söndag 30 augusti 2015

Glass på riktigt!


Jag lovade mina barn i veckan att vi skulle göra egen glass till efterrätt i helgen. Den här glassen gillar inte bara barnen utan likaså vi vuxna! Glass på riktigt utan socker och massa andra konstigheter. Det fina med att göra egen glass är att du kan smaksätta den med exakt det du vill utan att det är svårt. Basen består av enbart ett par ingredienser och resten lämnar du åt fantasin. Säkert kort på smaksättning är choklad, bär och vanilj men varför inte exprimentera med lakritspulver, kryddor eller cognac. Beroende på vad du smaksätter med så kanske du behöver någon sötning på glassen för att höja smaken. Då kan du använda stevia, suckrin eller sötningsmedel. Äter du liberalt kan du använda agavesirap och i annat fall såklart vanlig sirap eller socker.

Jag har gjort glass någon gång tidigare men jag kan inte påstå att glassmaskinen används allt för ofta här hemma. Vi har det helt enkelt inte i oss att äta efterrätter eller fika i våran familj. Just därför slog det mig när jag stod ute och tvättade bilen, bara ett par timmar innan glassen skulle göras att kylskålen till maskinen inte stod i frysen! Panik såklart men jag ville inte göra barnen besvikna så jag var helt enkelt tvungen att testa om den kanske skulle hinna frysa tillräckligt för att göra en sats. Det gjorde den inte men ack den som ger sig! Jag plockade ut lite inredning ur frysen så att maskinen fick plats därinne, drog ut sladden genom dörrspringan och kopplade in. Maskinen fick helt enkelt gå därinne istället och resultatet blev lika bra som vanligt :)

Chokladglass 4 - 6 port:
  • 4 st äggulor
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 chokladkaka mörk premiumchoklad
  • ½ tsk vaniljpulver
  • ev. sötning efter tycke
Vispa 4 st äggulor tills dem blir fluffiga. Tillsätt grädden och vispa återigen till smeten blir fluffig. Krossa chokladen eller kör den i matberedare så den blir smulig, rör ner chokladen tillsammans med vaniljpulvret i smeten. Söta om så önskas med valfri sötning även om jag inte tycker att det behövs. Häll smeten i glassmaskinen och låt den helt enkelt gå tills maskinen säger att glassen är klart, det tar ca 1 timme i vanliga fall. Servera och njut!

Glassen är ju som godast när den serveras direkt ifrån glassmaskinen! Den är krämig och fin precis som på en god glassbar, såklart kan du också frysa in den och äta senare men för den ultimata smakupplevelsen så ska den helt klart ätas a´la minute...

Så vill du kunna äta god glass och påverka vad du stoppar i munnen så köp en glassmaskin och gör din egen glass, jobba fram ditt eget recept och imponera med det på familj och vänner! Ha det fint /Jimps 

onsdag 19 augusti 2015

Mustig chili con carne


Jag har mestadels skrivit på Jimpsgrill nu under sommaren men nu tänkte jag sticka in med ett inlägg här! Hur har sommaren varit för er? Är ni nöjda med eran matsommar eller är det dags att ta sig i kragen nu när hösten snart står för dörren? Våran matsommar har varit kanon. Vi håller såklart fortsatt i våran lchf kost, även om vi numera äter en liberal lchf där vi ibland gör strikta rätter och ibland tar med råvaror i rätten som ligger över dem grundläggande riktlinjerna. Jag kallar det "jimps-lchf". Jag har ju ett eget matutryck som jag har byggt upp på denna bloggen under många års tid. Jag har lärt mig genom åren vad min kropp mår bra av och vad den inte mår bra av...

I denna rätten använder vi tex bönor, det är något vi ibland äter någon gång då och då i måttliga mängder. Även en del grönsaker, rotsaker och mejeriprodukter med något hög kolhydratsinnehåll kan få vara med i matlagningen ibland. Det jag dock är stenhård på är gluten och socker som jag verkligen håller nere på och inte rubbar en tum. Så återigen så kallar jag det "mitt" lchf och även om alla recept inte är strikta så kan du såklart alltid plocka bort eller lägga till det som du tycker att du behöver utifrån din situation.

