fetaost, bacon och oliver, till åt ugnsrostad blomkål toppat med riven parmesan. En rätt som gick hem hos både vuxna och barn. Jimmy återkommer med receptet senare i veckan. Ha en bra kväll! / Camilla

måndag 11 februari 2013

Panerad fisk med lime-och persiljeaioli


Idag har vi varit lediga, skönt efter en hel helgs jobbande. Det har blivit lite av varje idag, skidåkning, plugg, veckohandling och filmmys med barnen. En bra ledig dag alltså. Idag blev det fisk till middag, en rätt som går fort att göra, perfekt vardagsmat. En panerad fisk, sparris och en aioli till, mejerifritt med andra ord.


Panerad fisk 4 port
  • 8 st fiskfiléer (vit fisk)
  • 1 st ägg
  • 2 msk fransk senap
  • 1 dl pofiber
  • 1 msk dill
  • 1 msk persilja
  • salt
  • peppar
Knäck ägget och ha i en skål. Häll upp pofiber, salt peppar, hackad dill och persilja på ett fat. Pensla fisken med senap, doppa i ägget och sen i pofiberblandningen på båda sidorna. Stek i smör.


Lime-och persiljeaioli
  • 3 äggulor
  • ca 2 dl raspolja
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk färsk persilja
  • limesaft
  • salt
  • peppar
Tänk på att alla ingredienser ska ha samma temperatur. Ha äggulorna i en hög, smal beredningsbägare, mixa med en stavmixer. Droppa först ner oljan och häll sen oljan i en smal stråle medans du kör med mixern. Fortsätt tills du fått en bra konsistens. Ha vitvinsvinäger, finhackad persilja, smaka av med lime, salt och peppar.


Har alltid haft problem med att få till aioli och majonäs, den har aldrig blivit riktigt tjock, men för ett tag sedan köpte jag en beredningsbägare på Ica Maxi och den var lösningen på problemen. Nu blir aiolin alltid tjock och perfekt i konsistensen
.

Tänkte bjuda på lite härliga vinterbilder, började dagen med en skidtur. Var helt ensam uppe på berget idag, jag kände mig liten idag i den mäktiga naturen. Det var ingen lätt tur idag, det har ju kommit en hel del snö under natten så spåren var igensnöade, kämpade i 1mil. Det gick tungt uppför och dessutom nerför, alltså blev det inga läskiga nerförsbackar idag. Perfekt temperatur idag för en skidtur, några minus och väldigt vacker fast solen inte riktigt tog sig igenom molntäcket. Balsam för själen!



Imorgon ska vi en mitt-veckan-middag med några goda vänner. Kommer att bli ett trevligt avbrott i vardagen, önskade att man kunde göra det oftare. Ha en trevlig kväll! / Camilla

söndag 10 februari 2013

Ajvarkyckling


God kväll på er! Tänkte bjuda på ett recept på en god och enkel kycklingrätt. Eftersom vi har kört freestyling ala Jimmy i köket i veckan, så visste jag inte vad jag skulle göra med kycklingen innan, men det löste sig av en slump. Hade bara tänkt att göra goda kryddade kycklingfiléer i ugn med en fräsch avokadosallad, men så började jag kika i reklamen som vi hade fått och i Coops reklamutskick hittade jag en smarrig kycklingrätt som kan varieras i styrka. Det är bara att ta den styrka på Ajvar relishen som man känner för. Om man vill piffa till rätten lite så kan man göra kycklingspett, känns att lite lyxigare.

Ajvarkyckling 4 port
  • ca 600gram kycklingfilé
  • 1 dl turkisk yoghurt
  • 1 dl ajvar relish
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • salt
Blanda ihop yoghurt, ajvar, vitlök, cayennepeppar och salt i en skål. Tärna kycklingen och lägg ner i yoghurtmarinaden och låt dra i 20 minuter. Häll ut marinad och kyckling på en plåt med bakplåtspapper. Trä upp kycklingbitar på spett och stek i ugnen på 225 grader i ca 12-14 minuter.

