torsdag 31 januari 2013

Ädelostkyckling & stuvad savoykål


Hej på er. Gud vad jag tycker den här veckan har gått fort! I morgon är det redan fredag å det känns rätt gött faktiskt. Det har inte blivit ett enda pass på skidorna den här veckan och det känns inte alls bra men så är det ibland, det är ju en tidskrävande sport och ibland är det svårt att komma ifrån när man har småbarn och fullt upp. Känner ett träningssug i kroppen och hoppas kunna sticka iväg en sväng i helgen. Bara tre veckor kvar till kortvasan nu så varje mil är viktig!

Eftermiddagen och kvällen idag har varit super, efter maten gick jag och ungarna in på deras rum och lekte ända tills det var sängdags. Superskoj och verkligen balsam för själen! Ibland glömmer man bort det och bara kör på med alla "måsten" och allt som borde göras hela tiden. Ska verkligen försöka tänka på det lite oftare och avsätta mer tid åt lek med barnen på deras villkor, det tror jag dem flesta kan bli bättre på i dagens stressiga samhälle.


Camilla bad mig handla hem lite småsaker efter jobbet igår och jag råkade visst sväva iväg lite i ostdisken, hops! När jag kom hem idag så hade hon tinat upp kyckling och gav mig en tjänga och sa att "jag tänkte att du kanske kunde göra något med dem här och någon av ostarna du köpte igår". Sagt och gjort så vart det Kyckling toppad med ädelost. Till kycklingen gjorde jag en savoykålsstuvning som var riktigt krämig och god.

Ädelostkyckling 4 port:
  • 800 g kyckling tex file
  • 150 g mild ädelost
  • 1 dl creme fraiche
  • 2 msk paprikapulver
  • smör
  • salt & peppar
Hetta upp en panna med smör. Bryn kycklingen i den form du vill ha den, antingen hela fileer eller som jag i stora bitar. Krydda den samtidigt med salt, peppar och paprikapulver. När dem fått fin färg så lägger du kycklingen i en ugnsform. Blanda sedan ihop ädelost och creme fraiche i en skål och toppa kycklingen med blandningen. Stek sedan klart i ugnen på 200 grader i ca 30 min. Klart!


Stuvad savoykål 4 port:
  • Savoykålshuvud 600-800 g
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 st rödlök
  • smör
  • salt & peppar
Börja med att strimla kålen och koka den i saltat vatten i 2-3 min. Häll av vattnet och hetta sedan upp en kastrull med smör. Slå sedan i den kokta kålen i kastrullen och låt fräsa i smöret till det slutar ryka och det mesta vattnet dunstat, tar ca 5-7 min. Skiva upp löken och lägg ner den i kastrullen, slå sedan i creme fraiche och buljongtärning. Låt koka i 5-10 min, smaka av med salt och peppar. Tag av kastrullen några minuter innan servering så stuvningen får sätta sig lite. Klart!

Ha nu en riktigt skön kväll på er! /Jimps

onsdag 30 januari 2013

Räkmackor


Idag har jag varit ledig, har städat, pluggat och lekt med barnen. Blev inte väckt på bästa sätt imorse, Elsa sätter sig upp i våran säng och säger att hon mår illa och måste kräkas. Inte så bra start på dagen, men det har blivit lite bättre, även om hon fortfarande säger att hon har ont i magen. Vi får se hur det blir imorgon, verkar som om alla har mer eller mindre ont i magen, mycket skit som går just nu. Så till kvällsmat kände jag inte för riktig mat utan det blev räkmackor. Alla som har instagram och följer lchf-människor har nog sett jillsmat-frallor (klicka på namnet för att komma till hennes fina sida), de är verkligen överallt och jag vill ju inte vara sämre. Det dök dock upp ett litet problem när jag skulle baka, fiberhusk saknades, jag som alltid har fiberhusk hemma.. så istället för att ha fiberhusk hade jag i mer pofiber för att degen skulle bli en deg och inte en smet. Det ledde i sin tur till att brödet blev lite mer kompakt än vad jag tror att orginalet skulle ha blivit, men smaken var det inget fel på. Kommer att prova att göra dessa med fiberhusk, ska bli spännande att se hur konsistens blir då. Men om ni känner mig rätt så kommer det att dröja, bröd är verkligen inget vi äter speciellt ofta, absolut inget jag saknar.


