måndag 15 april 2013

Zucchinitagliatelle och skink-och svampsås


God kväll på er! Visst är det skönt när det bara blir ljusare och ljusare på kvällarna, perfekt när man ska ta kort på maten också. Idag har vi varit lediga, men det har som vanligt varit mycket på agendan , Jimmy har satt på sommardäck på bilarna och jag har haft prov i kemi, fixade 7 av 9 poäng, så jag är nöjd. På eftermiddagen åkte Jimmy och Vincent hem till Jimmys bror och skruvade kök och jag och Elsa åkte och handlade. Vi hade det så mysigt jag och Elsan, märks att hon börjar bli stor, mycket frågor om allt möjligt. Hon frågade mig i bilen när vi handlat:
- Mamma, vill du ha mer pengar?
- Jo ja vem vill inte det, svarade jag.
- Jag förstår det, mamma, du har ju inga pengar.
- Jo det har jag väl.
- Nej du har kort bara!
Och sen fortsatte en lång diskussion hur kortbetalning fungerar, inte helt lätt att förklara för en 5-åring. Efter handlingen åkte vi och spontanbesökte mormor och morfar, trevligt och mysigt som alltid att komma "hem" en sväng.
Kvällens middag blev något väldigt lättlagat och vem gillar inte det. Pasta med pastasås, fast inte vanlig pasta så klart utan zucchinitagliatelle. Hyvla zucchinin med osthyvel och ha ner i kokande saltat vatten i 20-30sekunder, gillar när det finns lite spänst kvar i zucchinin.


Skink-och svampsås
  • ca 300 gram rökt skinka eller sidfläsk
  • 1 st röd lök
  • 5-6 st färska champinjoner
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 200 gram philadelphiaost
  • ev salt och peppar
Hacka rödlöken och skinkan. Skiva svampen. Stek skinkan och svampen, sänk värmen och fräs röd löken och pressa i vitlöken. Ha i vattnet och koka upp, ha i buljongen och koka tills den har löst sig, ha i grädden och philadelphiaosten och låt småputtra 5-10 minuter. Smaka av om det behövs salt och peppar. Var inte rädd för en smakrik sås eftersom zucchinin i sig inte har så mycket smak.


Jag och barnen har börjat förodlat inomhus, vi har varsin låda som vi sköter om. Vincents grönkål ser du här nedanför, det går bäst för honom just nu, men jag och Elsa kommer att komma i kapp med våra grönsaker. I år ska vi fixa oss en ordentlig odling ute med odlingslådor, kommer att bli så bra. Längtar redan!


Ha en skön kväll! / Camilla

fredag 12 april 2013

Fredag


Hej på er! Ja idag är det Fredag och helgen närmar sig. Vi ska dock jobba hela helgen, men det hindrar oss inte från att äta lite gott ikväll. Räkor och lite annat småplock är inplanerat.

Igår gjorde jag en fiskgratäng på kvällen, jag hade tänkt att ha räkor i såsen men dem var tyvärr slut så det fick gå bra ändå. En riktigt fet och god gratäng passade ypperligt på Torsdagskvällen!


Fiskgratäng 4-6 port:
  • 2 st torskblock (2x400 g)
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 800 g strimlad vitkål
  • 4 dl vispgrädde
  • 200 g philadelphiaost
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl vitt vin
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 1 msk skaldjursfond konc.
  • 1 msk hackad gräslök fryst
  • 2 msk hackad dill fryst
  • riven ost till gratinering
  • ½ tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • smör
Torskblocken skall vara tinade och är dem inte det så kör in dem en kvart i ugnen på 200 grader innan tillagning. Lägg blocken i en ugnsform, stek svampen i stekpanna med smör, salta och peppra under stekningen och strö sedan svampen över fisken. Strimla vitkålen och ringla runt om fisken. Gör iordning såsen genom att koka upp grädde, creme fraiche, vin och philadelphia. Krydda med fiskbuljongtärning, skaldjursfond, dill, gräslök,  salt och vitpeppar. Smaka av och häll sedan såsen i ugnsfomen och toppa allting med riven ost. Gratinera sedan i ugnen på 200 grader i 20-30 min. Klart!