Jag har inget viktproblem, jobbar med kroppen och tränar en hel del, därför kan tillåta mig själv att äta på gränsen medans en person som är ute efter en viktnedgång kanske skulle må bra av en strikt lchf-kost. Fråga mig gärna om ni vill veta mer om hur jag tänker kring min kost numera eller om ni vill ha tips kring lchf och viktnedgång så är det bara att skriva en rad så svarar jag så gärna!


Chili con carne är ju så gott och för att du ska få till din chili con carne lika bra som min så ligger hemligheten i att den måste få en god tomatsmak, mustig långkokssmak och lagomt kryddig. Man ska inte smaksätta den med onödigt mycket kryddor utan smaken ska växa fram ur långkokningen där smakerna från ingredienserna smaksätter den goda tomatsåsen!

Chili con carne 8 - 10 port:
  • rapsolja
  • 2 st gula lökar
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 800 g köttfärs
  • 2 dl rött vin 
  • 2 msk konc kalvfond
  • 800 g krossade tomater
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 morot
  • 200 g kidneybönor
  • 200 g sojabönor
  • 8 st champinjoner
  • ½ msk paprikapulver
  • 3 krm vitpeppar
  • 3 krm cayenn
  • 1 tsk spiskummin
  • salt & peppar
  1. Börja med att hetta upp en stor gryta med olja i botten. Fräs lök och vitlök tills dem mjuknat och slå sedan i köttfärsen och bryn den en aning. Slå sedan på vinet och låt det fräsa till och reducera en aning. Nu slår du på kalvfond, krossade tomater, chilisås, tomatpuré och sambal oelek. Låt nu stå och puttra i minst 40 min på svag värme.
  2. Slå i avsköljda bönor, slantad morot och skivade champinjoner och låt fortsatt stå och puttra. Krydda upp med kryddorna och smaka hela tiden av. Låt ut fortsatt stå och puttra i 20 min. Smaka av en sista gång innan servering! 
Till denna mustiga Chili con carne serverade vi en krämig gurksallad och alltsammans äts i båtar tagna från en cosmopolitensallad. Enligt mig det bästa sättet att äta en Chili con carne för att servera ris till som man per automatik annars gör blir alldeles för mastigt, ett krispigt salladsblad och en krämig gurksallad på toppen som bryter av är helt perfekt! Du blir då mätt och go utan att behöva äta onödigt mycket kolhydrater...


Ja det var det lilla jag hade att bjuda på idag. Kom ihåg att man inte behöver äta som våran tidigare generation, det kanske var dem som hade fel ;) Vi människor har ätit helt olika kost genom våran historia och man kan bara konstatera att våran kroppshälsa aldrig varit sämre än vad den är nu och det beror ju såklart på den kost som vi och våra tidigare generationer introducerat och förädlat.

Alltid värt att tänka på dessa frågor och jag har inte facit men försöker hitta det jag mår bättre av... /Jimps 

måndag 10 augusti 2015

Våran helg


Vilken helg vi har haft! Våran första lediga helg tillsammans efter semestern och vi gick verkligen all in. Redan efter jobbet i fredags packade vi det mest behövande och drog iväg med husbilen. Hela helgen var vi på rull och parkerade hemma igår.Vi stannade till i gagnef första natten på ett ställe som heter ratt & roder, det är en stugby med ställplatser för husbil. Liten idyllisk plats intill västerdalälven som får tummen upp av oss, riktigt bra. Andra dagen så åkte vi till en liten camping nån mil utanför Avesta. Här hade vi kanonväder och hade husbilen parkerad alldeles intill vattenbrynet.

Vi hade en lyxig kräfafton där vi käkade kräftor, goda delikatessostar, massor av olika kallskuret, korvar & västerbottenspaj. Kräftor äter vi såklart kokta så dem slapp grillen men pajen däremot körde vi indirekt på picnicgrillen, vi har ju ingen ugn i husbilen och vad ska man egentligen med det till när man har grillen med sig :)

Med en liten grill så får man vara lite kreativ och bygga på höjden då man grillar indirekt.

