onsdag 30 oktober 2013

Helstekt Oxfile med vitlöksfräst sparris


God dag! Jag tänkte passa på och posta ett inlägg innan jag sticker iväg till jobbet för att jobba kväll. Jag ska dela med mig av maten vi åt i Fredagskväll. Vi ville fira lite extra första lediga helgen tillsammans efter Camillas flytt till nya jobbet. Jag och barnen hälsade på henne på jobbet och köpte hem jättefin Svensk Oxfile som vi helstekte i ugnen och den vart precis sådär mör och fin som man vill ha den! När man äter riktigt gott kött så brukar jag gilla när köttet står i centrum och tillbehören behöver inte vara så mycket mer än några färska vitlöksfrästa sparrisar och en klick sås, gärna ett glas vin till det också.

Helstekt Oxfile är busenkelt att göra. Du bryner helt enkelt köttet i stekpanna så du får en fin stekyta, krydda samtidigt på rikligt med salt, peppar och ev andra kryddor som tex paprikapulver och chili. Man kan också gärna slå på en skvätt vin som får steka med. När köttet är brynt sticker du in en termometer i köttet och steker klart det i ugnen. Ugnstempraturen väljer du själv beroende på hur mört du vill ha köttet och hur lång tid du har på dig. Du plockar ut köttet mellan 52 - 60 grader beroende på önskad stekgrad. Själv föredrar jag 52 för rare. Varför man plockar det redan vid 52 är för att köttets egen värme fortsätter att steka köttet utanför ugnen så efter 5 - 15 min i folie så hinner köttet komma upp i 55 grader och är då helt perfekt!


Nu valde vi att äta en färdig bearnaisesås pga lathet och tidbrist efter jobbet men vill du lyxa till det ordentligt och göra en egen bearnaise från grunden så hittar du vårat recept här. Jag lovar det är skillnad!

Dem vitlöksfrästa sparrisarna är så gott till kött och det gör vi ofta. Dem gör du genom att blanchera sparris i fem minuter och sedan fräsa dem i panna med smör och 2 st skivade vitlöksklyftor ett par minuter. Klart!

Så såg våran Fredag ut och det finns alltid någonting att fira då och då, stort som smått. Veckorna blir betydligt härligare när man unnar sig det lilla extra ibland! Så har ni kanske något att fira i helgen så föreslår jag att ni köper hem en god köttbit, steker den med omsorg och njuter :)

Ha en bra dag! /Jimps

tisdag 29 oktober 2013

Tisdag


Idag har hela familjen varit ledig och det har inte varit helt fel! För min del har den största delen av dagen bestått av städning, bygglovsansökan och rullskidåkning. Bygglovet består i att vi planerar sätta in en braskamin hemma och det är inte bara att sätta in kan jag säga, många olika moment som tar tid! På kvällen åkte vi och spanade in nya Ikeavaruhuset hemma i Borlänge och det var riktigt vräkigt! Vi lyckades tappa bort Vincent två gånger där inne dessutom så halva tiden gick åt till att leta reda på honom.

I helgen åt vi väldigt fin mat! Den tänker jag inte skriva om idag utan det kommer senare i veckan men är ni nyfikna så kan ni kika in vårat Instagramflöde för lite smakprover. Klicka här för att komma dit! Nu tänkte jag istället klämma in två rätter som jag gjorde förra veckan som passar utmärkt in i vardagsmatsedeln.

Sedan kan jag också passa på att skriva att även om vi delar med oss av många härliga egenkomponerade maträtter och fina aptitliga bilder så är det självklart så att vi också gör bort oss ibland amatörer som vi är, även om det tack och lov inte händer så ofta. Igår var iaf en sån dag, minst sagt! Jag freestylade ihop en rotsaks/rödbetssoppa som jag lade ner mycket tid och möda i som tyvärr inte gick att äta, den var så jävla äcklig så jag tänker absolut inte dela med mig av varken bild eller recept :) Vi hällde skiten i vasken och köpte hem Lowcarbburgare från Max istället...


Fiskgratäng 6-8 port:
  • 800 g torskblock
  • Blomkålsmos, klicka här för recept
  • 500 g oskalade räkor
  • 1 tsk konc skaldjursfond
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 dl vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 msk finhackad dill
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 burk röd stenbitsrom
  • salt & peppar
Börja med att göra moset och låt det stå vid sidan om och sätta sig medans du fortsätter med såsen. Börja med att skala räkorna, hacka löken och fräs sedan skalet och löken i en kastrull tills dem släppt ifrån sig den mesta vätskan. Slå då på vinet och fonden, låt stå och reducera tills minst hälften av vinet dunstat. Sila bort skalet och löken, använd sedan spadet som en såsbas. Koka sedan upp såsbasen tillsammans med grädde och philadelphia. Smaksätt med dill, persilja, stenbitsrom, salt och peppar. Låt puttra några minuter och smaka upp såsen tills du hittar en god smak. Tag sedan av såsen och blanda ner dem skalade räkorna. Lägg fiskblocken i en ugnsform och fördelar ut moset runt om. Häll sedan på såsen i mitten så det täcker och gratinera sedan i ugnen på 200 grader i 45 min. Klart! Låt stå och sätta sig en aning innan servering.