Nu är det strax dax att göra sig i ordning och åka iväg till kneget! Ha en härlig fredag allesammans. / Jimps

torsdag 11 april 2013

Tjocka revbensspjäll på grillen


Igår gjorde vi tjocka revben på grillen, en av grillfavoriterna som fick säsongsdebutera. Det går också bra att göra inne i ugnen för dem som vill det. Det är inte alls svårt att göra och verkligen värt all väntan eftersom det tar ca en timme gå grillen. Du grillar den på indirekt värme och penslar på marinaden med jämna mellanrum så att du bygger upp ett tjockt lager marinad på köttet när det är dax att äta, mums! Till det möra köttet gjorde vi blomkål i ugn och en klick Lallerstedts bearnaise vid sidan om.

Klicka här för att komma till receptet på Revbensspjällen och för receptet på den ugnsstekta blomkålen klicka här.


Just nu sitter vi och letar efter en ny bil som ska ersätta våran gamla trotjänare till familjebil! Har gått och gruvat oss länge men nu när kulan är i rullning känns det riktigt kul och vi hoppas hitta en passande kärra snart. På jobbet idag var vi på en jättebra föreläsning om självkänsla och attityd. Vad man signalerar och vilken inställning man har i livet och på jobbet. Det är verkligen supernyttigt att bli påmind och lära om sig själv och andra ibland.


Igår spelade vi in programmet "helg sjukt" som många skrivit om idag som handlade om viktnedgång bla med lchf, det ska vi kika på nu. Ha en bra kväll på er allesammans! /Jimps

onsdag 10 april 2013

Grekiska biffar med tomatröra och stekta grönsaker


Hej, hoppas ni haft en bra dag. Jag ska dela med mig av maten som vi åt igår. Det vart Grekiska biffar med en god nerkokt tomatsås och stekta grönsaker. Det finns få saker som jag är så svag för som tomatsås och det passar ju så bra till så mycket.

Vi lämnade in våran lillbil på verkstan igår för att få avgasvärdena åtgärdade, trodde vi! Dem råkade visst hitta en del annat som behövdes återgärdas. Inte roligt för plånboken men vad ska man göra... Just nu står inte bilen högt i kurs. Den gick iaf igenom besiktningen så vi får dras med den ett år till.


Grekiska biffar 4 port:
  • 600 g köttfärs
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 st rödlök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • 1 msk kalvfond
  • 2 msk ajvar relisch
  • 1 msk provencalekrydda fryst
  • 1 msk persilja fryst
  • 2 msk basilika fryst
  • ½ tsk mild paprikapulver
  • 1 krm vitpeppar
  • ½ tsk salt
  • 2 krm spiskummin
  • smör & rapsolja till stekning
Hacka rödlök, vitlök och chili. Blanda sedan ihop alla ingredienser i en bunke och forma sedan biffar av smeten som du sedan steker i stek eller grillpanna.

Tomatsås tjock:
  • 1 gul lök
  • 1-2 vitlöksklyftor
  • lite burk skivade champinjoner
  • 1 konserv krossade tomater
  • 1 msk kalvfond
  • 2 tsk hackad persilja fryst
  • 2 tsk hackad basilika fryst
  • 1 tsk oregano
  • salt & peppar
  • olivolja
Hacka lök, vitlök och svampen. Fräs i olivolja tills löken mjuknat och fått fin färg. Slå sedan ner kryddorna, fonden och tomatkrossen. Låt sedan koka ner till den konsistens du vill ha den, till en sån här rätt är det gott med en tjock konsistens medans om du skall ha den tex till en pastasås eller liknande kan det vara gott med en lite lösare och då kan du blanda ut den med mer tomatkross. Smaka av med salt och peppar.

/Jimps

måndag 8 april 2013

Måndag


God kväll! Det blir ett sent inlägg ikväll för er som är vakna. Nu har jag fått tillbaka lite krafter efter en eftermiddag/kväll när jag kännt mig helt slut. Även en lchfare kan bli trött ibland :) Är det måndag så är det. Men efter lite fotbollstittande i soffan så har jag fått tillbaka krafterna.

Nu har jag två stycken lediga dagar framför mig men det kommer inte bli några glassiga dagar utan min agenda är fulltecknad men jag ska självklart planera in lite god matlagning också! Eller vad sägs om Grekiska biffar & Dijonkyckling?! Det kommer bli riktigt bra...

