måndag 18 mars 2013

Måndag


God kväll på er, hoppas ni har det bra. Själv är man lite sliten efter en helg med fest och full fart. Det går ju allt längre tid mellan utgångarna på gamla dar och det är väl tur det när man blir såhär sliten.

I fredags fick vi besök av min bror, vi grillade, drack vin, planerade hans blivande nya kök och hade slutligen lite Bob Dylan häng in på småtimmarna. Riktigt trevligt som alltid när brorsan och Dylan är inblandade.

I Lördags var det fest tillsammans med en del kollegor för Camilla och mig. Riktigt trevligt och mycket hålligång! Igår sedan mådde man som man förtjänade och allt avslutades med en innebandymatch sent på Söndagskvällen så jag kan inte påstå att jag var pigg i morse när klockan ringde 0600. Men så är det väl, ska man festa får man ta konsekvenserna också...

Till middag ikväll gjorde jag en kryddig köttfärssås med stekt vitkål till, väldigt gott vart det. När man äter köttfärssås tillsammans med vitkål tycker jag att man kan krydda på lite extra och även göra den ganska tjock.

Kryddig Köttfärssås 4-6 port:
  • 800 - 1000 g köttfärs
  • 1 burk skivade champinjoner
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 konserv krossade tomater
  • 1 dl tomatpure
  • 1 dl chilisås
  • 2 msk konc. kalvfond
  • 1 dl rött vin
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • 1 krm cayennpeppar
  • 2 krm kebabkrydda
  • 2-3 dl vispgrädde
  • salt & peppar
  • smör till stekning
  • Hackad persilja vid servering
Börja med att hacka lök och vitlök, fräs dessa i en panna eller gryta. När löken mjuknat bryner du med färsen och svampen tills färsen fått fin färg. Då slår du i tomatkross, tomatpure, chilisås, vin och fond. Låt stå och puttra 10-15 min. Krydda, slå på grädde och smaka av med salt och peppar. Klart!

Vitkålen strimlas och steks i stekpanna med smör och rapsolja i 5 min tills den mjuknar och får färg. Salta en aning innan servering.



Ja vi har ju faktiskt hunnit grilla en hel del förra veckan men jag har fortfarande varit lite dålig på att knäppa riktigt bra bilder men jag lovar er att det kommer mera framöver! Här är iaf en liten tjuvkik från fredagens middag då vi åt grillat fläsk, bearnaisesås, ostfylld grillad tomat och grillade grönsaker.


Igår var det ju dags! Ungarna skulle få åka sitt livs första skidlopp och dem var så duktiga och stolta över sig själva efter målgången. Vi var i Falun där "barnens skipspel" anordnas uppe på Lugnet skidstadion och dit ska vi självklart åka nästa år också.


Fullt ös i spåren och långt där framme kan man skymta Elsa som drog ifrån Vincent på slutet.


Det var uppförsåkning fram till vätskekontrollen sedan var det lätt utför resten av vägen och här står en stolt guldmedaljvinnare efter målgång!

Ha en trevlig kväll! /Jimps

torsdag 14 mars 2013

Torskfilé, blomkål och smörsås


God kväll! Kvällens mat blev väldigt lyckad, supersmarrigt! Torskfilé, ugnsrostad blomkål toppad med riven parmesan och smörsås. På fisken hade vi en klick med blandning av philadelphia, pepparrotsost och persilja. Smörsåsen har vi gjort en gång förut, då blev den god men det kändes som konsistensen inte var den rätta. Idag blev både smaken och konsistensen som den skulle. Och hur gick det till?! Jo med mer smör och en mixerstav, så idag bjuder jag på ett nytt uppdaterat recept på smörsåsen, som passar utmärkt till fisk.  Ugnsrostad blomkål är ju min absoluta favorit just nu. Jag skivar bara blomkålen, har på olivolja och flingsalt och sen in i övre delen av ugnen på 225grader till blomkålen får fin färg. Vill man göra det extra gott så är det bara att toppa med riven parmesan. Mums!