Västerbottenspaj i smördegsskal 4 port:
  • smördeg färdigköpt
  • 4 dl riven västerbottensost
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 1 paket bacon
  • salt & peppar
  • 4 st stora muffinsformar
  1. Börja med att hetta upp grillen med indirekt grillteknik. Grillen skall hålla medelhög värme.
  2. Bryn baconet på grillen så att det blir knaperstekt. 
  3. Gör fyllningen genom att blanda riven ost, vispgrädde, ägg, lök, smulad bacon och smaka av med salt och peppar. 
  4. Tag stora och rejäla muffinsformar, helst i aluminium men annars går det bra med papper. Klä dem invändigt med smördegen och fyll med fyllningen. Lägg muffinsformarna i ett alutråg för att skärma bort direktvärme. Grädda dessa under lock i ca 40 - 50 min eller tills smördegen är krispig och fyllningen fått fin färg på toppen. Klart!


Vi passade också på att ta en kanot-tur hela familjen. Riktigt mysigt, till en början i alla fall :) Vi har pratat länge om detta men det har inte blivit av men nu var det dags. Vi var borta en bra stund men påvägen tillbaka så blåste det upp rejält och vågorna slog emot oss. Vi fick verkligen kämpa och både jag och Camilla var helt slut när vi kom tillbaka! Fritt träningspass med andra ord så det ska man inte klaga på iaf...


På kvällen var det varmt och skönt, vattnet låg alldeles stilla och vi kunde verkligen njuta av lugnet här ute. Jag är så glad att vi åkte redan på fredagen eftersom helgen känns så mycket längre när man är borta i tre dagar även om första resdagen var kort.


Här är vi dagen innan och då käkade vi grillad karré, lök & slantad sötpotatis. Vi grillade dessa på en eldstad med grillgaller. Vi eldade med briketter och blandved, helt underbar kväll även här! Karrén grillade jag enligt tekniken "reverse sear", vilket innehär att dem får ligga en bit utanför glöden och tillagas på svag värme för att på slutet grillas på direktvärme sista minuterna tills dem är klara. Sötpotatisen rostade vi över direktvärme och sedan fick dem mysa i en folieform där dem toppas med olivolja och salt tills dem fått fin färg och smak. Löken körs på direktvärme tills den är riktigt mjuk och go innuti.


Efter två arbetsveckor där vi jobbat varsin helg och längtat tillbaka till semestern så var det helt underbart att åka hit efter jobbet i fredags och grilla i denna eldstad intill älven och sitta ute och äta i friska luften.Medans jag eldade och grillade låg Camilla nere på bryggan och barnen lekte intill, blir inte mycket bättre!


Innan vi åkte hem i söndags så stannade vi till på en häftig plats mellan Säter och Gustafs i Dalarna, på ett ställe som heter Öster silvbergs gruva. En häftig plats mitt ute i skogen. Det är ett gammalt gruvhål som fyllts av klarblå vatten som går utmärkt att bada i. Intill finns fina promenadstråk och bra blåbärsskog. Riktigt kul ställe att stanna till på om man har vägarna förbi...


Sedan har vi nu i helgen firat våran bröllopsdag och detta gör verklgen den här helgen till våran helg! Det känns som hela denna helgen har varit ett långt firande med allt trevligt vi har pysslat med men själva bröllopsdagen var såklart bra den också, men det behåller vi för oss själva :) När man kollar på fotot ovan så kan man inte annat än att längta tillbaka till Thailand där vi var vid den här tiden förra året.

Ha det bra nu och ta hand om er! /Jimps

tisdag 21 juli 2015

Senaste på JimpsGrill: Killer Currysås


Åter hemma efter tre veckor i husbil så finns det ju lite att pyssla med hemma kan man lugnt säga! Det som främst kräver kärlek är trädgården som blommat över delux. Gräs, buskar, häck, träd, rabatter, land och diverse övrigt krävde tre tuffa dagars arbete. Men man måste ju äta också och då är det skönt att grillarna stod kvar när vi kom hem!

Camilla stack ut och käkade med ett par kompisar en kväll och då lagade jag den godaste currysåsen jag nogonsin gjort i hela mitt liv och kanske tom den godaste jag ätit. Jag fick till den så jäkla bra så jag satt och njöt av varenda smakbit. Skrytit?, det tar jag...

Till såsen indirekt grillade jag en kyckling på gasolgrillen. Jag körde den på planka vilket är smart eftersom den skyddar mot eventuell direktvärme som kommer underifrån samtidigt som den ger något rökig smak i grillen. Det är ingen konst att indirekt grilla en kyckling utan det gäller bara att hålla koll på tempraturerna...
  • Jag gjorde kycklingen ganska simpelt idag och rubbade in den och maserade in den i olivolja innan jag helt enkelt grillade på den på 150 grader i ca 90 min. Den är klar när tempraturen intill bröstbenet överstiger 70 grader. Kryddorna jag rubbade in den med var salt, peppar, vitpeppar, paprikapulver, gul curry och spiskummin. Skitenkelt och skitgott...