LCHF frallor 6st
  • 2 st ägg
  • 50 gram smör
  • 2 dl turkisk yoghurt
  • 0,75 tsk salt
  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 2 tsk bakpulver
  • Topping, ex vallmofrön, sesamfrön, pumpakärnor och riven ost
Vispa ägg och smöret (halvsmält så det går att vispa) i skål.Blanda ner yoghurten. Blanda alla torra ingredienser i en annan skål och häll sen i det skålen med smör, ägg och yoghurt och blanda. Låt stå och svälla i 5-10min så att degen blir fast. Rulla i hop sex stycket bullar och lätt på en bakplåtspappersklädd plåt. Strö över toppingen. Grädd i ugnen på 175 grader i 15-20 min eller tills de fått fin färg.
På mackorna hade vi sallad, gurka, tomat, citron, räkor och en creme fraiche och majonäsröra. Blanda bara creme fraiche och majonäs, smaka dig fram vad du tycker är gott. Smaksätt med dill, salt och peppar.


Imorgon hade jag hoppats på lite skidåkning, men vi får se hur det är lilltjejen imorgon. Hade varit skönt att starta dagen med en runda. Känner att jag måste träna, drog ju ner på träningen när jag började plugga, men det funkar inte, måste träna för att må bra. Så nu får det bli lite mer träning, kompakt och intensiv träning så jag hinner med pluggandet också. Tänk vilket livspussel det alltid är, men det är väl det som är livet, att få allt att gå ihop.
Ha en skön kväll! / Camilla

tisdag 29 januari 2013

Kasslergratäng & finmiddag från helgen


Hej på er. Jag tänker slänga in två stycken rätter i kvällens inlägg, dels dagens middag och även Söndagens middag som vi fortfarande inte skrivit om. Idag gjorde jag en kasslergratäng med massor av goda ingredienser i! Gott plus gott blir alltid bra och det är mycket av den varan i den här gratängen.

Kasslergratäng (stor form):
  • 1 kg kassler i bit
  • 1 paket bacon
  • 500 g frysta broccolikvistar
  • 100 g fryst hackad spenat
  • 3 dl creme fraiche
  • 1 dl philadelphia
  • 150 g ädelost
  • 5 dl grädde
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st gul lök
  • ½ purjolök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 2 msk finhackad persilja
  • 4 dl riven ost till gratinering
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att fräsa hackad lök och vitlök i en kastrull med smör. När löken mjuknat slår du i champinjonerna och låter fräsa med. Samtidigt skivar du upp bacon i småbitar och hackar purjon, stek dessa i stekpanna tills dem fått fin färg och häll sedan över dessa i kastrullen tillsammans med svampen och löken. Slå sedan i grädde, philadelphia, creme fraiche, ädelost, grönsaksbuljong, persilja och hackad spenat. Låt alltsammans stå och puttra medans du gör iordning resten, smaka också av med salt och peppar. Koka då brocolin i 3-4 min, tärna kasslern och riv osten för gratinering. Lägg då kasslertärningarna och broccolin i en ugnsform. Häll över ostblandningen från kastrullen och toppa sedan med den rivna osten. Gratinera sedan mitt i ugnen på 225 grader i 25 min eller tills färgen är fin. Klart!



Jo Söndagens middag då. Vi körde både fläskfile och nötytterfile som jag stekte i ugnen på låg tempratur hela eftermiddagen. Jag använde termometer för att det skulle bli perfekt tempratur på köttet så det inte går för torrt! Jag körde ugnen på ca 70 grader och det tog ca 6 timmar att steka klart fileerna. Innertempraturen på nötkött skall vara 55 grader och 68 grader på fläsk för oss som tycker om kött som är mört. Till köttet gjorde jag en underbar murkelsås vilket är bland det godaste man kan äta i såsväg! Vi har gjort den en gång tidigare och kommer garanterat att göra dem många gånger om i framtiden. Sist men inte minst så fräste vi sparris och brocoli i smör och vitlök. Mums.

Murkelsås:
  • 1 konserv murklor
  • 2 st schalottenlök
  • 1 msk kalvfond
  • 2 msk whiskey
  • 1 dl philadelphia
  • 2 dl grädde
  • smör
  • salt & peppar
Börja med att hacka svampen och löken. Fräs dem sedan i en kastrulle med smör tills svampen är förvälld. Krydda på med salt och peppar undertiden. Slå sedan på phialdelphia, grädde, fond och whiskey. Låt sedan puttra minst 10 min men gärna 20-30 min så den får koka ihop ordentligt. Mot slutet smakar du av och balanserar upp såsen om det behövs. Klart!

En sås som passar till kött av alla dess slag.



Annars har jag haft en bra dag tillsammans med barnen. Vi har varit och handlat lite nya fina grejer och piffat upp deras rum med, dem vart jättenöjda! Sedan har jag kört en total-tvättstuga-makover, från totalt fullproppad med tvätt till helt tom. Så nu är det bara att börja fylla upp den igen...