Smörsås
  • 2 st schalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja
  • 2 dl vitt vin
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • ca 200 gram smör
Hacka lök, vitlök och persilja. Fräs i en kastrull, häll i vin ovh vinäger och koka upp och reducera till 1 dl. Ta fram en till kastrull och sila bort löken och persiljan. Värm det recucerade vinet på medelvärme (får inte börja koka), klicka i smöret samtidigt som du mixar med en mixerstav tills allt smör har smält.



Ha en skön kväll! / Camilla

onsdag 13 mars 2013

Kyckling curry


God kväll! Idag slutade jag tidigt och efter jobbet tog jag med mig barnen och mötte upp mormor på stans biblioteket, där vi läste böcker, spelade spel, lekte och fikade såklart. En bra eftermiddag med andra ord.
Kvällens måltid blev kyckling curry. Jag tycker jag alltid är på jakt efter den perfekta thai-rätten, att det ska smaka som det går när man går ut och äter thaimat. Riktigt svårt att få till, smakerna blir alltid så försvenskade. Jag fick inspriration från en sida på nätet, Thailandsfakta, dock hade jag ingen röd currypasta hemma så jag körde med vanlig curry på burk. Vet att det ofta är socker inblandad i, läste att det oftast används palmsocker, tydligen inte lika illa som vanligt socker. Och är det 1,5 tsk som gör hela rätten så får jag offra mig, men jag ska undersöka saken lite mer. Jag ska ta och åka till en av stans thaibutiker och så ska jag fråga hur jag ska bära mig åt och sen ska jag köpa allt som de rekommenderar, den perfekta kunden alltså.

Kyckling curry
  • ca 600 gram kycklingfilé
  • 400 ml kokosmjölk, gärna extra krämig
  • 0,5-1 msk curry (eller röd currypasta 2-3 msk)
  • 0,5 röd röd chili
  • 1 msk fisksås
  • 1/4 tsk salt
  • 1 burk wokgrönsaker
  • 1 burk bambuskott
  • ½ röd paprika
  • ½ grön paprika
Började med att strimla kycklingen. Häll upp häften av kokosmjölken i en wok eller stekpanna och koka upp under omrörning på medelhög värme. Ha i curryn eller currypastan och skiva chilin utan frön och ha i, rör om. Lägg i kycklingen och låt det puttra tills kycklingen blir vit och genomkokt. Tillsätt resten av kokosmjölken, wokgrönsaker, bambuskott och koka upp igen. Krydda med fisksås och salt. Skär paprikan i tunna skivor och lägg i precis innan servering så de behåller sin krispighet.


Imorgon är det redan torsdag, veckorna går verkligen undan nu. Ser framemot helgen då hela familjen är ledig. Barnen ska åka deras första skidlopp på lördag, de var lite tveksamma först, men sen hörde de att det skulle få medaljer och då ville de åka. Oj vad jag ska heja!
Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 12 mars 2013

Rullader fyllda med två olika ostar


God kväll på er, hoppas ni haft en bra dag. Min dag har gått i "ett" och nu sitter jag lugnt i tv-soffan och kikar på Champions league, så jag ska inte klaga just nu. Till middag ikväll gjorde jag oxrullader fyllda med två olika ostar. Den ena med blåmögelost och den andra med färskost med pepparrotssmak. Jag kunde helt enkelt inte välja så det fick bli båda och jag kan faktiskt inte säga vilken som vart godast! Vid sidan om så åt vi avocadohalvor toppade med smörfräst champinjon och purjolök. En sjukt god middag som jag verkligen rekommenderar er och jag har lovat mig själv idag att jag måste äta rullader oftare.


Ostfyllda rullader i sås, 4 port:
  • 800 g lövbiff 8-10 skivor
  • 2 msk fransk senap
  • 150 g ost, ex mögelost eller färskost
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk finhackad persilja
  • 1 hackad vitlöksklyfta
  • 4 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphia
  • 1-2 tsk kalvfond
  • 2-3 tsk soja
  • smör till stekning
  • salt & peppar
Börja med att göra iordning rulladerna genom att pensla på ett tunnt lager senap på varje lövbiffsskiva. Rör ihop ost, schalottenlök och persilja. Lägg en klick av blandningen på varje skiva, rulla ihop och fäst med en tandpetare. Bryn i panna med smör och vitlök tills dem fått fin yta och slå sedan över grädde, philadelphia, fond och soja. Låt puttra i 10 min, smak av med salt och peppar innan servering. Klart!