Jag har hamnat i en frysperiod, jag fryser hemma, på jobbet, ute, inne, när jag ska sova. Jag fantiserar om varma bad, kaminer och bastubad, men mest av allt fantiserar jag om sommar, semester, grillat och goda vänner. Jag längtar tills grillsäsongen drar igång, när hela måltiden fixas på grillen.


Men än så länge är det vinter och det är till att pälsa på sig och försöka njuta av att det iallafall är vackert ute. Ha det gott! / Camilla

onsdag 6 februari 2013

Mumsig paj & Tonfisktomater


Jag vart sugen på att göra tomater i ugn fyllda med tonfisk idag. Kan inte säga att Camilla jublade när jag sa det till henne på telefonen :) Men efter lite konferens spikade vi hela menyn och alla vart nöjda. Jag gjorde en Paj med rödlök, champinjoner och ost som huvudrätt och tomater fyllda med tonfisk, lök och creme fraicheröra vid sidan om. En kanonmiddag med härliga smaker!


Lök & champinjonpaj 4-6 port, pajskal:
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl pofiber
  • 2 ägg
  • 50 g smör
  • 100 g philadelphia
  • 2 krm salt
Blanda mandelmjöl, pofiber, salt och ägg i en bunke. Smält sedan philadelphia och smör i en kastrull och blanda sedan ner detta tillsammans med dem torra ingredienserna till en smet. Tryck ut smeten i en smörad pajform och förgrädda i ugnen på 200 grader i ca 20 min eller tills skalet fått fin färg.

Fyllning:
  • 3 st rödlökar
  • 12 färska champinjoner
  • 3 dl creme fraiche
  • 3 dl riven ost
  • 150 g valfri delikatessost, tex ädelost
  • 2 tsk torkad basilika
  • 2 tsk torkad oregano
  • 2 ägg
  • salt & peppar
  • smör till stekning
Skiva löken och svampen, stek dessa i en stekpanna med smör till dem mjuknat och fått fin färg. Häll ner detta i pajskalet. Blanda sedan creme fraiche, 2 dl av den rivna osten, basilika, oregano, ägg, salt och peppar i en bunke. Häll sedan blandningen i pajskalet ovanpå löken och svampen. Slutligen så skivar du upp delikatessosten och lägger i ett kryssmönster på pajen och toppar med den sista rivna osten innan du gratinerar pajen mitt i ugnen på 200 grader i 20-30 min eller tills färgen är fin. Klart!


Tonfiskfyllda bifftomater:
  • 3 st bifftomater
  • 1 burk tonfisk i olja
  • 2 st schalottenlökar
  • 5-10 cm purjo
  • 1 dl creme fraiche
  • ½-1 msk majonäs
  • en skvätt pressad citron
  • salt & peppar
  • riven parmesan
Dela tomaterna på mitten och gröp ur dem, lägg dem sedan i en ugnsform. Blanda då tonfisk, creme fraiche, hackad schalotten, hackad purjo, citronsaft, majonäs, salt och peppar i en skål och fyll tomaterna med blandningen. Slutligen så toppar du med riven parmesan och gratinerar mitt i ugnen på 225 grader i 15-20 min eller tills färgen är fin. Klart!



Så har ni idetorka någon dag så sitter det aldrig fel med en paj! Alltid gott och kan varieras och anpassas efter vad som finns hemma. Ha nu en skön kväll allesammans. /Jimps

tisdag 5 februari 2013

Mustig högrevsgryta!


Mmm... Ruskigt gott, vi följer upp gårdagens fläskkotletter med ett riktigt långkok på högrev och precis som gårdagens middag så är det här en gammal klassisk rätt med många smaker man finns. Finns inga genvägar när man lagar en sån här rätt utan det är klassiska råvaror och låång koktid som ger smaken!