Nu ska jag lägga mig och slappa i soffan innan det är dags att dra sig tillbaka. Ha en fin kväll! /Jimps

måndag 28 januari 2013

Lax- och spenatwraps


God kväll på er! Idag var det dags för jobb efter en veckas ledighet, började tidigt och så det var bara att upp och studsa vid 6-tiden, inget som vi gjorde förra veckan direkt. Slutade tidigt och hann med träning och shopping. Kände mig verkligen inte stark på gymmet idag, men man får ta nya tag, sist kändes det jättebra. Vilken skillnad dagsformen kan vara, jag lyssnade på kroppen tränade lite lugnt, men jag ta igen det, jag lovar. Idag hade vi en laxbit som skulle lagas på ett eller annat sätt. Idag blev det wraps med lax- och spenatröra. Gott och väldigt mättande!

Lax- och spenatwraps 6 st små
  • 6 ägg
  • 1 dl mandelmjöl
  • 25 gram smör
  • 2 dl riven ost
Vipsa ihop äggen och mandelmjöl, smält smöret och blanda i tillsammans med den rivna osten. Stek i en liten stekpanna med smör på medelvärmen. Ha lite is i magen och vänd inte för tidigt så slipper wrapsen gå sönder i själva vändningen.

  • ca 300-400 gram lax
  • 3 dl creme fraiche
  • 2 msk majonäs
  • 1 st paprika
  • 1 dl bladspenat
  • ett stänk citronsaft
  • salt
  • peppar
Du kan använda dig av gravad, kallrökt, varmrökt, tillagad eller rå lax i röran. Jag använde mig av tillagad lax idag, skär bara laxen i 3 bitar, lägg i en ugnsform, ringla över lite olivolja, salta och peppra. Sätt in i ugnen på 225grader i 20min. Ta ut laxen och skär den i små bitar och låt svalna.
Finhacka paprikan. Blanda creme fraiche och majonäs, om du vill ha röran lite hetare så ha i 1 tsk sambal oelek. Blanda i paprika och bladspenat. Smaka av om det behövs mer majonäs, det är så indviduellt hur mycket majo man vill ha. Ha i ett stänk citronsaft, salta och peppra. Blanda i laxbitarna.
Fyll wrapsen med röran och ät gärna med ett salladsblad.

Ha en fin kväll! / Camilla

söndag 27 januari 2013

Lite mat från helgen



Ja då var det Söndag och våran lediga vecka börjar lida mot sitt slut. Det har varit så jäkla gött och avkopplande att vara lediga utan att ha för mycket på agendan. Men i morgon är verkligheten ikapp oss och jobbet kallar...

Igår var jag på fest med Bob Dylan tema! Vi satt några kompisar och frossade i massa härlig Dylan musik och film innan vi avslutade kvällen på krogen. Riktigt trevlig kväll med avslappnad stämning!

Lunchen idag vart en helt improviserad rätt som vi kan kalla för tonfiskpanna eller kanske soppa. Det var jättegott och väldigt proteinrikt. En lagom lunchrätt..

Tonfiskpanna:
  • 2 konserver tonfisk i olja
  • 200 g krossade tomater
  • 4 st små schalottenlökar
  • 1 dl riven ost
  • 1 tsk oregano
  • 1 tsk torkade franska örter
  • 1 tsk kalvfond
  • salt & peppar
  • smör
Hetta upp en panna med smör. Häll ner tonfisken och låt fräsa tillsammans med hackad schalottenlök. Slå sedan på riven ost, tomatkross, fond och kryddor. Låt puttra ca 5 min och smaka samtidigt av. Klart!



Fredagens middag gick inte av för hackor kan jag lova! Vi åt entrecote, med rostad blomkål och grönpepparsås. Klicka här för vårat recept på grönpepparsås. Entrecoten stekte vi i grillpanna och lät den sedan vila i folie 5 min innan servering. Blomkålen rostade vi i ugnen, skiva den tunnt och lägg på en plåt. Ringla sedan över olivolja och salt. Rosta mitt i ugnen på 225 grader i ca 30 min tills den fått fin färg. Mums!




När det ändå är helg så passade vi på att lyxa till det med lite efterrätt till barnen stora glädje. En chokladmousse med hallonsmak var en perfekt avslutning på fredagens middag. Klicka här för vårat recept på chokladmoussen.

Just nu har jag kött i ugnen som skall ligga och dra på låg värme hela dagen för att sedan ätas ikväll! Riktigt härligt och jag ser verkligen fram emot resultatet, mer om det senare! ha nu en riktigt skön Söndag /Jimps

fredag 25 januari 2013

Underbara revbensspjäll


Ja då var det fredag och veckan har verkligen gått fort! Man tror ju också att man skall gå varandra lite på nerverna när man är hemma en hel vecka tillsammans men det har varit helt tvärtom. Vi har haft ett eller ett par aktiviteter på g varje dag och inte göra tråkiga hemmasysslor. Perfekt upplägg och det viktigaste att ta det lugnt! Inget undantag idag heller, Camilla är ute och åker skidor nu och jag sticker ut lite senare och åker. Ikväll sedan ska vi laga god mat och ha lite fredagsmys, kommer bli en kanonfredag!

