onsdag 18 september 2013

Matdagboken.se

 

 
 
Vi har haft lite kontakt med Matdagboken.se som jag blivit väldigt imponerad av och jag tänkte skriva några rader om den här portalen som jag tycker är ett väldigt bra hjälpmedel för dig som vill komma igång med en livsförändring men också för oss som redan har gjort resan och är intresserade av recept och liknande.
 
Matdagboken.se är en väldigt proffsig sida där du kan lägga upp en profil och med hjälp av deras olika hjälpmedel och metoder nå dina egna uppsatta mål! Där finns allt ifrån bloggar, forum, recept, matdagbok, motionsdagbok mm...
 
Vill du gå ner i vikt med LCHF eller varför inte 5:2 och inte har någon tidigare erfarenhet av dessa dieter/livsstilar så är den här tjänsten ett ruggigt bra hjälpmedel! Dem har även en app för både iphone och android, men framförallt väldigt fina recept!
 
När vi började våran viktresa för drygt två år sedan så fanns det absolut inga hjälpmedel av den här sorten. Nu finns det flera stycken och utvecklingen går frammåt i en väldig fart! Jag är väldigt positiv till alla dessa hemsidor/appar och trenden överlag med ett växande både kost och träningsmedvetande. Det känns faktiskt som vi i Sverige är påväg åt rätt håll även om vi proppar i oss socker som aldrig förr så är vi mer medvetna än tidigare. Det bådar gott inför framtiden och jag håller verkligen tummarna för alla er som väljer att bryta mönster!
 
Ha en bra dag! /Jimps


måndag 16 september 2013

Baconinlindad kotlett i bit




God kväll på er! Hoppas ni har det bra, själv började jag veckan med en ledig dag. Passade bra eftersom Elsas skola hade planeringsdag idag. Elsa har haft en kompis från skolan här och jag har passat på att städa och tvätta. Alltid lika skönt när man är klar. I helgen som var blev det en tur till Uppsala, hittade en cykel på Blocket. Ja jag vet planen var att jag skulle vänta till våren, men att vänta är inte min starka sida. Så nu har jag en riktigt bra cykel, har redan varit ut på en 3-milsvända och mer blir det imorgon. Väl i Uppsala var vi in i en sportaffär för att köpa lite tillbehör till cykeln och då hittade Jimmy en cykel till vrakpris, inget att fundera på, så nu har även han en hoj. Jäklar vad vi kan träna nu!
I går kom Jimmy hem med rapsgriskotlett i bit som han fyndat på affären och idag tillagade jag den. Körde den på låg temperatur i ugnen, gjorde en vitlöksröra och baconinlindade den. Det blev väldigt saftigt och gott! Perfekt med mat som gör sig själv i ugnen! Till åt vi broccoli och brunsås.

Kotlett i ugn
  • ca 1kg kotlett i bit
  • 0,5 dl olivolja
  • 2-3 msk persilja (fryst eller färsk hackad)
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 100 gram färskost med vitlökssmak
  • salt
  • peppar
  • 2 st paket bacon
Blanda olivolja persilja, pressade vitlök, färskost, salta och peppra. Skär små skåror i kotletten, salta och peppra. Fyll alla skåror med olivblandning och bred ut blandning över hela kotletten. Linda in i bacon. Sätt in i ugnen på 125 grader tills innertemperaturen har nått 65grader.



Såsen var en klassisk sås med schalottenlök, vitlök, steksky från kotletten, kalvfond, soja, färskost och grädde. Enkelt och gott!
Ha en trevlig kväll!  / Camilla

söndag 15 september 2013

Hamburgare från grunden!


Idag premiärkörde vi våran köttkvarn! Den har fått stå och samla damm länge men idag var det dags.. Det fick bli hemmagjorda hamburgare från grunden och svaret på frågan om det är någon skillnad?, jaaa! Det här var den saftigaste burgaren jag ätit i mitt liv och det är precis såhär en burgare ska ätas!

En burgare i vårat hus ser ut som följer. Mycket kött toppad med ost, lite grönt, en aning dressing och inget bröd. Så enkelt och bland det bästa jag vet.


Om du vill göra egna burgare så är det inte alls svårt men du behöver såklart ha en köttkvarn. Vi har en elektrisk från Philips och den fungerade riktigt bra men annars finns det ju klassiska vevmodeller och också som tillbehör till köksmaskiner osv.