Nu till pricken över "i", såsen. När jag var liten hade jag två stycken favoriträtter, den ena var stekt salt sill och den andra var just kyckling med currysås. Jag planerade att laga denna kyckling men visste inte riktigt vad jag skulle göra till och helt plötsligt fick jag en flashback från barndommen och självklart skulle jag göra currysås! Till detta skivade vi upp gurka, morötter och selleri.

Detta ställer vi sedan fram mitt på bordet med varsin dippskål och sedan är det bara att plocka, dippa och äta med händerna. Ekelt, rustikt och mysigt.... 

Currysås:
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • Smör
  • 2 dl vitt vin
  • 1 msk konc kycklingfond
  • 100 g ädelost
  • 100 g philadelphiaost
  • 3 - 5 dl vispgrädde
  • 2 - 3 tsk gul curry
  • 3 krm vitpeppar
  • Salt & peppar
Fräs den hackade löken i kastrull med smör tills löken mjuknat. Slå på 2 msk av curryn och låt fräsa till. Slå sedan på vinet och koka upp, låt stå och puttra på svag värme tills vinet reducerat till minst hälften. Slå sedan i fonden, ädelost och philadelphia. Låt dessa smälta ut och slå sedan på 3 dl vispgrädde och vitpeppar. Låt nu såsen stå och puttra 10 - 15 min. Smaka upp mot slutet med mer grädde, curry, salt och peppar efter smak och tycke. Servera och njut! 



Jag har sagt det många gånger tidigare men jag säger väl det igen då. Indirekt grillning är så underbart! Lägg på och plocka av när maten är klar ett par timmar senare. På den tiden kan du tillaga alla övriga tillbehör i lugn och ro eller om så inte behövs kan du göra precis vad f-n du vill :)

Ha det fint gott folk! /Jimps

torsdag 2 juli 2015

Semester


Är ni nyfikna på vad vi har pysslat med den inledande delen av semestern så tycker jag att ni ska klicka in på http://jimpsgrill.blogspot.com/ där jag skrivit och fortsatt kommer att skriva om vårat semesteräventyr med husbilen och dess grillningar!


http://jimpsgrill.blogspot.se/2015/06/intag-pa-oland.html?m=1

http://jimpsgrill.blogspot.se/2015/07/hej-da-oland.html?m=1

Ha det fint!/jimps

fredag 26 juni 2015

Husbilsliv


God morgon! Nu har jag nyss vaknat, Camilla är ute och morgontränar och snart är det min tur. Ungarna sover fortfarande och solen skiner utanför bilen. Vi har inte till hundra procent kommit in i semesterlunken, men vi är medvetna om att vi måste tagga ner litegrann. Man har fortfarande lite för högt tempo i allt man gör för att återhämtningen och lugnet ska kicka in, men det kommer såsmåningom...

Vi tuffar runt i en gammal fiat som är stor och rymlig inuti. Det enda krånglet vi har stött vi hittills är att kylen är gammal och krånglar. Vi får inte igång den på gasoldrift vilket verkar vara ett problem vi inte är ensamma om. Vi har löst det med en elkylbox vilket funkar men det är inte optimalt. Annars tuffar den och går fint!


Hur är husbilslivet då? Jag har ju innan chabloniserat upp oss åka i en gammal haikon taikon husbil a´la "breaking bad", nu är det inte riktigt så extremt men det är den känslan jag vill åt :) Vi har inte planerat alls hur eller vart vi ska åka. Vi kollar helt enkelt väderprognoserna dag för dag och åker tid som faller oss in. Från början siktade vi på att ta hela västkusten men vädret var inte med oss där så istället har vi stannat till kring vänern och vätterns kuster. Nu siktar vi in oss på ostkusten om ett par dagar om inte vädret slår om, då vet man aldrig vad det blir. Det är ju det som är så grymt med husbil, just att man är så flexibel. Vi har både frikampat och ställt upp oss på husbilsställplats, vilket är det bästa när man är på resande fot. Vi har planer på att ta in på någon camping och stå still ett par dagar och ta det lugnt men vi får se vart och när det blir. Någon som har tips på bra stadsnära campingar kring småland eller sydostkusten så skriv gärna till mig!