Idag gjorde jag något så enkelt och gott som ugnsfalu & broccolimos tänkte jag säga men blomkålsmos heter det ju! Jag och ungarna slevade och åt som bara den, det är ju så gott med mos och korv ibland...

För receptet på denna falukreation så klickar du här! Där inne finner ni också receptet på ett broccolimos som jag gjort tidigare, appropå min tidigare felskrivning. För receptet på blomkålsmoset annars klickar du här.

Jag kom in på en gammal artikel på Expressen.se där Andreas Eenfeldt slår hål på dem största myterna om lchf. Ett bra länktips för er läsare som kanske inte börjat äta lchf än eller bara är lite nyfikna. Klicka här för att komma till artikeln. Vi som ätit lchf en längre tid känner verkligen igen oss i dem ständigt återkommande ifrågasättningarna. Nu när lchf har varit etablerat i några år så känns det faktiskt som den kontroversiella inställningen börjar mattas av hos dem flesta. Det blir ju så automatiskt efter en tid och livsmedelsbutikernas sortiment av alternativa varor för lägre kolhydrater har exploderat!

Så för er som har funderingar på att testa lchf kan inte förutsättningarna vara bättre!

Ha nu en bra kväll och god natt! /Jimps

söndag 7 april 2013

Helgen som gått - tacopaj, grillat och hamburgare


Hej på er! Hur har ni det? Här har det verkligen varit upp och ner med vädret, sol på förmiddagen och snö på eftermiddagen. När ska den riktiga våren komma? Jag vill ha sol och värme! Helgen har varit bra även om Jimmy har jobbat extra hela helgen, jag och barnen har haft det mysigt. Idag körde vi värsta bra kombon, jag plugga i lekparken och de fick leka. Det kommer vi göra fler gånger, de älskar att vara i lekparken, men för en annan kan det ju bli lite långtråkigt att bara sitta och titta när de leker. Det var underbart när solen var framme, men när den gick i moln blev det väldigt kyligt.
Idag har det verkligen börjat vända för Elsa, första dagen som hon inte har sagt ett ord om halsen, hon har kunnat äta vad hon har velat och äta behöver hon får hon har gått ner 1 kg sen operationen och det är mycket på den där lilla kroppen.


Nu till maten, i fredags var det tacopaj på menyn, klicka här för att komma till receptet. Tycker det är utmärkt med en paj om man inte bara vill äta tacoköttfärs och grönsaker.


Igår var det grillat såklart på menyn, inga konstigheter där, kött, grönsaker och bea-sås. Vi håller ju fortfarande på med frysrensningen, så det blev både entrecote och karré på grillen igår och grönsaker som fanns hemma.


Till kvällsmat idag blev det hamburgare...vi hade som sagt var lite köttfärs i frysen. Gjorde en lite ny variant av hamburgare, smaksatt med dijon, majonäs och sambal oelek.

Hamburgare
  • ca 600 gram köttfärs
  • 1 röd lök
  • 1 ägg
  • 1 msk majonäs
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
  • peppar
Finhacka rödlöken och blanda ihop alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Forma till hamburgare och grilla eller stek i stekpanna.

Nu ska vi ha lite filmmys och ta det lugnt innan nästa vecka drar igång. Rivstartar med ett besök hos sjukgymnasten 7.30 imorgon *gäsp*
Ha en skön kväll! / Camilla

torsdag 4 april 2013

En gammal favorit


Hej. Jag lagade till en kär gammal vän till middag idag, fläskkarrerullar i sås med sparris till. Ruggigt gott och ni som gillar oxrullader och inte har testat detta tycker jag ska göra det! Köttet får ungefär samma struktur med såklart med en lite annan smak och såsen med grönpeppar och whiskey är så oslagbar som det låter. Jag har gjort den här rätten tidigare så klicka här för att komma till receptet.

Det är lite kul för våran son Vincent har märkt att jag blir glad när han säger att maten smakar bra och han bryter gärna ner det och säger att mmm... sparrisen var jättegod idag osv. På slutet så finns det lixom ingen hejd på lovorden från grabben så man får lov att be honom tona ner. Det kanske blir en lite kock av våran lilla fyraåring :)


I morgon sticker jag och brorsan iväg till ikea i Gävle för att köpa eller beställa nytt kök till honom, stackarn har ju haft en vattenskada i sin lägenhet som nu är åtgärdad. Gamla köket är bortplockat, väggarna nyputsade och golvet nylagt så förutsättningarna för att sätta in ett nytt kök kan inte bli bättre.