Jag gjorde burgarna på högrev och sidfläsk. Jag ville också gärna blanda ner nötfett men lyckades inte få tag på detta idag. Men det gick bra ändå eftersom sidfläsket innehåller mycket fett. Det är faktiskt inte så mycket mer som behövs till burgarna!

Burgarna pressas ut direkt i pannan för att behålla saftigheten!

Färsen malde vi strax innan tillagning.

Hemmagjorda burgare 4-6 port:
  • 800 g högrev
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • ev. 200 g fett från nöt
  • 2 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 6 skivor cheddarost
Börja med att skära upp köttet i bitar som får plats i kvarnen. Sedan är det bara att mala alltsammans och var nog med att inte bearbeta den malda färsen för att den ska behålla sin luftighet! Lägg sedan över färsen på att stort ark plastfolie och strö över kryddorna. Rulla sedan ihop folien till en korv och låt den ligga och vila till det är dags för tillagning. När dem skall tillagas så skär du upp portionsbitar direkt från korven. Hetta sedan upp grillen eller grillpannan, lägg på dem utskurna bitarna och pressa sedan ut dem med en stor stekspade eller något liknande. Stek dem sedan precis som vanligt och avsluta med en skiva ost som får smälta ut innan servering. Klart!

Servera burgaren med tex salladsblad, rödlök, gurka, tomat och dressing. För receptet på våran hamburgerdressing klicka här!
Färsen rullas ihop till en korv för dels för att den inte skall bearbetas för mycket och för att underlätta vid tillagningen.

Köttet skivas upp i lagom stora bitar innan det är dags för att malas.


Till efterrätt åt vi hallon med vispad grädde. Hallonen plockades hemma i trädgården och var helt perfekta! En riktigt bra avslutning på en bra helg.

Jag måste också berätta att jag premiäråkt rullskidor idag! Det vart ingen lång tur men jag tycker att det kändes bra och nu jäklar ska jag ut och träna stakning inför skidsäsongen i vinter! Vill ni se hur jag såg och massa andra vardagsbilder så tycker jag ni kan klicka in här för att kika på våra Istagram flöden.

Idag har vi också haft besök av min syster Emelie, hennes sambo Robert och deras lilla kille Wille. Jag och Robert har börjat spåna i att göra egna korvar, han är jägare och har tillgång till en del häftiga grejer så vi får se om jag kanske kan presentera lite korvar för er på bloggen vid ett senare tillfälle.

Ha det fint! /Jimps

torsdag 12 september 2013

Korv stroganoff och en 6-åring


God kväll på er! Den här veckan är en sån här vecka när vi har väldigt lite tid för matlagning. Båda har slutat allt mellan 17 och 23.30 hela veckan och då är det snabba middagar som gäller. Igår hade jag turen att bli bjuden på mat hemma hos mina föräldrar. Sånt gillas, fast då blir det dåligt med matlåda. Fast jag löste det i morse genom att slänga ihop en smarrig äggröra med grädde, riven ost och basilika. Gott och mättande! Dagens snabba rätt blev korv stroganoff med blomkålsris, klicka här för att komma till receptet. En rätt som vi har gjort många gånger, en god vardagsrätt!


I måndags fyllde vår stora tjej 6år, en lyckad dag som hon var väldigt nöjd med. Vi sjöng på morgonen, cyklade och åt hamburgare, hade ett kalas med massor med paket och tårta. Hon var så glad och tacksam hela dagen, sa att det var hennes livs bästa födelsedag. Var lite lat i år och beställde en prinsesstårta från vårt lokala konditori. Den fick högsta betyg, fin och god enligt 6-åringen!

Vacker, tuff och känslig!


Älskar dig, Elsa! 



Imorgon är det äntligen fredag, känns som det har varit en väldigt lååång vecka, så det ska bli riktigt skönt med helg. Blir nog en och annan cykeltur, har ju snöat in totalt på cykling. Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 10 september 2013

Fisk & skaldjurssoppa


God Tisdagskväll på er allihop och grattis till vinsten, ja för ni har väl tittat på Svenska landslagets instats i VM kvalet? :) Kommer bli en minst sagt spännande match i nästa omgång mot Österike! Jaja nog om det, det här är ju en matblogg och inget annat...