Nu har vi vart ute några dagar och plöjt Falun, Örebro, Mariestad och Jönköping med lite småstopp på en del andra fina småställen som tex Hjo. Idag blir vi kvar i Jönköping över dagen så får vi se vart vi hamnar ikväll. Fan va gött det låter och alla som känner mig vet att jag gärna lever i nuet, precis som ett barn och vill inte planera upp min tid för mycket. Med andra ord är husbilslivet klippt och skuret för mig och jag är mest imponerad över att jag lyckats sälja in detta till Camilla, men hon verkar komma in i det hon också...


Vad äter vi om dagarna då? Jo vi grillar såklart på kvällarna sedan har det blivit enklare luncher på dagarna som tex sillsallad, korv som vi lagat själv och sedan har vi stannat till och käkat kebab.

Jag har med mig två grillar. Picnicgrillen och Lotusgrillen. Jag skulle gärna vilja ha en lite gasolgrill vilket skulle vara praktiskt känner jag men dessa funkar bra just nu. Sedan finns det många grillplatser ute i vårat avlånga land, kolla bara in denna ovan som vi sprag på i Mariestads hamnpark! Så visst blir det variation och massa god mat lagar vi precis som hemma. Nu har det blivit Lammracks, biff, blåmögelstoppad kycklingfilé och lite annat smått och gott.


Vi har haft tur med vädret och prickat in sol varje dag. Det är dock ingen värme i luften liksom i hela landet så man får njuta av det lilla och vi klagar inte!


TIPS!

Jag tänker inte dela med mig av något recept idag men här kommer iaf ett tips! I Mariestad så gjorde vi en sötpotatisgratäng på grillen. Gör ett klassiskt gratängrecept med potatis, sötpotatis, kålrot eller vad du vill och lägg detta i en lagom stor folieform med lock på. Kör denna intill glödbädden, annars är det lätt att du bränner botten på gratängen. När grädden och osten kokar i formen så låter du den stå så i 30 - 60 min eller enligt eget tycke. Sedan är det bara att servera, skitenkelt och skitgott!


TIPS!

Lammracks har blivit en liten semesterklassisker för oss. När vi vill lyxa till det så köper vi fina racks, tar med dem ut på picnic en fin sommarkväll och grillar dem direkt över grillen eller en grillplats. Det som är bra med detta kött är att det ska grillas på direktvärme över en het grill eller eldstad vilket gör det optimalt för friluftsliv när du inte har tillgång till grill med lock.


Det var det lilla jag tänkte skriva om idag, nu ska jag dra ihop lite frukost till familjen och sedan ge mig ut och göra Jönköping. Ha det fint! /Jimps

måndag 8 juni 2015

Sashimi


Tjenare tjenare. Sashimi tänkte jag skriva litegrann om idag och ni ska inte tro att jag är någon slags sashimi-expert, inte alls men det är nog en av dem rätter jag uppskattar mest att äta faktiskt! Undra hur många gånger jag har sagt just dem orden förresten :), men jag hittar inga andra ord just nu för det är så fruktansvärt gott. Det som gör hela rätten är ju den japanska sojan kombinerat med wasabi som tillsammans ger en helt oslagbart god sälta och unik smak som passar väldigt bra till fisk och grönt. Det är som man säger det enkla som är det geniala...

Jag är ju som sagt ingen expert på området mer än att jag tycker om rätten och sashimi kan man säga är som sushi fast utan ris, med andra ord perfekt för oss som pysslar med lchf eller lågkolhydratig kost överlag. Jag har ätit det ute på restaurang några gånger och även lite enklare hemma som på bilden ovan några gånger. Det brukar serveras på eller till en eller flera olika sallader och grönsaker, själva huvudråvaran sedan brukar vara lax och annan rå fisk, samt skaldjur. Här hemma i Sverige är såklart laxen nr ett, fet och god som den är!

Hur gör jag sashimi då? Jo du behöver först en fin bit färsk laxbit av filén. Viktigt att den är av just bra kvalitet och färsk så att du inte råkar ut för några bakterier. Här är det med andra ord bäst att betala extra för bra kvalitet, inte minst för smakens skull! Receptet kommer här...