Varm tonfiskröra 4 port:
  • 2 konserver tonfisk i vatten
  • 1 rödlök
  • 1 hel broccoli
  • ½  litet blomkålshuvud
  • ½ zucchini
  • ½ purjolök
  • 150 g fetaost
  • 1 röd paprika
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl philadelphiaost
  • 2-4 msk thailänsk fisksås
  • olivolja
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • 1 krm cayennpeppar
  • salt & peppar
Börja med att grovhacka broccoli, blomkål, purjo, zucchini, fetaost och rödlök. Fräs sedan i olivolja ett par minuter och slå sedan på tonfisken och låt den fräsa med ytterligare några minuter. När den mesta vätskan har dunstat så slår du på creme fraiche, philadelphia, fisksås och kryddorna. Låt koka ihop och låt sedan puttra medans du smakar upp med salt och peppar. Slutligen strimlar du paprika som blandas ner strax innan röran är klar för servering. Servera på sallads blad, gärna med finncrisp vid sidan om.

Ha nu en trevlig kväll gott folk! /Jimps

tisdag 22 oktober 2013

Tisdag


Jag ska passa på att posta in ett par recept till er ikväll. Jag sitter nu ensam i soffan och väntar på att champions league fotbollen ska dra igång. Camilla har jobbat från tidig morgon och kommer nog hem först senare ikväll. Hon har bytt jobb och i morgon slår dem upp portarna på Coop Norra backa som är hennes nya arbetsplats. Så nu blir vi konkurrenter då jag jobbar på ICA Maxi och det ska bli spännande att följa utvecklingen i lilla Borlänge när Maxi för första gången får en konkurrent som verkligen kan utmana..

Nu till maten då. Jag tänkte börja med att dela med mig av en rätt som jag gjorde förra veckan, nämligen en avocadoburgare toppad med ost, dressing och grönsaker till det. Jag vet inte riktigt vart jag fick inspirationen ifrån men det var på någon hemsida och det är inte svårare än att man blandar ner två stycken mosade avocados i hamburgersmeten.

Avocadoburgare 4 port:
  • 800 g köttfärs
  • 2 st avocados
  • 1 ägg
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 3 krm vitlökspulver
  • salt & peppar
  • 4 tjocka skivor ost
  • smör
Mosa avocadon och blanda sedan ner den i köttfärsen tillsammans med ägget. Krydda på och smaka av med salt och peppar. Forma sedan till biffar och stek i panna med smör. Toppa med en tjock skiva ost, gärna cheddar ost strax innan dem är färdigstekta. Klart!

Dressingen gjorde jag enkelt genom att blanda creme fraiche, sambal oelek och vitlökspulver. Blanda efter smak och tycke. Servera sedan i salladsblad tillsammans med fräscha grönsaker. Funkar vilken dag i veckan som helst!


Jag tror det var i Torsdags jag gjorde denna rätt, en Hokfil'e i tomatsås och lätt kokade grönsaker vid sidan om. Jag är en sucker för tomatsås och gott vart det så den här rätten kommer göras om fler gånger!

Hokfil'e i tomatsås & blancherade grönsaker 4-6 port:
  • 800 g hokfile
  • smör
  • 2 schalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • olivolja
  • 600 - 800 g krossade tomater
  • 4 msk tomatpure
  • 1 msk kalvfond
  • ½ tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk finhackad persilja
  • ½ msk torkad oregano
  • salt & peppar
  • 1 zucchini
  • 1-2 broccolibuketter
Börja med att göra tomatsåsen som tar längst tid på sig. Hacka schalotten och vitlök, fräs dem sedan i kastrull med olivloja tills dem mjuknat. Slå sedan på tomatkross, tomatpure, kalvfond, vinäger, persilja och oregano. Låt tomatsåsen stå och puttra medans du fortsätter med det andra. Den ska totalt koka/reducera 20 - 30 min och mot slutet smakar du upp den med salt och peppar. Medans tomatsåsen puttrar så skivar du upp fisken i 3 x 3 cm stora kuber och bryner dem i panna med smör så dem får fin stekyta. Låt fisken sedan puttra med i tomatsåsen några minuter innan den är klar för servering.

Skiva upp zucchinin och hacka upp broccolin i småbuketter. Koka upp dem i saltat vatten med lock och precis när vattnet har kokat upp tar du av kastrullen från spisen. Låt grönsakerna dra i vattnet i 5 min innan servering. Klart!