Igår då så gjorde jag iordning tjocka revbensspjäll på kvällen. En rätt som är väldigt enkel att göra men tar lång tid i ugnen eller på grillen. Vi valde mellan tjocka spjäll eller spareribs. Lotten föll på dem tjocka, dels för att det är mer mat på dem och framförallt för att köttet är svårslaget! Kan helt ärligt säga att det är bland det godaste köttet du kan äta och det är dessutom billig mat.

Tjocka revbensspjäll i ugn 4 port:
  • Revbensspjäll 1-2 kg
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl chilisås
  • ½-1 dl tomatpure
  • ½ dl soja
  • 4 dl riven ost
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • salt & peppar
Blanda alla ingredienser i en bunke. Lägg sedan Revbensracken på ett grillgaller och smeta på 1/4 av glazen. Grilla i ugnen med en dropplåt under på 175 grader i 90 min. Tag ut och smeta på ytterligare glaze var 30e minut. Klart!

Vi valde att äta sallad till dem idag men det passar till egentligen vad som helst. Någon sås behöver man definitivt inte eftersom det är rejält med smaskig glaze på den och för att köttet är så saftigt.

Ha en skön fredag! /Jimps

torsdag 24 januari 2013

Ädelkycklingpanna


Hjälp vad den här veckan har gått fort, det har varit en härlig vecka med mycket skoj, träning och plugg. Det bästa har nog varit att kunna sova ut på morgon, känner att att energin sakta börjar komma tillbaka. Det jag tänkte att jag skulle bjuda på idag är gårdagens middag, ett snabbt ihopkok av vad som fanns hemma. Här kan man ta sina favoritgrönsaker att ha i, broccoli, blomkål, vitkål, svamp, bambuskott, ja precis vad man känner för. Grunden i rätten är mejerfri tack vare kokosmjölken, men sen smaksatte vi den med ädelost, men det kan man ju hoppa över om man vill köra helt mejerfritt.

Ädelkycklingpanna 4-6port
  • ca 600 gram kycklingfilé
  • 1/3 vitkålshuvud
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 röd lök
  • 6-7 färska champinjoner
  • en burk skivade vattenkastanjer
  • 100 gram sockerärtor
  • 1 röd paprika
  • 500 ml extra krämig kokosmjölk
  • 1 st hönsbuljongtärning
  • 140 gram ädelost
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
Börja med att skär kycklingen i bitar, stek så att kycklingen får lite stekyta och krydda med salt, peppar och paprikapulver. Lägg kycklingen åt sidan. Strimla vitkål, skiva löken, paprikan och tärna svampen. Börja med att fräsa på vitkål, lök, svamp, kastanjer och pressa i vitlök, salta och peppra. Fräs i några minuter och lägg i kycklingen, häll på kokosmjölk, smula i ädelosten och buljongtärningen. Låt puttra i ca 5-10min, smaka av om det behövs mer av något. Lägg i paprikaskivorna och sockerärtorna precis innan servering så att paprikan och ärtorna håller sig krispiga.

Idag ställde vi faktiskt klockan för att vi skulle hinna åka skidor innan vi skulle bada på eftermiddagen, men termometern stod på -20 grader och där vi brukar åka är det alltid några grader kallare, så det blev ingen skidåkning. Istället fick jag åka till gymmet och bränna lite energi istället. Och sen var vi och badade, vi fick sällskap också, Elsas bästa kompis, hennes lillasyster och pappa. Trevligt som alltid. Kändes som det var riktiga kontraster när vi badade, 31 grader i vattnet och utanför fönstret iskall solig vinterdag. Passade på att testa att simma lite när vi ändå var där, är ju egentligen väldigt rädd för vatten, men där skulle jag kunna tänka mig att simma. Ur träningsperspektiv är ju simning väldigt bra träningsform, plus att jag skulle få utmana mig själv lite och framförallt bli säkrare i vatten. Det är ju inte det att jag inte kan simma, men jag gillar inte när det är djupt och känner mig alltid osäker. Ytterligare en utmaning för det här året!

Ikväll ska vi äta revbensspjäll och ha en riktig myskväll, bäst att passa på! Ha en fin kväll! / Camilla

onsdag 23 januari 2013

Fortfarande lediga

 
Ja veckan fortsätter i full fart, redan Onsdag. Har haft två stycken kanondagar såhär långt! Skidåkning uppe i gyllbergen i måndags och igår tog vi det riktigt lugnt på förmiddagen och på kvällen fick vi besök av en vän till Camilla. Vi åt god mat och satt och babblade länge på kvällen.
 