Sashimi 4 port:
  • Färsk laxbit av filé 600 - 800 g 
  • 200 g sallad av valdfri sort, gärna stora blad så du kan plocka med pinnar
  • ev. finstrimlade grönsaker som tex morot, vitkål, gurka osv.
  • 3 - 4 msk olivolja
  •  japansk soja premium (den är mildare och godare att äta direkt än vanlig soja)
  • wasabi på tub
  • ev. inlagd ingefära på burk
  1. Lägg upp sallad på uppläggningsfat eller på varsin tallrik tillsammans med dem finstrimlade grönsakerna om så önskas. Ringla över olivolja och toppa sedan med laxen som du skurit ut i lagom stora portionsbitar.
  2. Varje person får sedan varsin dippskål fylld med soja som man sedan själv smaksätter med valfri mängd wasabi och ev. inlagd ingefära. Sedan är det bara att äta och njuta! 
Superenkelt att göra som ni ser och denna rätten passar lika bra som snabbt ihopslängd middag, som en social middag på tumanhand eller varför inte som bjudning på fest med fler gäster. Den är liksom enkel men samtidigt imponerar den med sina goda smaker och vackra färger. Såklart måste man också äta denna rätten med pinnar och inte fuska med kniv och gaffel! Även om man inte är en hajare på det så kommer man inte undan, utan rätt ska vara rätt och det ger ju såklart en mer exotisk känsla till rätten också.

http://jimpslchf.blogspot.se/2011/10/lchf-sushi.html

Är ni intresserade av att göra egen sushi så har vi tidigare stött och blött där också. Dem är gjorda på blomkålsris och blir faktiskt riktigt lyckade även om dem inte blir lika kompakta som med vanligt ris så är det ändå värt att prova på för dig som är sushi-älskare och lchf-are! Faktum är att blomkålsrisets smak enligt mig överträffar det vanliga riset så skriv ner receptet och testa! Länken till receptet har du här. Ha det fint på er allesammans! /Jimps

torsdag 4 juni 2015

Grillning för mig är lchf


Just nu uppdaterar jag inte så ofta som jag skulle vilja göra här inne på jimpslchf. Min passion till grillning är så stark så att jag fokuserar mestadels på uppdateringar inne på jimpsgrill just nu och det är ni alla säkert redan medvetna om. Jag skriver detta idag just för att jag såklart vill att du som gillar min lchf-blogg ska börja följa grillbloggen också. Recepten jag lagar på grillen är såklart även dem lchf, även om vissa av dem är av den lite mer liberala stilen men överge lchf, det gör jag aldrig! :)

Jag vill genom min grillblogg vara en pionjär inom grillning och det är bland annat därför jag skapade grillbloggen, för att just fånga upp grillarna och visa dem lchf-grillning samt visa mina lchf:are hur grillning ska gå till helt enkelt.

Jag jobbade till en början litegrann i uppförsbacke med den nya grillbloggen när man jämför framgångarna med lchf-bloggen, det är då man måste påminna sig om varför man bloggar! Jag bloggar lika mycket för egen utveckling och för att jag tycker det är roligt som för att driva en framgångsrik blogg utåt. Jag märker nu att det ger mer och mer resultat och det gör mig glad. Grillning och bbq är en smal krets i alla media och framförallt på internet, konstigt nog. Jag menar grillning borde vara så mycket större men det är ju vårat klimat som gör att det aldrig riktigt blommar ut ordentligt. Nu är jag kräsen såklart och grillning är växande men jag vill ha mer! :)

Vill du ha mer så häng med mig på jimpsgrill där jag fortsatt kommer envisas med att blogga om det som jag brinner för precis som på denna bloggen, just lchf och grill! Jag lovar er dessutom att jag kommer uppdatera mer även här inne under sommaren och mer frekvent efter grillsäsongen, för såklart lagar jag inte all mat på grillen.

Ha det fint! /Jimps

onsdag 22 april 2015

Crockpot och lite småprat


Som utlovat så kommer jag dela med mig av vårat senaste crocpot-kok. Jag är ännu ingen fullfjädrad crocpot-kock men jag provar mig fram och det finns också massor av bra recept på crocpot.se samt acreto.se som jag brukar få inspiration ifrån. Så jag gör som jag brukar och kör vidare enligt ordspråket "learning by doing".