Mitt sista lilla mattips ikväll blir strips som vi alla gillar, fast det är såklart inte Potatis utan dem stripsen som vi åt till en god Entrecote, sallad och bearnaisesås i helgen är gjorda på Sötpotatis och Kålrot. Sjukt goda och jag har verkligen börjat jobba mycket med kålrot på slutet som är en underskattad rotsak. Den har 6 g kolhydrater per 100 g och är många gånger ett bra kompliment till potatis.

Rotsaksstrips:
  • Kålrot
  • Sötpotatis
  • Olivolja
  • salt & peppar
Skiva upp Sötpotatisen och kålroten till strips. Lägg dem sedan på en ugnsplåt eller teflonform med höga kanter. Häll på rikligt med olivolja och rosta i ugnen på 225 grader i 30 min.Tag ut plåten och rör om stripsen och sedan in i ugnen igen ytterligare 30 min så dem blir ordentligt rostade, passa bara så du inte bränner dem. Salta och peppra innan servering.

Ha en go kväll på er! /Jimps

fredag 18 oktober 2013

Ugnsgrillade kycklingben


Det här är en odödlig rätt. Hur många gånger i livet har man inte köpt och ätit färdiggrillad kyckling från matbutiken. Det har funnits i evigheter och kommer att finnas i evighet framöver. Men är butiksgrillat gott eller är det bara en smak man känner igen? Sånna tankar väcks i mitt huvud varje gång jag köper en butiksgrillad kyckling eftersom jag oftare gör det hemma själv än köper färdig. Skillnaden är såklart enorm!

Oftast är den färdiggrillade överkokt och alldeles på tok för mycket kryddad och marinad. Det verkar som man tror att grillsmaken sitter i "grillkryddan" och inte i själva grillningen?? Oftast vet man som konsument heller inte vad kryddorna och marinaden innehåller. Jag som håller tillbaka med socker och kolhydrater blir ofta darrhänt när jag äter butiksgrillad kyckling och exakt vilka tillsattser som skapar det vet jag inte men det säger iaf mig att det inte är en helt naturlig slutprodukt!

Därför delar jag nu med mig av världens enklaste recept på egen hemgrillad kyckling som smakar äkta och är busenkelt att göra.


Grillade kycklingben i ugn 4 port:
  • 2 kg färska kycklingben
  • 1 dl olivolja
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda (peppar/paprika/spiskummin/oregano/cayenn/vitlök/gurkmeja/koriander)
  • ½ tsk chilipulver
  • salt & peppar
Hetta upp ugnen till 200 grader. Lägg ner kycklingen på en ugnsplåt eller form med höga kanter. Ringla över oljan och krydda på en hälften av kryddorna. In i ugnen och stek tills ytan på kycklingen blivit krispig, ca 30 min. Tag sedan ut plåten och vänd på kycklingbenen. Krydda på med resten av kryddorna och stek vidare i ugnen tills kycklingen åter fått krispig yta. Klart!


Till kycklingen gjorde vi en sallad med vinägrett, avocadoröra och salsa. Vinägretten gör du enkelt genom att blanda 3 msk olivolja med 1 msk vinäger. Smaksätt med en pressad vitlöksklyfta, salt och peppar. För receptet på salsan klickar du här.

Avocadoröra:
  • 3 st avocado
  • 1 tomat
  • 1 dl creme fraiche
  • salt & peppar
Dela, kärna ur och mosa avocadon. Tärna sedan tomaten och blanda sedan dessa två med creme fraiche i en skål. Smaka av med salt och peppar. Lägg sedan ner en avocadokärna i skålen för att förhindra att röran blir brun.


Så jag tycker ni ska skippa den färdiggrillade kycklingen nästa gång ni blir sugna och glid istället över till köttdisken och köp ett tråg färska kycklingben. För hemlagat är alltid godast! Ha det bra /Jimps

onsdag 16 oktober 2013

Kotlettrullar i brunsås och brysselkål


Igårkväll åt vi vääldigt goda grillade kycklingben som fick alla i familjen att sitta tysta vid matbordet och äta massor. Det receptet håller jag lite grann på men det kommer, jag lovar.. Nu tänkte jag dela med mig av Måndagens middag som inte heller gjorde någon besviken! Vi åt ostfyllda fläskkotlettrullar som puttrat i brunsås och till det kokt brysselkål. En modern Husmansklingande rätt med smaker man känner igen. Vi har gjort liknande tidigare fast då på fläskkarre och det är lite av en vardagsfavorit.