Idag kommer min syster, hennes sambo och son hit på besök. Så det blir full rulle och skoj för barnen att ses!
 
Det vart en brunch för mig i morse och inte tjafs utan jag gjorde en klassiker, äggröra och stekt bacon. Klicka här för receptet på min äggröra.
 
 
 
Ja middagen igår då. Vi gjorde helt enkelt en repris från förra veckans laxpaket med grönsaker till. Klicka här för recept. Vid sidan om gjorde vi också en aioli som passar utmärkt till fisk.
 
Aioli:
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 3 st äggulor
  • 1-1½ dl rapsolja
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • en skvätt limesaft
Vispa ihop, vitlök och äggulor i en skål. Sedan droppar du försiktigt ner oljan under vispning, lite i taget så det inte skär sig. Använd görna en elvisp eller stavmixer. När du fått en fluffig konsistens så vispar du ner vinägern och smakar av med lime och salt. Klart!
 
Till efterrätt åt vi en kokosmjölkspannacotta med jordgubbstopping och den var verkligen super! Ett bra tips för er som är lactos eller mjölk allergiker. Klicka här för receptet på den.
 
 
 
 
Idag drar Korpensäsongen igång med innebandy igen och det blir såklart skoj att komma igång och fäktas lite med klubban igen. Så det blir ingen skidåkning idag även om jag är bra sugen nu när jag sitter och tittar på sm-veckan på tv. Nu är det fyra veckor kvar innan man står på startlinjen på kortvasan och det börjar faktiskt kännas riktigt bra nu. Känner att man har tagit ett litet kliv frammåt efter en lite trevande start den här säsongen. Envisheten börjar betala sig och teknikträningen för ett par veckor sedan var guld värd! Jag har planer på att åka två stycken långkörare innan det är dax och därimellan enbart motionspass. Tror och hoppas att det blir en bra uppladdning!
 
Ha en bra dag på er! /Jimps

måndag 21 januari 2013

Vitlöksfräst mangold

 
God kväll på er! Vi har inlett semester veckan på bästa sätt, i skidspåret och med att storhandla inför veckans alla goda måltider. Det är det som är så bra med LCHF, finns ingen tråkig vardagsmat utan allt är gott. Har varit sugen på kött och bea-sås i flera dagar nu och idag efter en rejäl skidtur så passade det utmärkt. Gjorde en fransyska i ugnen och till det vitlöksfräst mangold, alltid gott att variera tillbehören.
 
Vitlöksfräst mangold 2 port
  • 500 gram mangold
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • ett stänk pressad citron
  • 1 nypa flinghavssalt
Började med att skära av roten och en bit av skaftet på mangolden och lägg den i kokande vatten och låt koka i 2min. Häll av vattnet. Skär vitlöken i tunna skivor. Värm upp olja i en stekpanna och ha i vitlöken och ett stänk citron och ha mangolden, se till att det inte blir för varmt så vitlöken bränns. Låt fräsa i några minuter och strö flingsalt.
 

 
Det blev 1mil i skidspåren för mig idag och minst det dubbla för Jimmy, en bra skiddag när även solen kikade fram. Barnen tog sig också en tur, går bara bättre och bättre. Vincent har väldigt bra fart, men så är han envis som få.
 
 
Naturen är verkligen storslagen upp i Gyllbergen, ibland måste man bara stanna till och njuta. Härlig energi för själen, precis vad den här semesterveckan handlar om. 
 
 
Obligatoriska fikan blev i en mysig värmestuga idag. Det blev en tallrik med turkisk yoghurt och bär.
 
 
Ha en trevlig kväll! / Camilla

fredag 18 januari 2013

Kokospannkaka



Imorse åt jag frukost eftersom min matrast på jobbet kommer att vara först vid 16-17-tiden. Hade ingen aning om vad jag skulle äta, kände för något nytt och det blev det. Kikade in på instagram innan jag gick upp och där såg jag att en tjej @angelicagotesson hade gjort kokospannkaka och lagt ut receptet. Så det fick bli kokospannkaka, lätt att göra och väldigt god och mättande. Sånt gillas! I orginalreceptet skulle det vara kanel, men det hade tydligen tagit slut här hemma, så det fick bli en med bara vaniljpulver. Blev lite amerikansk pannkakskänsla över det hela, man kan ju försöka att breda ut smeten mer i pannan om man vill ha den lite tunnare.

Kokospannkaka 1st
  • 2 ägg
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2 msk kokosolja
  • vaniljpulver
  • kanel
Smält kokosoljan i en stekpanna. Blanda i hop ägg, kokosmjöl, vaniljpulver, kanel och häll i den smälta kokosoljan. Stek i kokosolja.

