lördag 31 december 2011

Promenad med barnen

Jag och barnen tog oss en promenad i vinterkylan. Solen sken och det var riktigt skönt att få i sig lite frisk luft, det enda som fattas är SNÖ! nu när man har lite lediga dagar framöver så hoppas jag verkligen att det kommer mycket snö. Vi avslutade promenaden i lekparken så nu har ungarna fått leka av sig. Snart dax att börja förbereda maten!

Lunch

Till lunch idag åt jag 2 st kycklingklubbor som var kvar efter torsdagens middag. För receptet klicka här. Jag är ledig idag medans Camilla tyvärr jobbar, men någon måste ju göra det också. Jag och barnen skall strax gå ut i det underbara vädret och promenera. Ser fram emot kvällens matlagning! ska bli så skoj att laga så mycket gott och var lugna, det kommer bli ett rejält blogginlägg efter nyår!

Ha en bra dag! /Jimmy

Gott nytt år!

Årets sista dag är här. 2011 har varit ett grymt bra år, det var året vi började med LCHF, ändrade våran livsstil. Det premiära var ju att gå ner i vikt och det lyckades vi med, resten kom på köpet, vi mår så mycket bättre och nu skulle jag aldrig börja att äta som jag gjorde förut.
Dagens frukost blev en smoothie gjord på hallon, rysk yoghurt, grädde och ägg, gott och mättande!

Ikväll ska vi äta massa godsaker, det blir Surf ´n Turf till huvudrätt och kokospannacotta med bär till efterrätt. Men först ska jag jobba till kvällen, så nu ska jag ta och göra i ordning efterrätten, så lämnar jag resten till Jimmy.

Vill önska er alla ett Gott nytt år! Hoppas att ni får ett underbart 2012, känner på mig att det kommer att bli ett stort LCHF-år, spännande! Tack för att ni kikar in här! Stor kram / Camilla

fredag 30 december 2011

lchf fylld fläskfile med skysås

Jag plockade fram en fryst fläskfile innan jag åkte till jobbet i morse utan att ha någon större tanke bakom. Det vart en kanonmiddag som var supergod! skysåsen var en killer. Denna måste ni göra om ni vill äta något riktigt gott en fredagskväll. I morgon är det nyårsafton och då vankas det snäppet vassare mat! Ser verkligen fram emot det också, trotts att jag är mätt och belåten just nu. Nu ska resten av kvällen avnjutas i soffan, ett glas vin, lugn och ro! skönt!






Fylld fläskfile 2 port:


  • 1 st fläskfile

  • 1 st 100 g creme bonjour färskost av valfri sort

  • 1 st schallotenlök

  • 1 tsk paprikapulver

  • salt och peppar

  • smör att steka i

Börja med att fräsa fileen i en grill/stekpanna med smör tills den fått fin yta. Salta, peppra och krydda med paprikapulver under stekningen. Tag sedan av fileen och skär ett snitt tvärs över. Fyll den sedan med färskosten och en hackad schallottenlök. Bind sedan ihop hela fileen med bindtråd, stoppa i en termometer i den tjockaste delen och knuffa in i ugnen på 150 grader tills termometern visar 70 grader. Detta tar ca 30-40 min. När det är klart så lägg köttet åt sedan för att vila medans du gör iordning skysåsen (använd skyn från ugnsformen du stekte köttet i).


Skysås 2 port:



  • steksky

  • 1 st schallotenlök

  • 1 dl grädde

  • ½ msk soja

  • smör

  • salt och peppar

Börja med att fräsa på den hackade schallotenlöken i en kastrull med smör tills löken fått fin färg. Häll sedan ner stekskyn, grädde och soja. Koka upp och smaka av med salt och peppar. Låt sedan koka ner en aning tills såsen fått fin konsistens. Det är alltid en balansgång när man skall göra en egen sås, man får labborera lite. Är det för kraftig smak tillsätt mer grädde, är det för mild smak kan du tillsätta lite extra fond om du har det hemma osv.