Just nu sitter jag och håller tummarna för att Färjestad ska ro hem den fjärde kvarten mot Luleå med en period kvar. Så kör hårt nu!

Ha en go kväll på er! /Jimps

onsdag 3 april 2013

Krämig currykycklinggryta


Idag har jag haft en ledig dag, en väldigt bra ledig dag. Har sprungit en runda, pluggat massor, suttit ute i solen och ätit lunch, varit med barnen och min mamma. Hoppas att ni har fått njuta lite av solen också.

Veckans mat kommer ifrån frysen, ja vi har en frysrensarvecka, herregud vad två frysar kan fyllas på hela tiden. Jimmy skrev upp allt som vi hade i frysen och det visade sig finnas en hel del, vad sägs om 4 kilo köttfärs, 3 kilo broccoli, kycklingfilé, räkor, spenat, wokgrönsaker, bär och så vidare... Vi gjorde matlista utfrån vad som fanns och sen åkte jag och handlade det som fattades, det blev en veckohandling på 400kr!!! Lite mindre än vanligt skulle man kunna säga. Ska bli så skönt att få lite tommare i frysen, man har ju ändå ingen koll på vad som finns.

Nu till dagens middag, en riktigt god och krämig kycklingrätt. Jag gjorde den med lite curry för att den skulle bli barnvänlig och den fick högsta betyg av Vincent. Elsa har fortfarande svårt att äta mat med sin stackars hals. Jag har känt att jag nästan tröttnat på kyckling, tycker alltid att den blir torr om man inte gör den i ugnen, så idag tänkte jag att jag skulle hitta en lösning på problemet. Sagt och gjort, hemligheten är ju stekning på låg värme, jag brukar bara brassa på kycklingen på högsta så det blir fin stekyta, men den resulterar ju alltid till att den är torr. Så idag blev det en gryta med god och saftiga kycklingbitar.

Krämig currykycklinggryta 4 port
  • 4 st kycklingfíléer
  • 600 gram wokgrönsaker
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 150 gram philadelphiaost
  • 1 st kycklingbuljongtärning
  • 2 tsk fisksås (kan uteslutas om du inte har det hemma)
  • 1-2 tsk curry (kan ökas om du vill ha en hetare rätt, smaka av)
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt
  • peppar
Skär kycklingen i bitar och stek den på låg-medelvärme. Krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ta ur kycklingen ur pannan när den nästan är klar. Woka grönsakerna i olja på hög temperatur, sänk värmen och tillsätt pressad vitlök och fisksåsen. Häll i grädden, osten, buljongen och låt småputtra i några minuter, smaka av med curry. Stäng av plattan och lägg i kycklingen som får vara i på eftervärmen och bli helt klar.


En rätt jag verkligen kan rekommendera, goda smaker och väldigt mättande. Imorgon ska jag dra igång ett nytt fastningsprojekt, återkommer till det. Och dessutom ska jag till sjukgymnasten och få akupunktur för första gången, perfekt för en nålrädd människa som mig... lite nervös är jag allt, men hjälper det så är det värt alla stick i världen!
 Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 2 april 2013

Vardagsmat


Efter helgerna är det många som längtar efter vanlig hederlig mat igen, så varför inte en köttfärslimpa tänkte vi. Gjorde vårat klassiska recept med skillnaden att jag även fyllde den med hackade soltorkade tomater. För receptet klicka här. Till det gjorde jag en brocoligratäng och en gammal hederlig brunsås. Klicka här för receptet på gratängen och här för receptet på brunsås. En härlig rätt som kommer smaka lika bra i matlådan på jobbet som nu ikväll!

Jag ser nu när jag letar på dem gamla recepten i receptbanken att det börjar svämma över! Jag har länge tänkt renodla, rensa och kanske göra en sök och tag funktion i receptbanken. Men det är ett jobb som verkligen kräver tid! Jag suger på den ett tag till men snart måste det göras något åt den...