Det här kommer jag att göra fler gånger, gillar saker som är enkla och som blir bra!
Dags att göra sig klar för jobbet, bara en liten jobbhelg kvar nu och sen är det en veckas semester. Behöver det verkligen! Ha en fin fredag! / Camilla

torsdag 17 januari 2013

Köttfärssås (mejerifritt)

 
 
God kväll på er! Har ju tänkt att vi ska äta lite mer mejerifritt, tror nog alla mår lite bättre av det, men helt lätt är det ju inte. Speciellt inte för en grädd-och ostälskare som mig. Skulle kunna dricka grädde och ost skulle jag kunna ha på det mesta. Jag var riktigt frestad att slänga i en klick philadelphiaklick i den här köttfärsen, men jag höll mig. Problemet är ju att man måste hitta på en annan fettkälla så man håller sig mätt. I det här fallet blev det extra krämig kokosmjölk, funkade hur bra som helst. Hade i extra mycket goda grönsaker, en rätt som gick hem hos barnen till 100%. De gillade sockerärtorna extra mycket. Vill du hetta till rätten är det bara att ha lite röd chili.
 
Köttfärssås (mejerifritt) 4-6 port
 
  • 600 gram köttfärs
  • 1 gul lök
  • 1 orange paprika
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4-5 färska champinjoner
  • 1 burk bambuskott
  • 150 gram sockerärtor
  • 250 ml extra krämig kokosmjölk
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • paprikapulver
  • salt
  • peppar
Börja med att skära löken, paprikan, svampen i skivor och fräs på i stekpanna ihop med bambuskott, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Lägg i sockerärtorna på slutet så att krispigheten behålls, pressa i viktlök och fräs en liten stund till. Lägg grönsakerna åt sidan, stek köttfärs, krydda med paprikapulver, salt och peppar. Ha i kokosmjölk, krossade tomater, tomatpuré och buljongtärning och låt puttra  i 5-10minuter. Smaka av och känn om du vill ha mer kryddor. Ha sen i alla grönsaker och blanda ihop. Ät rätten som den är eller gärna med en god grönsallad.
 
 

Tänkte jag skulle slänga in en gammal länk, mina bästa gå-ner-vikt-tips, klicka här för att komma dit. Även om många äter LCHF för att må bättre, bli friskare, få en lugnare mage, så börjar de flesta med LCHF för att gå ner i vikt. Även vi började så och det gick ju hur bra som helst. Tyckte innan att det lät för bra för att vara sant och nu 1 ½år senare vet jag att det är precis lika fantastiskt som det låter. Önskade bara att jag hade kommit på det långt innan, det hade besparat mig mycket pengar och lidande. Har testat det mesta:
Viktväktarna - det funkade, men inte i längden eftersom jag aldrig åt något som var riktigt gott, var konstant sugen på något gott.
Nutrilett, Prenet - ja herregud vad ska man säga, leva på pulver, funkar självklart, men funkar självklart inte i längden.
Viktklubben.se - lite som viktväktarna, funkar inte i längden. Fick för övrigt ett mail från viktklubben idag, det stod att de saknade mig så här 2 år efter och de lär få fortsatta att sakna mig.
Så det jag har kommit fram till är att det bästa är att riktigt god och mättande mat och massor med härliga grönsaker, inga konstigheter.
Jag kör nu även med periodisk fasta för det mesta, äter bara mellan kl.12 och 20 på dagarna. Reglerar min hunger på ett bra sätt, annars hinner jag inte bli hungrig mellan målen. Men om du är nyss börjat med LCHF så hoppa PF och kom bara in i livsstilen och gå ner vikt.

Ha en skön kväll, själv ska jag ge mig in i kemins underbara värld (något ironisk)! / Camilla

Brunch & gårdagens middag

 
Yes då är det tillbaka till verkligheten med jobb resten av veckan efter två stycken lediga dagar. Jag kör kvällspasset idag och passar på att njuta ordentligt att den här lugna morgonen. Jag gjorde en rejäl brunch som jag startar dagen med. Äggröra fullproppad med ost och grädde, till det några skivor stekt bacon. Mums! En frukost/brunch med mycket fett och protein!
 
Äggröra med brieost 2 port:
  • 4 st ägg
  • 100 g brie eller valfri annan ost
  • 1-2 dl grädde
  • 1 krm vitpeppar
  • 3 krm salt
  • smör att steka i
Vispa ihop alla ingredienserna i en skål och fräs sedan i stekpanna. Vrid ner värmen i pannan och rör med träslev så det inte steker fast. Det är klart på 5-7 min.
 
 
Ja gårdagen då. Gårdagens middag hittade jag på "ica.se" när jag satt och surfade runt och jag kunde helt enkelt inte motstå att testa på detta recept! Såg så sjukt gott ut och det var det också. Kassler i ugn toppad med mozzarella, till det en fräsch vitkålssallad. Ibland är det skönt att äta lite lättare mat utan tunga såser, då tycker jag tex en vinägrett sallad är alldeles underbar.
 