Färsk avocado toppad med stekt lök och svamp, 4 port:
  • 4 st avocado
  • 200 g champinjoner
  • 15 cm prujolök
  • smör
Halvera och gröp ur avocadohalvorna hela. Stek sedan finhackad champinjon och purjolök i smör tills dem fått fin färg. Toppa sedan varje avocadohalva med en nypa av stekblandningen och servera direkt.


Ha en fortsatt go kväll på er! /Jimps

måndag 11 mars 2013

Portergryta


Idag har jag varit ledig och haft en riktigt bra dag. Jag har veckohandlat, pluggat och varit ute på en rejäl promenad. Ska ha prov i min kemikurs ihelgen så jag behöver all pluggtid jag kan få.
Idag när jag var och handlade köpte jag picnicbog, visste inte riktigt vad jag skulle göra med den, men jag tänkte mig något slags långkok och det blev det. Hade en flaska porteröl hemma, så det det blev en portergryta med fläskkött istället för nötkött som man brukar ha och det blev lika gott. Köttet blev mört och jättegott!

Portergryta
  • ca 1 kg picnicbog (eller högrev)
  • 2 st gula lökar
  • 1 flaska porteröl (50cl)
  • 5 dl vatten
  • 2 st köttbuljongtärningar
  • 8 st torkade enbär
  • 6 st pepparkorn
  • 2 st lagerblad
  • ca 2 dl vispgrädde
  • 1 burk champinjoner
  • salt
  • peppar
Skär köttet i grytbitar och löken i kvartar. Fräs kött och lök i en gryta, salta och peppra. Häll i porterölen och vatten. Krossa enbären och pepparkornen och ha i tillsammans med buljongtärningarna, lagerblad. Koka och upp och låt puttra under lock på låg värme i minst 3 timmar. När köttet är klart så häll i grädde, smaka dig fram. Ha i svampen och låt den bli varm. Plocka ur lagerbladen och servera. Vi åt grytan tillsammans med romansallad.


Lite bilder från min promenad idag. Jag var så sugen på att springa, men jag är ju fortfarande snuvig, så jag får lugna mig ett tag till. Det var verkligen perfekta förhållanden, bar mark, solsken och bra musik i lurarna. Kanske i helgen....


Ha en trevlig kväll! / Camilla

söndag 10 mars 2013

Grilltider!


Vissa kanske tycker att man är knäpp om man ställer sig ute och grillar såhär i minusgrader, men älskar man att grilla så är det inget hinder! Vi premiärgrillade i veckan och igår var det dags igen. Jag grillade en marinerad fläskfile och lite smarriga grönsaker vid sidan om. Vi körde sedan en kall sambalsås som bryter av mot det rökiga köttet, gott gott gott. Såsen gör du enkelt genom att blanda ner sambal och vitlökspulver i creme fraiche.

Marinad, stor sats som också används som glaze under grillningen:
  • 1 dl rödvin
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl chilisås
  • 1 tsk kalvfond
  • 1 dl riven ost
  • 3 msk soja
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • ½ tsk paprikapulver
  • 1 tsk timjan
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • salt & peppar
I fredags åt vi Entrecote med grönpepparsås och stekta grönsaker, för receptet på såsen klicka här. Köttet bryndes i panna och stektes sedan klart i ugnen och vi fick till det perfekt! En härlig helg med god mat med andra ord och det blir inte så mycket sämre ikväll heller, jag har nämligen planer på att göra kryddiga fläskfärsspett eller nått liknande.


Jo grilltider var det ju, vi är mitt inne i uppbyggnandet av grillavdelningen på jobbet! Så härligt att känna på alla nya grilltillbehör och grillar såklart. Så är ni ute efter ny grill eller lite roliga tillbehör så kikar ni in hos oss på Maxi! http://www.icamaxihemochfritid.se/grill-c-662-1.aspx. Trendigt just nu är grillplankor och rökflis, jag kan knappt bärga mig tills jag ska testa plankorna!