 
Ostfyllda fläskkotlettrullar med brunsås 4 port:
  • fläskkotlett i bit 800 - 1000 g
  • 100 g färskost/philadelphia (fyllning)
  • 4 st soltorkade tomater
  • 2 tsk finhackad basilika
  • 2 tsk finhackad persilja
  • salt & peppar
  • smör
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 msk kalvfond konc.
  • 1 msk soja
  • 100 g färskost/philadelphia (brunsås)
Börja med att skiva upp köttet i 1 cm tjocka skivor och banka sedan ut dem med kötthammare eller klubba så tunnt du bara kan. Blanda sedan ihop fyllningen genom att blanda ner finhackade soltorkade tomater, persilja, basilika, salt och peppar i 100 g av färskosten. Lägg en klick av fyllningen på varje kotlettskiva, rulla sedan ihop till en rullad och fäst med tandpetare. Bryn sedan rullarna i stekpanna med smör tills dem fått fin stekyta, plocka av dem och gör sedan såsen i samma panna. Finhacka då schalottenlök och stek i smör. Slå sedan i grädde, fond, soja och färskost. Koka upp och lägg sedan ner rullarna och låt dem puttra med. Låt koka mellan 10 och 20 min, smaka upp såsen med salt och peppar. Klart!

Servera med tex kokt brysselkål eller annan kål/grönsak.
 

Jag måste tipsa om det bästa matprogrammet på tv just nu! "Niklas mat" där Niklas Ekstedt reser världen över och besöker dem främsta restaurangerna och köksmästarna för att inspireras, lära känna kockarna och slutligen laga en egen rätt som betygsätts av köksmästaren. Jag måste erkänna att jag inte alltid tyckt om hans program men detta program seglar direkt upp som en favorit! Har ni inte redan sett det på tv så klicka in på Svt-play och titta ikapp i efterhand.

http://www.svtplay.se/video/1465984/del-1-av-6

Ha det fint! /Jimps

tisdag 15 oktober 2013

Tisdag


God förmiddag! Hoppas ni har det bra ute i Höstsverige. Det är ju verkligen inget inspirerande väder ute i Dalarna idag så då passar det alldeles utmärkt att sitta inne och skriva lite grann innan dagen sparkas igång på allvar..

Jag tänkte dela med mig av våran helg, en riktigt bra helg fylld av god mat och återhämtning precis som en bra Hösthelg ska vara. Efter utstämplingen från jobbet i Fredags så har fokuset legat på maten. När jag kom hem och varvat ner så drog jag tidigt igång med matlagningen som bestod av Lammstek, kålrotsgratäng och whiskeysås. En eftermiddag och kväll som spenderades i köket med dessa rätter som tar lång tid på sig att lagas klart och skön musik i stereon, det är bra återhämtning och symboliserar hösten för mig.

Senare på kvällen vart det såklart Fotboll för hela slanten! Sveriges VM-kvalmatch vart ju precis så underbar som man hade hoppats på! Klara för Play-off med en match kvar är verkligen ett bra betyg till Blå-gult!

På Lördagen sedan så åkte Jag, Camilla och barnen på bio tillsammans. Vi så "Planes" och barnen tyckte den var riktigt bra och det är ju alltid mysigt att gå på bio med ungarna. Hemma efter bion gjorde vi lite snabbmat, dock ingen skräpmat utan vi stekte på biff, grönsaker och till det åt vi färdig bearnaisesås. Enkel och god mat en Lördagskväll efter aktiviteterna..

Tonfisklassagne

Sedan kommer vi till Söndagen som många gånger brukar vara en seg och trökig dag men vi trottsade det och åkte till Staberg utanför Falun hela familjen tillsammans med våra kompisar Anna, Andreas och deras härliga barn som är i samma ålder som våra. Där inledde vi med Värdshuslunch och avslutade alltsammans med en promenad upp på Stabergs-klack i skogen. Avspänt och trevligt, för både barnen och oss vuxna.

På kvällen sedan fick jag äntligen göra min Tonfisklassagne som vi gjorde första gången under en Italiensk temavecka någon gång för länge sedan om jag inte missminner mig. När jag fick snilleblixten för drygt en vecka sedan såg gjorde inte direkt Camilla vågen även om jag kommer ihåg att hon gillade den första gången, sa hon iaf... :) Vi är oftast väldigt öppna i våran matlagning, framförallt jag som säger ja till att testa allt men Camilla kan man få tjata litegrann på ibland även om hon nuförtiden är med på nästan allt efter att ha varit mycket mer kräsen när vi träffades för åtta år sedan.

Som jag visste så tyckte hon att det var jättegott när vi satt oss och åt på kvällen och den här rätten är verkligen jättegod. Jag föredrar den framför vanlig Lassagne som också kan vara gott men aningen tjatigt.