Idag är det vardagsmat på menyn och det ska man inte underskatta, man måste äta bra mat även på vardagarna fast tiden är knapp och energin kanske inte helt på topp efter dagis, skola och jobb. Det finns tre stycken tips som är lika enkla som självklara för att inte få en härdsmälta när man kommer hem och det är att...
  1. Planera kvällens måltid och gör inköp, tex veckoplanering eller planering dagen innan.
  2. Förbered matlagning genom att plocka fram ev. ingredienser på morgonen om det behövs.
  3. Laga maten! Eftersom planeringen är gjord och förberedelserna är gjorda så vet man precis vad man ska göra när man kommer hem, då är det bara att sätta igång och laga mat innan tröttheten slår in...
Är det något som sparar tid så är det planering och förberedelser. Jag kan inte helt påstå att det alltid är min starkaste sida men tillsammans med Camilla så har jag blivit bättre på det och med två stycken barn, varierande arbetstider och matlagning varje dag så är det ett måste. Så för er som säger att det inte finns tid för matlagning, skapa tid genom planering och förberedning...

Till matlagningen då. Idag gjorde jag en Lax och räksoppa med vitt vin & fiskbuljong som bas. Den rundades sedan av med ost, grädde & creme fraiche.

Lax & räksoppa 4 port:
  • 2 st laxfile, upphackade i bitar
  • 500 g hela tinade räkor
  • 3 dl vitt vin
  • 5 dl vatten
  • 1 fiskbuljongtärning
  • 2 schalottenlökar
  • 10 cm purjolök
  • 100 g flödeost (dansk delikatessost)
  • 1 dl creme fraíche
  • 2 dl grädde
  • 2 msk finhackad persilja
  • salt & peppar
  • smör
Hacka schalotten och purjo, fräs sedan hacket i kastrull med smör. När löken mjuknat så slår du i vinet och buljongen (vatten + buljiongtärning). Låt stå och koka medans du skalar räkorna och förbereder resten av ingredienserna, ca 15 min. Rör då ner osten, grädden och creme fraiche. Koka upp och låt stå och puttra ytterligare 10 min. Mixa soppan slät med stavmixer och smaka upp soppan med salt, peppar och persilja. Lägg sedan ner laxbitar samtidigt som du slår av plattan och låter laxen tillagas några minuter på eftervärme. Räkorna strör du över varje portion vid servering. Klart!

Servera eventuellt med en finncrisp och bregott vid sidan om..

Ha nu en trevlig kväll och god natt! /Jimps

fredag 6 september 2013

Restaurang som fattar!


Jag måste bara kasta ut den här "printscreenen"! Helt underbart och just nu önskar jag att jag bodde i Gävle där det finns en Restaurang som helt är med i matchen. En hel lchf-meny med massa goda alternativ för den som inte känner för kolhydrater i massor.

Jag önskar att liknande initiativ fanns på många fler håll där kockarna vågar erbjuda gästerna moderna alternativ! Nästa gång jag är på besök i Gävle så vet jag vart man ska gå och äta...

http://www.hotelcity.nu/lchf-meny.aspx

Pollockrygg med pestotäcke, pure & smörsås


God förmiddag och hoppas ni har det fint där ute denna fina höstfredag. Själv är det helt utmärkt och jag förtränger än så länge att jag ska jobba kväll och missa landskampen i fotboll. Jag tänkte dela med mig av maten som jag slevade ihop i förrgår. Det blev en rätt som passar bra både till vardag och även till fest om man piffar upp den med en lyxigare fiskbit.

Vi testade en Ruccolapesto som köptes färdig och den var supergod och passade utmärkt som täcke på fisken! Puren gjorde jag på blomkål, kålrot och purjolök. Smörsåsen är gjord på vitt vin och smör. Med andra ord så innehåller den här rätten rejält med fett, mycket protein och lite kolhydrater. Perfekt lchf rätt som smakar gott och ger en rejäl och långvarig mättnadskänsla!

Pollock eller torskrygg med pestotäcke 4 port:
  • 4 st ryggfíleer
  • 100 g pesto (tex ruccolapesto)
  • salt & peppar
Ja det är inte mycket mer komplicerat än så! Lägg ryggfileerna i en ugnsform, salta och peppra en aning och toppa varje file med en klick pesto som du sedan stryker ut. Kör dem sedan i ugnen på 125-150 grader och i ca 20 min eller tills innerhempraturen landar på 52 grader. Tag ut dem ur ugnen och låt dem vila ett par minuter innan servering.