Idag har jag och barnen varit lediga och vi har haft en bra dag. Har gjort en massa smågrejer som legat över en som avloppsränsning, tvättning, skottning, rengjort diskmaskin och även hunnit leka, laga mat tillsammans och kikat på en film. Nytta och nöje, precis som en ledig vardag ska se ut. Så det kunde inte passa bättre med ett långkok när man ändå är hemma hela dagen...


Högrevsgryta:
  • ca 1 kg högrev i bit
  • 2 paket bacon
  • 1 purjolök
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • ½ msk torkad timjan
  • 5 dl rödvin
  • 5 dl vatten
  • 1 msk oxfond
  • 2 msk kalvfond
  • ½ dl tomatpure
  • 150 g blåmögelost
  • 200 g trattkantareller
  • 3-4 dl grädde
  • salt & peppar
  • 200 g smör
Börja med att tärna köttet, hacka löken, skiva purjon, skiva vitlöken tunnt och fräs sedan allt detta i en gryta med smör tills köttet är brynt. Salta och peppra en aning innan du slår på vin, vatten, fond, mögelost, tomatpure och timjan. Sedan är det bara på med locket som gäller och låt det koka i 2 timmar på svag värme. När det är 20 min kvar på koktiden så steker du svampen i en stekpanna så den blir genomstekt, slå i dessa i grytan och låt koka med sista tiden. När grytan kokat klart så rundar du av den med grädde. Klart!

Den är så smakrik och mustig den här grytan så tillbehöret behöver inte vara allt för smakrikt, så det fick bli något så enkelt som kokt broccoli. Koka broccolikvistarna i saltat vatten i 5 min, häll av vattnet och slunga med en klick smör innan servering.


Ha nu en go kväll! /Jimps

Lite bilder från helgens skidutflykt



Man kan inte ägna en Söndag åt någonting härligare sähär års än korvgrillning i solen och några timmars skidåkning på det! Nu är det inte så att vi tvingar med barnen ut på långfärd utan Camilla brukar sticka iväg på morgonen och åka 1-2 timmar, sedan åker jag och barnen upp och fikar eller grillar korv. Efter det får dem åka i barnspåret tills dem tröttnar och sedan åker Camilla och barnen hem. Då sticker jag iväg och åker några timmar...

Jag brukar alltid ångra mig när jag åkt skidor uppe i gyllbergen över att jag inte haft med mig kameran uppe på höjderna. Tyvärr så mulnade det till idag när jag kom upp dit så jag får ta lite mer bilder en annan gång för det är så sjukt vackert där uppe! Men några bilder jag tog tänkte jag dela med mig av iaf. Det är verkligen en totalupplevelse att åka skidor däruppe jämfört med motionsanläggningarna hemma i stan, så vi brukar åka upp dit så ofta vi kan..






Ha en bra dag så hörs vi senare! /Jimps

måndag 4 februari 2013

Fläskkotletter med persiljemos


Hej på er, jag ska passa på att posta in kvällens middag trots att klockan börjar bli mycket. Det vart fläskkotletter och jag vet inte om jag har gjort det i modern tid. Det var ju något man åt mycket av när man var liten och som tillhör det gamla husman käket, men som kanske fått dras med dåligt rykte en tid. Men nu när husman återigen är hett så varför inte tänkte vi och det vart väldigt bra med många gamla smaker man minns i brunsåsen och tillbehören.

Kotletter med brunsås 4 port:
  • 800 - 100 g fläskkotletter skivade
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 dl grädde
  • 1 dl vatten
  • 2-3 msk konc. kalvfond
  • ½ dl soja
  • salt & peppar
Lägg kotlettskivorna i en ugnsform och gör sedan iordning brunsåsen. Hetta då upp en kastrull. Slå i creme fraiche, grädde, vatten, fond, soja och koka upp. Låt puttra och smaka av med salt, peppar och ev. ytterligare av dem tidigare ingredienserna tills du fått till en god sås. Slå sedan såsen över kotletterna i ugnsformen och skutsa in i ugnen på 175 grader i 90 minuter. Klart!