Mozzarellagratinerad kassler 4 port:
  • Kassler i bit ca 800-1000 g
  • 3 msk fransk senap
  • 3 st tomater
  • 300 g mozzarella
  • 1 kruka färsk basilika
  • olivolja
  • svartpeppar
Skiva upp kasslerna i 1 cm tjocka skivor och lägg upp skivorna på en ugnsplåt. Bred på ett tunnt lager fransk senap på varje skiva och toppa dem sedan med hackad basilika, skivade tomater, skivad mozzarella, olivolja och en nypa finmald svartpeppar. Gratinera mitt i ugnen på 225 grader i 25-30 min. Klart!
 
 
Vitkålsssallad med vinägrett 4 port:
  • 300 g vitkål
  • 10 cm purjolök
  • 1 st rödlök
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk vinäger
  • 1 pressad vitlök
  • salt & peppar
Börja med att göra en vinägrett. Blanda olivolja, vinäger, pressad vitlök och en aning salt och svartpeppar. Blanda sedan ihop strimlad vitkål, purjo och rödlök i en skål. Häll sedan över vinägretten och rör omkring. Låt sedan stå och vila ett par timmar innan servering.
 
 
Igår eftermiddag och kväll tillbringade jag ute i skidspåren. Det var den årliga teknik och vallaträningen med jobbet. Verkligen nyttigt för oss nybörjare! Man kan aldrig träna på tekniken för många gånger och det blir inte att man tar sig tid att göra det på egen hand även om man skulle behöva.. Efteråt så drog jag upp i skogen och åkte ett par timmar och tog ut mig ordentligt och det kändes superbra! Känner idag att träningsverken börjar komma smygnade så vi får se hur kaxig jag är i morgon :)
 
Nu skall jag strax göra mig iordning och dra iväg men ha en skön dag allesammans! /Jimps

tisdag 15 januari 2013

Kycklingkebab

 
Idag gjorde jag kycklingkebab till middag och det är en rätt som ligger mig varmt om hjärtat. När jag var i turkiet för många herrans år sedan åt jag en hel del kycklingkebab som var så ljuvlig och det har etsat sig fast. Jag har aldrig lyckats hitta en lika god kebab som den och det här är inte riktigt samma sak heller men väldigt väldigt god var den! Kycklingen vart superlyckad och receptet på den hittade jag på "receptfavoriter.se", med lite justeringar fick jag till den perfekt och rekommenderar starkt.
 
Brödet vart godkänt men jag är inte helt nöjd utan skulle gjort det lite tjockare men man lär sig så länge man lever, receptet på brödet hittade jag på "fitpafett.blogspot.se" Till detta åt vi bladspenat, ruccola, gurka, tomat, rödlök, paprika, jordnötter, riven ost och en hemmagjord kebabsås.
 
 
Kycklingkebab 4 port:
  • 4 st kycklingfileer
  • 1 dl olivolja
  • ½ dl soja
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk sambal oelek
  • ½ pressad citron
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 2 msk hackad persilja
  • salt & peppar
Strimla kycklingfileerna och lägg i en bunke. Sedan är det bara att ösa på med resten av ingredienserna och låta vila i kylen 2 timmar innan tillagning. Dem skall sedan stekas i ugnen på 225 grader. Häll över kycklingen på en plåt och stek mitt i ugnen i 15 min. Rör sedan runt kycklingen och stek ytterligare 15 min. Klart! Låt svalna innan den skall ätas.
 
 
Pitabröd 4 port:
  • 6 ägg
  • 6 msk olivolja
  • 1 dl creme fraiche
  • 4 dl mandelmjöl
  • 3 msk fiberhusk
  • 3 msk pofiber
  • 3 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
Vispa upp äggen och tillsätt olivolja och creme fraiche. Vispa slät och blanda ner dem torra ingredienserna under vispning till en slät smet. Bred ut på en bakplåt med bakplåtspapper till runda kakor, forma med en sked. Grädda sedan i ugnen på 150 grader i ca 12-15 min. Tag ut och låt svalna innan du skär dem till pitabröd.
 
 
Kebabsås:
  • 3 dl creme fraiche
  • ½- 1 msk majonäs
  • ½ tsk vinäger
  • 1 tsk sambal oelek
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½-1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk kebabkrydda
  • ev lite vitlökspulver efter tycke
Blanda ihop ingredienserna och smaka av med kryddorna tills du hittar en god smak. Tänk på att inte ha i för mycket sambal eftersom chilismaken kommer fram när såsen får stå och dra en stund.
 