Blomkål och kålrotspure 4-6 port:
  • ½ blomkålshuvud
  • ½ kålrotshuvud
  • ½ purjo
  • 2 dl creme fraiche
  • 3 msk smör
  • 3 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
Hacka ner blomkål, kålrot och purjo i mindre bitar. Koka dem i en kastrull med vatten och buljongtärning i ca 8 min. Häll av vattnet och slå i creme fraiche och smör. Mixa sedan slät med stavmixer och smaka upp med kryddorna. Klart!

För receptet på smörsåsen klicka här!

Ha nu en go fredag allesammans! /Jimps

torsdag 5 september 2013

Pizza med extra allt


Hej på er! Det väntas helgjobb så den här veckan är jag ledig två dagar mitt i veckan istället. Riktigt skönt, igår var hela familjen lediga och då åkte vi till skogen och letade efter svamp. Hittade lite, men inte mängder, nån smarrig kantarellsås kan det nog bli i alla fall. På eftermiddag stod bakning på schemat, stora tjejen fyller 6år på måndag. Vi bakade syltkakor och kärleksmums, helt enligt Elsas önskemål. I år blir det inget LCHF-bak, ni som har följt oss ett tag kanske har sett en trend, brödbakning och fikabröd har försvunnit helt. Det beror på flera olika saker, men för det första så saknar vi inte bröd, sen har vi aldrig varit speciellt mycket för fikabröd. Och jag får alltid ont i magen av sötningsmedel och så är det inte gott. I början kändes det lite obekvämt att inte fika när alla andra gör det, folk blir nästan lite provocerade, men nu är det inga problem alls. Jag mår inte bra av det och alla har ett val, lika mycket som nån väljer att äta fikabröd så väljer jag att inte göra det.
Det närmaste brödbakning vi kommer nuförtiden är när vi gör pizza eller paj och just igår stod pizza på menyn. Ett gammalt recept, blev lite mer mandelmjöl(4dl) och mindre pofiber(1 dl) igår, annars lika som det här receptet. Jag gillar ju smaken av mandelmjöl, gillar när botten smakar något, men gillar man inte det är det bara att minska mängden mandelmjöl.


Fyllningen på gårdagens pizza var tomatsås, champinjoner, rödlök, chorizo, lufttorkad skinka, mozzarella, oregano och riven ost. Till åt vi ruccola och en bea-sås. Väldigt gott!!!


Igår testade jag en ny träningsform som jag har varit sugen på länge, cykling. Jag har dock inte haft nån cykel bara en tantcykel med tre växlar. Men nu har jag hämtat hem en gammal cykel som jag har haft hos mina föräldrar, absolut ingen värstingcykel, men med lite fler växlar. Tror att det här kan vara min grej, har ju alltid älskat spinning och det här är ju mycket bättre för man får ju vara utomhus. Ska köra på nu under hösten och känns det bra ska jag köpa mig en cykel till våren. Köpte dessutom en hjälm idag, ja jag vet man ska ju självklart ha hjälm, men innan barnen lärde sig att cykla så kanske jag cyklade 3-4gånger per år. Men häromdagen sa Elsa åt mig att jag minsann fick ta och köpa mig en hjälm för hjärnan är det viktigaste vi har. Går ju knappast att argumentera emot det, sen är det ju en väldigt billig livförsäkring. Hon kommer att bli så glad när jag hämtar henne på skolan idag med min nya hjälm.
Ha en fin dag! / Camilla

tisdag 3 september 2013

Samlade matbilder!

Grillat är godast, såklart! Har ni aldrig grillat brieost så gör det...

Hej! Då är det åter dags att posta lite opublicerade bilder från en tid tillbaka innan dem faller i glömska. Låt er inspireras av våran goda mat! Kom ihåg att klicka runt lite i våran Receptbank för inspiration till veckans middagar. Ha en bra dag på er nu. /Jimps

Färska korvar med tomatsås, bea, sötpotatis och blomkål.
 
Skulle jag välja någonting att äta resten av mitt liv, då blir det färska korvar! :)

Fläskfärslimpa på grillen.

Svenska kräftor!



Fläskfile, fläskkarre, grönsaker och kantarellsås.