Tonfisklassagne 4 port:
  • 3 konserver tonfisk i vatten (a 150 g)
  • 500 g krossade tomater
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk persilja
  • 1 tsk basilika
  • 1 tsk kalvfond
  • salt
  • peppar
  • olivolja
  • 2 st tomater
  • 2 st mozzarellaost
  • 4 dl riven hårdost
  • 100 g philadelphia
  • 4 dl mjölk
  • Pastaplattor-lchf, klicka här för recept!
Hacka ner vitlöken och fräs i en kastrull med olivolja. Häll ner tomatkrossen, kryddorna, fonden, tonfisken och låt puttra några minuter. Smaka av med salt och peppar. Gör sedan en bechamelsås genom att koka upp mjölken och philadelphiaosten i en kastrull. Krydda en aning med salt och peppar, låt stå och koka ca 5 min. Tag sedan fram en brödform. Varva då tonfiskröra-pastaplatta-rivenost lager på lager. Efter du lagt alla "lager" så häller du över bechamelsåsen. På toppen sedan radar du upp skivade tomater och mozzarella. Gratinera i ugnen i 20 min på 200 grader. Låt vila en aning innan servering. Klart!

Lördagens snabbmat.

Lammstek & Whiskeysås
Vi testade en ny bekantskap i fredags i form av kålrotsgratäng. Den vart verkligen supergod även om kålroten vart lite underkokt, men jag skriver in lite extra koktid på den i receptet så ska den bli perfekt!

Kålrotsgratäng i portionsform, 4 port:
  • ½ stor kålrot
  • 1 stor gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • 75 g philadelphia
  • 3 dl grädde
  • 2 dl riven parmesan
  • salt & peppar
Börja med att skiva upp kålrot och löken tunnt. Förkoka sedan kålroten i tio minuter och varva sedan kålrot och lök i portionsformarna. Salta, peppra och pressa ner vitlöken i formarna. Klicka sedan ner en klick philadelphiaost och häll på grädden. Avluta med ett lager parmesan på toppen och gratinera sedan i ugnen i 20-30 min på 200 grader. Klart!

Whiskeysås med philadelphiaredning:
  • 2 st schalottenlökar
  • 2-4 msk rökig whiskey
  • 1 msk kalvfond konc.
  • 75 g philadelphia
  • 3 dl vispgrädde
  • smör
  • salt & peppar
Börja med att hacka och sedan fräsa schalottenlök i en kastrull med smör. Slå sedan i whiskey och låt fräsa en stund. Slå efter det i fond, philadelphia och grädde. Låt puttra och reducera i ca 20 min, smaka under tiden av med salt och peppar. Klart!

Klicka här för att komma till receptet på Lammsteken!

Kålrotsgratäng var mycket gott!
Ja där har vi delat med oss av ytterligare ett par goda recept som jag hoppas att ni inspireras av! Nu ska jag åka iväg och lämna in min mobiltelefon på service, klantig som man är ibland så tappade jag den i golvet på jobbet så det bara sjöng i telefonen. Finns ju roligare saker att lägga pengarna på men sånt är ju livet ibland.

Ha nu en bra dag och ät gott! /Jimps

onsdag 9 oktober 2013

Kyckling med salsa och bönkräm


God kväll på er! Ni kanske undrar hur det går för mig på nya jobbet, det går finfint! Det är ju galet kul att få vara med och bygga upp en helt ny butik, allt blir så fint. Vi är ett gäng med både tjejer och killar, yngre och äldre, en bra mix helt enkelt! Jag trivs verkligen redan.
Nu till maten, igår gjorde jag kyckling och grönsaker med salsa och bönkräm. Hittade ett recept på ica.se, allt var gott förutom salsan. Den gjordes på färska tomater, chili, vinäger, lime och koriander. Jag tror att det var koriandern som var problemet, smakade typ parfym. Så om du vill göra den här rätten kan jag rekommendera att göra chunky salsa istället, klicka här för att komma till receptet.

Kyckling med salsa och bönkräm 4port
  • 600 gram kycklingfilé
  • 2 tsk spiskummin
  • 1 tsk salt
  • 1 msk neutral olja
  • 2 rödlökar
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 krm svartpeppar
Kyckling: Skär kycklingfiléerna i strimlor. Blanda dem med spiskummin, salt och olja i en bunke. Skala, dela och skär rödlöken i tunna klyftor. Dela, kärna ur och strimla paprikorna. Stek kycklingen i olja ca 3 minuter i en stor stekpanna eller gryta. Tillsätt lök och paprika och stek ca 5 minuter tills kycklingen är genomstekt. Krydda med salt och peppar.
Bönkräm: Häll av och skölj bönorna. Mixa dem med spiskummin, vinäger och salt med stavmixer eller i matberedare.
Servera gärna med en klick creme fraiche så blir det extra smaskigt!
I originalreceptet skulle man äta fajitas till, men vi åt med romansallad istället. Man skulle kunna göra lchf-wraps istället om man vill, skulle nog också vara gott.