Persilje och blomkålsmos:
  • 1 blomkålshuvud
  • ½ kruka färsk persilja
  • 200 g philadelphia
  • 100 g smör
  • 2 dl creme fraiche
  • salt
  • vitpeppar
Grovhacka blomkålen och lägg ner i en kastrull. Slå i creme fraiche, philadelphia och smör. Koka sedan upp och låt puttra under lock i 10 min. Tag av kastrullen och mixa slät med stavmixer, smaka av med salt och vitpeppar. Klart!

Som extra tillbehör skivade jag upp två stycken gula lökar och tio stycken färska champinjoner som jag stekte i en panna med smör till dem fått fin färg. Tillsammans blev det en jättegod lchf husman som jag starkt kan rekommendera!

Ha det super! /Jimps

lördag 2 februari 2013

Min favoriträtt!


Hej på er! Hoppas ni har en skön Lördag för det har iaf jag. Jag skrev på facebook igår att jag skulle laga min favoriträtt och det kan ni skriva upp att jag gjorde. Eller rättare sagt så vart det två stycken olika rätter i ett. Camilla ville ha lite gratinerade musslor vid sidan av Moules mariniere soppan som var min plan, så det fick bli båda två!

Moules mariniere är en rätt som vi gjort många gånger och som man kan bli sådär toksugen på. En vacker rätt med härliga smaker, perfekt till helg eller fest! Klicka här för att komma till receptet.



Sen gjorde vi som sagt lite gratinerade musslor också. Då plockar vi helt enkelt lite musslor efter att dem kokat klart, bryter av översta skalet och toppar med lite godsaker innan dem gratineras i ugnen på 200 grader i 10 min. För receptet på toppingen, klicka här.



Man kokar ju musslorna i vin och jag brukar välja mousserande vin. Dagen till ära valde vi ett milt och torrt bourgogne vin med mycket syra, Geisweiler Monopole heter det och det var riktigt gott.

 

Idag har jag och ungarna varit på en liten shoppingrunda och köpt hem lite mer vallaprylar! Så nu är jag redo för klisterföre, även om det just nu ser ut att dröja innan det blir mildgrader igen.

Ha nu en riktigt skön lördagkväll på er allihopa! /Jimps

torsdag 31 januari 2013

Ädelostkyckling & stuvad savoykål


Hej på er. Gud vad jag tycker den här veckan har gått fort! I morgon är det redan fredag å det känns rätt gött faktiskt. Det har inte blivit ett enda pass på skidorna den här veckan och det känns inte alls bra men så är det ibland, det är ju en tidskrävande sport och ibland är det svårt att komma ifrån när man har småbarn och fullt upp. Känner ett träningssug i kroppen och hoppas kunna sticka iväg en sväng i helgen. Bara tre veckor kvar till kortvasan nu så varje mil är viktig!

Eftermiddagen och kvällen idag har varit super, efter maten gick jag och ungarna in på deras rum och lekte ända tills det var sängdags. Superskoj och verkligen balsam för själen! Ibland glömmer man bort det och bara kör på med alla "måsten" och allt som borde göras hela tiden. Ska verkligen försöka tänka på det lite oftare och avsätta mer tid åt lek med barnen på deras villkor, det tror jag dem flesta kan bli bättre på i dagens stressiga samhälle.


Camilla bad mig handla hem lite småsaker efter jobbet igår och jag råkade visst sväva iväg lite i ostdisken, hops! När jag kom hem idag så hade hon tinat upp kyckling och gav mig en tjänga och sa att "jag tänkte att du kanske kunde göra något med dem här och någon av ostarna du köpte igår". Sagt och gjort så vart det Kyckling toppad med ädelost. Till kycklingen gjorde jag en savoykålsstuvning som var riktigt krämig och god.