Rökta räkor med vitlöksaioli.

Räkorna serveras direkt från grillen...

Spareribs, lammkotletter & gorgonzolasås.



Hemmagjord glass.

Ibland måste man ju äta tacos också...

Fisk & skaldjurstallrik!!! Kommentarer överflödiga...


Kallrökt lax-sallad.

Kryddig köttfärs & svampröra i salladsblad. Man behöver inte krångla till det, ibland krävs inte mer än så...

Mööört!

måndag 2 september 2013

Kalvfärsbiffar med rotsaker & brunsås


Vi har verkligen haft en kanonhelg och det bästa med helgen är att den känts så himla lång! I Fredags efter jobbet så var jag och Camilla ut och festade. Vi kikade på Mando diao som spelade hemma i Folkets park och det var riktigt bra! Efter det gick vi ut tillsammans med några vänner på krogen innan vi for hem. I Lördags var vi hemma hela familjen och lagade god mat och bara njöt av ledigheten, vi åt grillat nötkött med senapssmör och grönsaker.

Söndagen vart barnens dag och passande nog så firades "barnensdag" hemma i stan så vi tog cyklarna dit där vi kikade på parad, åkte karusell och käkade indiskt till lunch innan vi cyklade hem igen. Väl hemma så fick barnen besök av en lekkamrat från Vincents dagis och senare på kvällen käkade vi räkor och ostar framför "Karlsson på taket" på tvn. En superbra dag där allt fokus låg på familjen och inget annat!


Idag är det Måndag och tillbaka till veckomatsedeln, men det betytder inte att det serveras någon tråkig mat i vårat hus. För är det något man verkligen ska unna sig på vardagarna så är det god mat, det om något piggar verkligen upp! Idag stog det Kalvfärsbiffar på menyn till det gjorde jag ugnsrostade rotsaker och till alltsammans en riktigt gräddig brunsås.

Kalvfärsbiffar 6 port:
  • 800 g kalvfärs
  • 2 ägg
  • ½ dl olivolja
  • 3 msk rödvin
  • 1 dl riven parmesanost
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 1 hackad schalottenlök
  • 1 tsk kalvfond koncentrerad
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 krm salt
  • smör och 3 st vitlöksklyftor att steka i
Då gör vi helt enkelt så att vi blandar alla ingredienser i en bunke tills det bildar en slät smet. Stek sedan i stekpanna med smör där du gärna kan slänga i vitlöksklyftor som får steka med och ge smak åt stekfettet. Du behöver inte forma biffarna innan stekning utan tag helt enkelt en näve ur bunken och pressa den med stekspade direkt i pannan för att inte jobba sönder färsen. Stek några minuter på varje sida under medelhög tempratur. Klart!

Ugnsrostade rotsaker:
  • kålrot
  • rödlök
  • rödbetor
  • salt
  • svartpeppar
  • olivolja
Skiva kålroten som pommes frites. Dela sedan rödlöken och rödbetorna lite grövre. Ringla över olivolja, salt och peppar. Stek alltsammans på en ugnsplåt i ugnen på 225 grader i ca 60 min. Klart!

Gräddig brunsås:
  • 1 st schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ msk whiskey
  • 1 msk kalvfond koncentrerad
  • 1 dl vatten
  • 1 msk soja
  • 5 dl grädde
  • 150 g philadelphiaost
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att hacka schalottenlök och vitlök. Stek löken i en kastrull med smör tills den mjuknat och slå då i whiskey, soja och kalvfond. Låt fräsa en stund och slå sedan på grädde, vatten och ost. Låt stå och puttra ca 20 min och smaka sedan av med salt och peppar. Klart!



Då spolar vi tillbaka tiden till i Lördags då vi åt härligt grillat nötkött. Högrev och luffarbiff, styckade lite mindre attraktiva nötdetaljer som är sjukt gott bara man grillar det på rätt sätt och helt enligt den amerikanska bbq kulturen. Till detta gjorde vi ett senapssmör och serverade grönsaker.

Senapssmör:
  • 100 g smör
  • ½-1 msk grov smakrik senap
  • 1 msk hackad persilja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svarpeppar
Blanda alla ingredienser i rumstempererat smör och låt det sedan stelna till i kylen innan servering. Klart!

Ha en trevlig kväll och god natt på er allesammans! /Jimps