Vincent gjorde chokladdoppade jordgubbar och bjöd oss på till efterrätt igår, jordgubbsberoende som han är :)

Nej nu ska vi sticka ut näsan i det fina vädret, ha en bra dag på er! /Jimps

torsdag 7 mars 2013

Fylld kyckling inlindad i lufttorkad skinka


Oj vad tiden går fort, redan torsdag och har ni märkt ljuset? Idag när jag slutade vid 17 var det fortfarande ljust ute. Underbart!
 Tänkte att ni skulle få ett riktigt smarrigt kycklingrecept idag och samtidigt får jag passa på att tacka dig som lämnade receptet. Kycklingfilé fylld med ost, citron och dragon och sen inlindad i lufttorkad skinka ala Jamie Oliver. En god rätt som passar utmärkt som en festmåltid. Kyckling, citron och dragon passar väldigt bra ihop och sen ost på det och lufttorkad skinka, det kan inte gå fel.

Fylld kyckling inlindad i lufttorkad skinka
  • 4 st kycklingfiléer
  • ca 12 ostskivor (stark ost)
  • 8-12 skivor lufttorkad skinka
  • citronsaft
  • ca 1 msk dragon
  • salt
  • peppar
Börja med att skära kycklingen så att det går att fylla den (se bild längre ner). Krydda med salt, peppar och dragon. Pressa över citronsaft och lägg på ostskivorna, minst 3st / per filé. Lägg ihop kycklingenfiléerna och linda skinkan runt. Pressa över lite mer citronsaft. Stek i stekpanna så skinkan får lite färg. Lägg sen kyckligen i en ugnsform och ställ in ugnen på 175 grader tills kyckligen når 72 grader. Ett bra tips när man gör kyckling är att använda termometer, så slipper man torr kyckling.



 
 
Ha en trevlig kväll! / Camilla

tisdag 5 mars 2013

Chokladkaka


Hej hej! Barnen fick vara hemma dag extra för att bli riktigt friska innan det är dags för dagis, jag och Jimmy jobbar omlott, så jag ska snart dra i väg och ta kvällspasset.
Vi har ju fått möjlighet att prova lite produkter från Easy living och idag gjorde vi chokladkaka och åkte och överraskade barnens mormor och morfar, de har också råkat ut för influensan. Så vad kan vara bättre än lite chokladkaka. Jag är ju inte så mycket för fikabröd egentligen, men den här kakan blev jättegod, precis lagom med chokladsmak och lagom söt. Vi åt den med vispad vaniljgrädde och blåbär och då kändes den som en riktigt lyxig dessert.



Fick hjälp av barnen, Vincent blev så stolt när han lyckades för äggen i skålen utan massa skal. Det var jättelätt att baka med mixen, bara att tillsätta ägg, olja och vatten. Perfekt att ha hemma om man skulle få fikabesök. Klicka här för att komma till Easy living.


Nu har jag börjat med kvällens måltid, en kycklingrätt som en av er läsare har tipsat om. Jag frågade ju för ett tag sedan om kycklingrecept och fick ett gäng och alla lät så goda så vi kommer nog att göra alla. Jag var nog lite av en tidsoptimist när jag började med maten, så jag kommer inte att hinna äta den idag innan jobbet, men det blir en smarrig matlåda för mig imorgon. Jimmy och barnen får njuta av den idag. Ha en fin kväll! / Camilla

måndag 4 mars 2013

Pizza


Hej på er! Nu har det äntligen börjat vända, barnen är feberfria och börjar få energin tillbaka. Själv hade jag en rejäl dipp igår, feber och trött hela dagen, men idag är det mycket bättre. Har till och med varit ut en sväng och fått lite frisk luft och sol. Härligt, men man känner att krafterna inte riktigt finns än. Igår blev det inte mycket till matlagning, men i lördags åt vi pizza. Testade en ny botten som jag hittade hos Erika, ökade på ingredienserna lite bara. Tyckte det blev jättegott, en pizzabotten som fick bra konsistens. Vi brukar göra en med mandelmjöl, men jag vet att det är många som har svårt för mandelmjölsmaken och då är den här botten perfekt. Inga konstiga ingredienser, allt går att få tag på i vanliga affärer.