 
Den här smarriga kycklingen kommer garateras att utvecklas under grillsäsongen senare i vår! :) Nu säger jag go natt så hörs vi i morgon! /Jimps

Klämmer in en rätt från förra veckan

 
Hej. Ni är säkert många som förtvivlat undrat vart receptet på förra veckans ugnsfalukorv tagit vägen ;) Då kan ni pusta ut nu för jag har inte glömt bort det, haft lite knappt med tid bara. Jag passade på att stoppa den med lite ädelost den här gången, använde en ganska mild ädelost så inte smaken tar över för mycket. Men det betyder ju absolut inte att man hoppar över den vanliga osten, den skall såklart också vara med! Lite mer fett gör ju inte ont, more is more så att säga...
 
Jag är ledig idag och skall snart ta med mig barnen och åka och handla lite mat till veckans matlagning. Camilla har ju haft stenkoll på det dem senaste månaderna men nu är det alltså dax för mig att handla och försöka att inte sväva iväg i affären, jag har en tendens att överhandla och köpa på mig massa spännande ingredienser som ofta blir väldigt bra men ibland inte används alls. Så jag ska försöka tygla mig.
 
 
Ugnsfalu delux:
  • 1 ring falukorv
  • 1 st rödlök
  • 100 g ädelost
  • 2 dl riven ost
  • 2 msk ajvar relish
  • ½-1 msk dijonsenap (beroende på styrka)
  • 1 paket bacon
  • 10-20 st ostskivor
Börja med att snitta korven som vanligt men gör också ett snitt rakt över hela korven. Stoppa skivad rödlök i tvärsnitten och lägg sedan en bit ädelost i varje diagonalsnitt. Se bilden nedan så förstår ni. Blanda sedan ihop ajvar, senap och den rivna osten till en pasta och smeta på korven. Slutligen så lägger du ett täcke av bacon och ostskivor ovanpå hela korven. Stek sedan i ugnsform mitt i ugnen på 225 grader i 30 minuter. Klart!

Till den här smaskiga korven gjorde jag ett gammal beprövat blomkålsmos, klicka här för att komma till det receptet.
 
 
Ha en bra dag! /Jimps

måndag 14 januari 2013

Laxpaket

 
Idag är ju en sådan här snabbmatsdag, dvs en dag när jag slutar kl 18 och maten måste gå väldigt fort att göra iordning då man inte har så mycket tid att spela på. Vi har en del lax kvar från helgen så jag bestämde mig ganska snabbt för att göra foliepaket som får mysa i ugnen i 20 min. Det är med andra ord lika lång tid som den här rätten tar att laga. Perfekt för stressiga dagar!
 
 
Medans laxen går klart i ugnen så gjorde jag iordning en färsk och grovt skuren sallad med mycket grönsaker! Det kan jag rekommendera om ni har barn, dem tycker det är mycket roligare att äta grönsaker som inte ser ut som dem brukar och få plocka det dem själv vill ha.
 
Salladen är gjord på isbergssallad, riven ost, coctailtomater, gurka, paprika, olivolja och rödlök som legat och dragit i vatten 10 min för att ta bort styrkan i löken. Superfint att blanda ner salladen och osten i laxpaketen, blir som en laxkebab. Sticksen sedan kan man dippa och gröpa ur paketen med. Rätten vart faktiskt bättre än vad jag hade förväntat mig, kommer garanterat göras fler gånger här hemma!
 
 
Laxpaket i ugn 4 port:
  • 300 g laxbitar
  • 100 g smör
  • 100 g ädelost
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 msk hackad persilja
  • salt & peppar
  • foliepapper
Riv av ett foliepapper per portion. Sendan är det bara att lägga på en ingrediens i taget och det är inte så noga med hur du doserar. En näve lax i botten och strö sedan över osten, smöret och kryddorna. Vik ihop och förslut paketet och stek sedan mitt i ugnen på 200 grader i 20 min. Klart!
 
 
Nu blickar jag frammåt mot en hel del ledighet och det ser jag verkligen fram emot! Efter att ha jobbar som galningar i december så har vi en lugn vecka nu och nästa vecka har vi tagit semester hela veckan. Vi har inte planerat något för veckan än så länge utan vi tar det lite som det kommer och anpassar oss efter väder och vind, men det blir nog en hel del aktivitet med barnen och mycket skidåkning förhoppningsvis.
 
 
Idag när jag kom till jobbet så hade jag ingen aning om att Aftonbladets lchf-bilaga kommer ut idag men det blev jag snabbt påmind om! Jag och Camilla blev ju intervjuade och fotograferade i höstas och idag är vi alltså med i tidningen. Vi har inte fått så mycket info om vilken omfattning det kommer vara men det var ett stort uppslag och jag är nöjd med resultatet. Så har ni inte köpt tidningen än så har ni fortfarande chansen under veckan.
 
Ha nu en riktigt skön kväll! /Jimps