Ädelostkyckling 4 port:
  • 800 g kyckling tex file
  • 150 g mild ädelost
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk paprikapulver
  • smör
  • salt & peppar
Hetta upp en panna med smör. Bryn kycklingen i den form du vill ha den, antingen hela fileer eller som jag i stora bitar. Krydda den samtidigt med salt, peppar och paprikapulver. När dem fått fin färg så lägger du kycklingen i en ugnsform. Blanda sedan ihop ädelost och creme fraiche i en skål och toppa kycklingen med blandningen. Stek sedan klart i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Klart!


Stuvad savoykål 4 port:
  • Savoykålshuvud 600-800 g
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 st rödlök
  • smör
  • salt & peppar
Börja med att strimla kålen och koka den i saltat vatten i 2-3 min. Häll av vattnet och hetta sedan upp en kastrull med smör. Slå sedan i den kokta kålen i kastrullen och låt fräsa i smöret till det slutar ryka och det mesta vattnet dunstat, tar ca 5-7 min. Skiva upp löken och lägg ner den i kastrullen, slå sedan i creme fraiche och buljongtärning. Låt koka i 5-10 min, smaka av med salt och peppar. Tag av kastrullen några minuter innan servering så stuvningen får sätta sig lite. Klart!

Ha nu en riktigt skön kväll på er! /Jimps

onsdag 30 januari 2013

Räkmackor


Idag har jag varit ledig, har städat, pluggat och lekt med barnen. Blev inte väckt på bästa sätt imorse, Elsa sätter sig upp i våran säng och säger att hon mår illa och måste kräkas. Inte så bra start på dagen, men det har blivit lite bättre, även om hon fortfarande säger att hon har ont i magen. Vi får se hur det blir imorgon, verkar som om alla har mer eller mindre ont i magen, mycket skit som går just nu. Så till kvällsmat kände jag inte för riktig mat utan det blev räkmackor. Alla som har instagram och följer lchf-människor har nog sett jillsmat-frallor (klicka på namnet för att komma till hennes fina sida), de är verkligen överallt och jag vill ju inte vara sämre. Det dök dock upp ett litet problem när jag skulle baka, fiberhusk saknades, jag som alltid har fiberhusk hemma.. så istället för att ha fiberhusk hade jag i mer pofiber för att degen skulle bli en deg och inte en smet. Det ledde i sin tur till att brödet blev lite mer kompakt än vad jag tror att orginalet skulle ha blivit, men smaken var det inget fel på. Kommer att prova att göra dessa med fiberhusk, ska bli spännande att se hur konsistens blir då. Men om ni känner mig rätt så kommer det att dröja, bröd är verkligen inget vi äter speciellt ofta, absolut inget jag saknar.


LCHF frallor 6st
  • 2 st ägg
  • 50 gram smör
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,75 tsk salt
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping, ex vallmofrön, sesamfrön, pumpakärnor och riven ost
Vispa ägg och smöret (halvsmält så det går att vispa) i skål.Blanda ner yoghurten. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och häll sen i det skålen med smör, ägg och yoghurt och blanda. Låt stå och svälla i 5-10min så att degen blir fast. Rulla i hop sex stycket bullar och lätt på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över toppingen. Grädd i ugnen på 175 grader i 15-20 min eller tills de fått fin färg.
På mackorna hade vi sallad, gurka, tomat, citron, räkor och en creme fraiche och majonäsröra. Blanda bara creme fraiche och majonäs, smaka dig fram vad du tycker är gott. Smaksätt med dill, salt och peppar.


Imorgon hade jag hoppats på lite skidåkning, men vi får se hur det är lilltjejen imorgon. Hade varit skönt att starta dagen med en runda. Känner att jag måste träna, drog ju ner på träningen när jag började plugga, men det funkar inte, måste träna för att må bra. Så nu får det bli lite mer träning, kompakt och intensiv träning så jag hinner med pluggandet också. Tänk vilket livspussel det alltid är, men det är väl det som är livet, att få allt att gå ihop.
Ha en skön kväll! / Camilla