I förrgår åt vi en gammal klassiker, baconinlindad ugnsfalu med blomkålsmos. Klicka här för att komma till receptet
.

Dagens mat var lchf-pasta och köttfärssås. Klicka här för att komma till receptet på pastan. Nu ska jag tända massa ljus och mysa ner mig i soffan. Ha en fin kväll! / Millis

Chili con carne


God förmiddag på er, jag ska bege mig till jobbet om ett par timmar men först tänkte jag dela med mig av ett skysst recept till er! Det är en Chili con carne som vi gjorde för två veckor sedan och den var alldeles för god för att sollas bort så ni får helt enkelt receptet retroaktivt idag istället.

Nu är det säkert några som rycker på ögonbrynen och tänker Chili con carne och Lchf funkar ju inte men det påstår jag att det gör. Det är en del kolhydrater i bönorna osv men utslaget på en portion så hamnar man något över standarden 5 g per portion vilket är helt ok i vårat hus där vi är viktstabila och inte är ute efter att optimera en viktnedgång. Så för er som är mitt i en viktnedgång och räknar kolhydrater, plocka då helt enkelt bort bönorna..


Chili con carne 6-8 port:
  • 800 g köttfärs
  • 2 st gula lökar
  • 2 st hackade vitlöksklyftor
  • ½ kålrot
  • 1 hackad urtjärnad chili
  • 1 konserv vita bönor i tomatsås
  • 1 konserv kidneybönor
  • 1 konserv krossade tomater
  • 3 msk tomatpure
  • 1 dl chilisås
  • ½ msk mild paprikapulver
  • 1 msk koncentrerad kalvfond
  • 3 dl vatten
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 röd paprika
  • 20 st marinerade vitlöksklyftor
  • salt & peppar
Börja med att hetta upp en stor gryta med smör i botten. Fräs löken och bryn sedan köttfärsen. Slå sedan i krossade tomater, kalvfond, vatten, tomatpure, chilisås, sambal, hackad vitlök, chili, paprikapulver och spiskummin. Låt koka ihop en stund och slå sedan i bönorna och kålrot, låt stå och puttra i minst 20 min. När den sedan kokat ner lagom mycket så smakar du upp den med salt, peppar och eventuellt ytterligare av någon krydda. Skulle den blivit för skarp så späd då helt enkelt ut den och låt koka ytterligare en stund. Avslutningsvis blandar du ner skivad paprika och dem marinerade vitlöksklyftorna. Klart!

Servera i Romansalladsblad och gärna med en klick Creme fraiche vid sidan om.

Ha nu en bra dag på er! /Jimps

tisdag 8 oktober 2013

Ledig Tisdag




Maten på bilden är inget jag har lagat ihop idag kan jag börja med att säga, jag tänkte passa på att dela med mig av en rätt som jag överaskade Camilla med efter jobbet för ett tag sedan. Det är inget mindre än lammstek med kantarellsås och krispig sallad. Såsen gjorde jag på nyplockade gula kantareller!, bättre än så blir det nästan inte...

Kantarellsås:
  • 1,5 dl förvälda kantareller
  • 2 st schalottenlökar
  • 100 g philadelphiaost
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk soja
  • 2 tsk kalvfond koncentrerad
  • salt & peppar
  • smör
Fräs hackad schalottenlök och kantareller i kastrull med smör tills dem fått färg. Slå sedan i grädde, philadelphia, soja och fond. Låt stå och puttra tills den reducerat drygt en tredjedel, ca 20-25 min. Avslutningsvis smakar du av med salt och peppar. Klart!

Lammstek 4 port:
  • Lammstek 800 - 1000 g
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ msk rosmarin
  • ½ dl olivolja
  • 1 dl rödvin
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att binda upp köttet och bryn det i panna med smör tills den fått fin stekyta. Blanda sedan olivolja, pressad vitlök, salt, peppar och rosmarin och gnid in köttet med blandningen. Lägg köttet i en ugnsform, häll över vinet och stek sedan i ugnen på 150 grader i ca 1- 2 timmar. Tempraturen tas mellan 55 - 70 grader beroende på hur du vill ha den stekt. Plocka ut den och låt vila 15 min innan servering. Klart!

Jag har ju en ledig vardag idag och det kan vara lite segt ibland men idag har dagen varit riktigt bra med mycket smågrejer på agendan som stökats bort. Jag har också hunnit med ett pass på rullskidor här på förmiddagen så nu känner jag mig upprymd av energi! Jag var nämligen lite trött och stum i morse med två stycken innebandypass i benen från Torsdagen och Söndagen. Då finns det ju bara två stycken alternativ, antingen är man trött och seg hela dagen eller så är man på't igen och tränar bort träningsverken. Sagt och gjort och redan nu känns det bättre igen.