Jag har varit ledig idag och passat på att både ta det lugnt, tränat och gjort lite nytta. Lite av varje är väl en bra ledig dag. På fredag har jag preliminärbokat in en ikeatripp med brorsan som ska beställa ett nytt kök till sin lägenhet. Så jag hoppas vi hittar nått som passar men det går nog bra, vi är två killar som åker och då brukar det inte bli så mycket krångel :)


Jag måste berätta, jag kikade på vetenskapens värld igår som handlade om mat i hemmet och dess förrutnelsesteg, insektsangrepp, mögel och bakterier. Sjukt intressant och inget för den kräsne, men har du tålig mage tycker jag du ska kika på det.

Ha nu en bra kväll /Jimps

måndag 1 april 2013

Pulled beef i tortillabröd

God kväll! Började dagen väldigt tidigt, för tidigt med tanke på sömnen. Igår var jag och mamma med Elsa in till Öron-näsa-halsavdelningen eftersom hon har fått så mycket ondare i halsen. Allt tydde på en infektion i halsen, så det är inte konstigt om det gör ont, stackars liten. Vi åkte därifrån med ytterligare en pencillinkur *suck*, hoppas att det är den sista på ett tag. Under hela natten har hon legat min och Jimmys säng och varit ledsen, hon hade så ont, så det blev inte mycket sömn för någon av oss. Idag har hon också haft ont, men förhoppningsvis vänder det snart.



Nu till maten, pulled beef, ett riktigt långkok i ugnen. Vi gjorde det igår och åt det idag. Köttet ska tillagas länge på låg temperatur, så att köttet bara faller isär. För oss tog det 8 timmar innan köttet var klart, men det verkar variera lite, har sett på nätet allt från 4 till 12 timmar. Köttet vi använde oss av var högrev, riktigt gott blev det. Man kan också göra pulled pork, då har man karré istället. Vi tillagade köttet i en lergryta, men det går lika bra att göra det i en gjutjärnsgryta med lock.

Pulled beef
  • ca 1 kg högrev
  • 2 st gula lökar
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl chilisås
  • 2 dl rödvin
  • 0,5 msk spiskummin
  • 0,5 msk paprikapulver
  • salt
  • peppar
  • (ev hackad röd chili, om du vill ha lite mer hetta)
Om du använder en lergryta så börja med att lägga den i blöt i 10min. Dela löken och vitlöken i kvartar. Lägg lite lök i botten på grytan, lägg på köttet och toppa med resten av löken. Blanda, chilisås, rödvin, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar (ev hackad röd chili). Häll blandningen på köttet och sätt in grytan i kall ugn och sätt ugnen på 125 grader. Titta till och ös lite då och då. För oss tog det 8 timmar, testa att dra med en gaffel i köttet, det ska falla i sär och bli trådigt.


Nu till brödet, receptet har jag fått av min mamma som hon har hittat på nätet, så jag vet inte vart det kommer ifrån, men dessa bröd blir riktigt bra, jag la till riven ost till receptet för att få en ännu godare smak. Tror att det är mängden fiberhusk som gör att brödet håller ihop så bra.

Tortillabröd 2 stora eller 4 små
  • 4 st ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 0,75 dl mandelmjöl
  • 0,50 dl fiberhusk
  • 2 dl riven ost
Vispa äggen poröst (2-3 minuter), tillsätt creme fraiche, mandelmjök, fiberhusk och riven ost och vispa igen. Låt sväll minst 5 min. Kavla ut runda bröd tunt mellan ett bakplåtspapper och oljad platsfolie. Ta bort plastfolien och grädda i ugnen på 150 grader i ca 15 min.
Vi serverade med isbergssallad, tomat, gurka, rödlök och en het avokadoröra, gjord på avokado, creme fraiche, sambal oelek och vitlökspulver.


Innan middagen gav jag mig ut på en löparrunda, det har ju blivit så mycket roligare sen jag köpte pulsklockan, nu kan man ha stenkoll på dagsformen och träna så optimalt som möjligt. Tänkte tipsa om en sida som jag brukar vara inne på, Aktiv träning, där kan man hitta löparprogram för olika mål. Det programmet som jag går efter nu innefattar 3 löpningar i veckan, ett intervallpass, ett tempopass och ett längre pass i lugnare tempo. Passar mig perfekt just nu.
Nej nu är det dags att gå och lägga sig för min del! Ha det gott! / Camilla