Pizzabotten 1 plåt
  • 3dl gammeldags mjölk
  • 3st ägg
  • 200 gram riven smakrik ost (gärna grana padano)
  • 3 msk fiberhusk
  • 2 dl Pofiber
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
Värm mjölken så den blir ljummen. Vispa ihop mjölken med äggen och den rivna osten. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och rör ner i mjölkblandningen. Låt degen svälla 10 minuter. Lägg degen på ett bakplåtspapper och lägg plastfolie över. Kavla ut tunnt och dra försiktigt bort plastfolien. Grädda pizzabotten i ugnen på 200 grader i ca 10minuter mitt  i ugnen. Använd gärna pizza/paj-funktion om du har det på din ugn. Höj värmen till 225 grader och toppa pizza med dina favorittillbehör och sätt in ugnen igen i ca 15-20min. Vi hade tomatsås, klicka här för att komma till receptet, skinka, lök, champinjoner, musslor och massor med riven cheddarost.




Häromkvällen var himlen så där helt magiskt vacker, lite svårt att fånga på bild, men jag gjorde ett försök.


Ikväll ska vi ge grannarna något att prata om, yes det vankas grillpremiär och självklart är det fläskkarré som står på menyn. Köttet ligger och gottar till sig en smarrig marinad just nu och det ska bli så gott. Som jag har längtat till grillsäsongen och nu smyger vi igång den.
Ha en trevlig måndag! / Camilla

lördag 2 mars 2013

Kyckling, hosta och vårkänslor


Hej på er! Hur är det i det soliga vädret? Här är det fortfarande sjukdomar som dominerar, lite mindre feber idag men mer hosta. Var med Vincent till vårdcentralen igår och det visade sig att han också hade halsfluss och influensa. För barnen kom influensan över en natt, för mig smyger det sig på, blir lite sämre och sämre för varje dag. Tur att jag har bytt arbetshelg med en jobbarkompis, så jag får vila upp mig under helgen. Och dessutom är det ju Vasaloppet imorgon, då ska jag ligga i sängen och kika hela förmiddagen.
Tänkte jag skulle bjuda på ett gammalt klassiskt recept som vi har gjort många gånger, gott och enkelt. Gjorde det med lite mindre ingredienser och det blev precis lika gott. Kycklingklubbor/lår i ugn, så gott att det räcker fint med en enkel sallad och avokadoröra till.

Kycklingklubbor i ugn
  • 1,5-2kg kycklingklubbor
  • 4 st röd lökar
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 dl chilisås
  • 1 msk soya
  • 1 dl riven ost (eller 100g ädelost)
  • peppar
Om kycklingklubborna är frysta så börja med att koka klubborna i 5 minuter. Skär löken i kvartar. Blanda övriga ingredienser i en bunke. Lägg kycklingklubborna och löken i en ugnsform, häll över marinaden. Sätt in ugnen på 225grader i ca 30min. Ta ut kyckligen och skär ett snitt i en klubba för att se till att kycklingen är klar. Servera kycklingen med den smaskiga marinaden och en sallad.


Jag har ju knappt varit utanför dörren sen i tisdags, bara sjukhusbesök, men jag ser ju vad som händer ute, VÅREN. Solen skiner och snön smälter och det märks även inne att det händer grejer nu när det blir ljusare, blommorna växer och blommar.


Lite vårnaglar också, funderar på att pigga upp mig med en ansiktsmask också, är det vår så är det.


Med våren och ljusare tider kommer ju även lusten att byta gardiner, köpa nya blommor, fixa och dona helt enkelt. Och det går ju bra i alla rum förutom i vardagsrummet, vårt svåraste renoveringsprojekt! Jag börjar få en bild hur jag vill ha det, tyvärr är den inte alls lik Jimmys bild. Jag gillar ju träväggar, bilden nedan är från vårt sovrum, och skulle gärna kunna tänka mig en vit trävägg i vardagsrummet. Sen skulle jag vilja ha in böcker, skulle helst vilja bygga en bokhylla på en hel vägg (och helst en stege också), helst där tv sitter så den byggs in och inte tar så stor plats. Jag vill ha ett mysigt vardagsrum med färg. Jag tror jag ska fixa ett gäng med inredningstidningar och se till att vi gör varsin moodboard och så får vi se om vi kan mötas.


Ha en trevlig lördag! / Camilla