Nu ska jag ställa mig i köket och göra lite lchf-pasta som vi ska äta senare i veckan, det kan få vara dagens tips från mig. Pastan kan göras dagarna innan den skall ätas och förvaras i kylen undertiden, då sparar man tid stressiga eftermiddagar efter jobbet eftersom lchf-pasta tar lite tid att göra.

För recept på en lchf-pasta som kan användas både som vanlig pasta och även som lasagneplattor klickar du in här!

Ha det fint! /Jimps

söndag 6 oktober 2013

Chicken Korma, nytt jobb och en 5-åring


 
God kväll på er! För ungefär 10 år sedan var jag till USA och hälsade på min syster, hon bodde där då, och då åt jag indisk mat för fösta gången. Det var kärlek direkt, sen dess har jag jagat den perfekta Chicken Korma. Jag tror att den godaste versionen fortfarande finns på en indisk restaurang i Bakersfield i USA. Mitt värsta försök var när jag kom hem från USA och hittade en glaskonserv i en butik som det stod Chicken Korma på. Då visste jag inte vad jag vet nu, att man ska hålla sig borta från halvfabrikat. Hursomhelst var den hemsk, kommer fortfarande ihåg hur besviken jag var. Förra veckan lyckades jag bättre, hittade ett recept på kokaihop.se  som jag utgick från. Ändra lite smågrejer, drog ner lite på ingefära som inte är min favorit och sen hoppade jag såklart över sockret. Det är så mycket nyttigheter i det här receptet, eller vad sägs om ingefära, gurkmeja, kanel och vitlök. Borde ju hålla borta vilken förkylning som helst! Det här absolut en rätt som jag kommer göra fler gånger, den var riktig god, bra balans mellan kryddorna, lite kryddig men inte för stark. Sötman kommer från mandelmjölet och kokosmjölken. Ha lite extra grädde och kokosmjölk till hands och smaka av detta underbara långkok lite då och då, fyll på med grädde och kokosmjölk om det behövs.
 
Chicken Korma
  • 800-1000gram kycklingfilé
  • 2 st gula lökar
  • 6 st vitlöksklyftor
  • 3 dl mald mandel
  • 2 msk riven ingefära (ha gärna i mer om du gillar ingefära)
  • 1 tsk kanel
  • 1 msk koriander
  • 2 tsk gurkmeja
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 tsk cayennepeppar
  • 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 dl grädde
  • 4 dl kokosmjölk
  • 3 msk pressad citron
  • 1 tsk salt
  • 1 st kycklingbuljongtärning
 
Skär kycklingen i bitar (3x3cm) och bryn dem runt om i en stekpanna. Ha olja i en gryta och häll i alla torra kryddor och låt dem fräsa en stund. Hacka löken smått, riv ingefära och pressa vitlök och tillsätt i grytan. Ha den malda mandeln. Tillsätt grädde och kokosmjölk, matlagningsyoghurt, smula ner buljongtärningen,salt och pressa i citron i grytan. Ha kycklingbitarna och låt koka på medelvärme i minst 1 timme tills kycklingen blir riktig mör. Ha i mer grädde och kokosmjölk om det blir för kryddstarkt eller för tjock konsistens. Till serverade vi blomkålsris, bara att riva på ett rivjärn och steka i mycket smör.



 
Förra söndagen slutade jag på mitt jobb, ett jobb som har haft i över 9 år. Och imorgon börjar jag ett nytt jobb. Ett beslut som när det togs inte var enkelt, man lämnar ändå en trygghet och många arbetskompisar som man tycker om, men som idag känns väldigt bra. Nu ser jag framemot nya utmaningar. Förra veckan tackades jag av med många fina presenter, bland annat en helt underbar bukett med liljor, mina favoritblommor, och en överraskningsfest som jag kommer leva på länge.
 
Vackra liljor

 
Helgen har gått i kalasens tecken, Vincent har haft kalas och varit på kalas. I fredags fyllde han nämligen 5 år. Han har fått så många fina presenter och haft en rolig helg. Kan inte förstå hur vår minsta kan vara 5 år, han föddes ju nyss, tänk om nån kunde stoppa tiden lite...
 

 
Vincent - den sötaste killen med ett hjärta av guld
Älskar dig!
 
Sköt om er och var rädda om varandra! / Millis

torsdag 3 oktober 2013

Gulaschsoppa


Jag tänkte slinka in och dela med mig av gårdagens middag nu på kvällskvisten. Vi gjorde Gulaschsoppa för första gången faktiskt, jag har ätit det några gånger men aldrig gjort det själv. Jag är väldigt svag för tomatbaserad långkok så jag visste redan på förhand att det skulle bli bra men det vart faktiskt bättre än vad jag hade tänkt mig. Det är mat som inte ska stressas fram utan man måste sätta av minst ett par timmar för att det ska bli riktigt bra...