Annars så ligger ju som ni alla vet mitt stora fokus just nu kring grillning men min tanke är också att jag ska kunna skapa recept som görs både med crocpoten och grillen, enligt reversemetoden. Mer än så tänker jag inte berätta just nu men jag har en del funderingar :)

Apropå funderingar så kan jag berätta att jag går och tänker på mat hela tiden, inte för att jag är hungrig eller sugen utan för att jag gillar utmaningen i lagningen. Det tycker jag är en stor del i charmen med grill/bbq och så även crocpot. Det är matlagningstekniker som görs med precision och gärna under lång tid för tillaga maten på bästa sätt. Jag har just nu en handfull rätter i min skalle som jag aldrig gjort och ligger i "pipelinen", allteftersom mat lagas så sollas vissa bort men framförallt tillkommer nya av alla infuenser i dagens internetsamhälle...

Så i sommar är det på JimpsGrill det händer. Det börjar varvas upp med fler och fler inlägg redan nu men ju varmare och skönare det blir ute ju fler timmar kommer jag såklart att tillbringa tillsammans med grillarna. Lchf och grillning är ju också som handen i handsken, det finns ingen bättre kombo! Jag älskar att grilla och vill få fler och fler att finna glädjen i att laga mat utomhus i alla former, det är anledningen till att jag drog igång grillbloggen... Det är ju just kombinationen matlagning, levande eld och friluft som är det vinnande konceptet för mig. Så låt kreativiteten flöda i sommar och häng med mig på grillbloggen så lovar jag att ni kommer bli grymmast i kvarteret i sommar :)


Tillbaka till dagens crockpotgryta så finner ni receptet här...

Crockpot kyckling 4 port:
  • 800 - 1000 g kycklingfileér
  • 1 stor gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 morot
  • 2 selleristjälkar
  • 5 dl hönsbuljong
  • 500 g krossade tomater
  • 150 g gorgonzolaost
  • 2 msk finhackade medelhavskryddmix fryst
  • salt & peppar
Hacka ner lök och grönsaker i önskat stora bitar, lägg ner kycklingen och slå sedan på resten av ingredienserna. Kör igång crocpoten på låg temp och låt den gå mellan 6 - 8 tim. Sila av överflödig vätska och lägg upp på uppläggningsfat vid servering.

Som tillbehör så smörstekte jag blomkål. Jag åt även rätten dagen efter tillsammans med lite gamla wokrester och en snabbt ihopvispad kall sås där jag smaksatte creme fraiche med fransk senap och en aning worcherstersås samt citonsaft.

 En sista grej bara. Jag och Camilla brukar skoja gott om att vi kanske ska vispa ihop en påssås, ja ni vet en sån pulverpåse som man blandar ut med vatten och vips så har man en helt vanlig sås...typ. Jag vet att jag köpte sånna när jag flyttade hemifrån för många herrans år sedan och tillagade mestadels hel eller halvfabrikat hemma i min lilla etta. Nu vill jag inte klanka ner på er som gillar dessa såser, eller jo det kanske jag vill :) Nej men min poäng är att det är inte svårt att göra en egen god sås och det går många gånger lika fort eller tom fortare att vispa ihop en sås än en pulversås.

Tänk såhär. Om jag gör en egen sås så vet jag exakt vad jag stoppar i mig, det vet jag inte om jag vispar ihop en pulversås innehållande diverse tillsattser som är svåra att tyda. Du utvecklas också som matlagare för antingen går du på ett recept där du helt enkelt gör en sås efter receptet och vidareutvecklas den vägen eller så kanske du känner efter vad som skulle passa till just den rätten du ska tillaga och vågar prova dig fram, all matlagning är bra och ger mer än vad man tror. Man lär sig hela tiden både om sig själv och om livsmedlen, det är nyttigt! Mat är livet och att låta sitt liv ligga i händerna på en livsmedelsindutri som inte alla gånger vill dig väl är inte livskvalitet för mig... Ha det fint! /Jimps

måndag 20 april 2015

Senaste på JimpsGrill


Nu hittar ni ett superrecept på JimpsGrill! Enkelt att tillaga och verkligen något att imponera på grannarna med i sommar. Ha det fint. /Jimps