Gulaschsoppa 8 port:
  • 800 - 1000 g grytbitar av nöt
  • 1 paket bacon
  • 4 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 8 dl tomatjuice
  • 1 l oxfond (vatten + 2 st buljongtärningar)
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk balsamvinäger
  • 2 msk tomatpure
  • 100 g rotselleri
  • 1 msk paprikapulver mild
  • 1 tsk kummin
  • 2 krm cayennpeppar
  • 2 krm paprikapulver stark
  • salt & peppar
  • smör
  • Creme fraiche till servering
Börja med att hacka löken och fräs den i en stor kastrull med smör tills löken mjuknat. Skiva sedan ner bacon och bryn dessa i kastrullen tillsammans med grytbitarna till dem fått fin stekyta. Slå sedan på buljong, tomatjuice, tomatpure, vin, balsamvinäger och skiva ner vitlöken. Krydda även på med paprikapulver, kummin och cayenn. Sedan är det bara att låta det stå och puttra och koka ner i minst 90 min, men gärna längre än så. Mot slutet smakar du upp soppan med salt, peppar och eventuellt lite extra av någon ingrediens för balans. Servera sedan med en klick creme fraiche direkt i portionerna. Klart!


Nu är jag härligt mör i kroppen efter en arbetsdag och 90 min Innebandy med korpen-gänget. Så nu ska jag varva ner med en Fifa14 match innan det är dags att gå och knyta sig. I morgon kommer vi att bli väckta tidigt av en liten kille på sin femårsdag!, så det kommer bli en härlig fredag med andra ord.

God natt. /Jimps

tisdag 1 oktober 2013

Dumt att klaga på maten den här veckan!


Hej. Jag kommer att dela med mig av lite nya recept senare i veckan men idag ska jag bara ägna uppmärksamheten till maten som vi åt igår och idag, det är den helt förtjänt av!

I Lördags hade Camilla planerat att vi skulle äta gratinerade musslor med goda tillbehör och det höll jag såklart med om. Men det hon inte visste var att jag och mina arbetskollegor planerade ett avslutningsfirande för henne på Lördagkväll eftersom hon lämnar oss på ICA. Så vart också fallet, vi gick ut och käkade på tapas-restaurang och sedan fortsatte festen hela kvällen.

Därför fick vi istället äta musslor och ostbricka på Måndagen och jag lovar att det smakade lika bra på en Måndag som en Lördag! :) När jag efter Måndagens arbetspass gick för att handla det sista inför musselmiddagen sprang jag på ett kanonerbjudande på Svensk hängmörad biff som jag inte kunde låta bli! Så det vart med andra ord dagens middag...

Inte varje vecka man äter två sådana rätter i början på en vecka men fyndar man i butiken så gör man och köttet vart såå bra så vi sa knappt något till varandra under middagen utan vi bara njöt av maten till fullo.



Ett såhär fint kött förtjänar inget sämre öde än att grillas på webergrillen! Så vart såklart fallet och jag grillade det "rare" med 55 grader i kärnan precis som vi vill ha det. Som tillbehör stekte vi upp grönsaker och fetaost. Såsen blev en Pepparsås gjord på grönpeppar och rosepeppar. Det är en enkel rätt där allt passar bra tillsammans och smakar jättegott för en köttälskare som oss!

Pepparsås:
  • 2 tsk grönpepparkorn
  • 1 tsk rosepepparkorn
  • 2 tsk rökig whiskey
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 tsk soja
  • 100 g philadelphiaost
  • 3-4 dl vispgrädde
  • smör
  • salt & peppar
Hacka och fräs schalottenlök i kastrull med smör. Mortla rose/grönpeppar och slå i det tillsammans med whiskeyn. Låt fräsa några sekunder och slå sedan i kalvfond, soja, philadelphia och grädde. Låt sedan stå och puttra 20-30 min. Smaka på slutet av med salt, peppar och eventuellt en skvätt extra grädde ifall smaken är för stark. Klart!





Musslorna har vi gjort i många varianter tidigare. Idag gjordes det på frysta både blå och grönmusslor. Det är väldigt enkel mat att göra men desto godare att äta. Har ni aldrig ätit så gör det!

Musslorna serverade vi på en salladsbädd och till det lite goda inläggningar, finncrisp och desertostar. Funkar såklart lika bra till fest som helg och vardagslyx...

Så härligt att bara ställa fram ett stort fat med goda musslor som alla plockar ifrån..

Klicka här för att komma till receptet! I receptet gratinerade jag musslorna på klotgrillen, ja det går det också :) Ett tips som jag gjorde idag var att slå ett glas vitt vin över musslorna innan dem går in i ugnen för gratinering. Det ger lite lyxigare och god smak...

Ost och inläggningar tröttnar man aldrig på!

musslorna innan gratinering.
Ha en skön kväll! /Jimps