Man kan ju servera i stort sett vad som helst till en fläskfile, allt blir bra! Vi valde idag att enbart äta kokt sparris till. Ha nu en riktigt trevlig fredagskväll! /Jimmy










Sent lunchinlägg

Passar på att slänga ut ett sent lunchinlägg. Slutade tidigt från jobbet idag så de vart lunchlåda hemma. Åt resterna som var kvar av omeletten jag gjorde häromdagen. Nu sitter jag och klurar på vad jag ska göra för mat till kvällen... Fläskfile skall det bli i alla fall, får se vad vi mer hittar på! Ha en bra kväll! /Jimmy

En stor smoothie

Dagens frukost blev en rejäl smoothie gjord på hallon, rysk yoghurt, grädde och ägg. Kommer att ta många timmar innan det är dags för lunch för min del, men nu står jag mig utan problem.
Ha en bra fredag! / Camilla

torsdag 29 december 2011

Chilimarinerade kycklingklubbor

Till kvällsmat idag blev det chilimarinerade kycklingklubbor i ugn, alltid lika gott. Till gjorde jag salladen som min kusin gjorde på julafton, fast jag hoppade över vanliga äpplen. I salladen är det ruccola, tärnad ost, granatäpple och hackade valnötskärnor, tycker att allt passar så himla bra ihop.




Ha en trevlig kväll! / Camilla

Nystädat, nyduschad och nylunchad

Städningen är avklarad och en sak kan jag säga, snart åker julgranen ut! Den barrar som bara den. Dagens lunch blev rester från igår kålpudding. Undra vad jag ska laga till kvällen, hoppas jag får nån idé när jag ska åka och handla.

Dags att fixa håret och dra och handla. Ha det gott! / Camilla

Världens bästa frukost

Under min viktnedgång åt jag nästan alltid 2 ägg och 3 skivor hästskivor till frukost. Det är nog världens bästa frukost om man vill hålla sig mätt och gå ner i vikt eller ännu bättre skulle säkert vara att ha på majonäs på äggen, men nu gillar jag inte att äta majonäs som den är. Nu är jag ju inte ute efter att gå ner i vikt längre utan bara hålla vikten och det har jag inga problem med, så nu blir det lite mer mejeriprodukter till frukost. Idag blev det ost, hästkorv och ett kokt ägg.

Idag är lilltjejen mycket bättre, men ojoj vad hon har hostat inatt, lillpluttan! Idag ska jag handla godsaker till nyår, men först ska huset städas. Ikväll hade vi tänkt att premiäråka skidor, men nu regnar det och är 5grader varmt. Börjar bli riktigt stressad över att det inte är någe snö, hade till och med en mardröm om det igår. Kortvasan närmar sig med stormsteg... hur ska det gå?!
Ha en bra dag! / Camilla

onsdag 28 december 2011

LCHF Kålpudding

Det här är nog den mest otippade maträtt jag har lagat. Jag har aldrig varit något stort fan av svensk husmanskost och kålpudding har legat 1:a länge på min topp otäckaste maträtter länge. Men man ändrar ju smak har jag märkt och anledningen till att jag inte har gillat kålpudding har nog varit sirapen, har alltid haft svårt för söta saker i mat. Min kålpudding blev betydling lösare än vad jag minns kålpudding och det gillar jag. Smaksatte köttfärsen med fond, soya och fransk senap, just fransk senap gillar jag mycket. Fransk senap från Slotts innehåller inget socker, mycket bra! Blev väldigt positivt överraskad och det här kommer jag att laga igen.

LCHF Kålpudding


  • ½ vitkålshuvud, ca 800-1000g

  • 500 g köttfärs

  • 2 gula lökar

  • 1 msk fransk senap

  • 1 msk soya

  • 2 msk kalvfond

  • 4 dl vispgrädde

  • salt

  • peppar

Strimla vitkål och fräs i en stekpanna tills den har fått lite färg. Skiva lök och stek tillsammans med köttfärs, salta och peppra. Ha i senap, soya, fond och grädde. Låt småputtra ca 5min. Smaka av om det behövs kryddas mer. Blanda vitkål och köttfärs i en ugnssäker form. Sätt in i ugnen på 200grader i ca 25-30min.



Idag skulle jag ju handla mat till nyår, men istället fick jag åka hem till en sjuk dotter. Usch vad jobbigt det är när dom är sjuka, man önskade att man kunde ta över deras sjukdom. Hon har feber, snorar och hostar. Nu ligger hon och sover så sött, hoppas att det är bättre imorgon. Imorgon är jag ledig och då ska jag göra ett nytt försök med handligen, mina föräldrar ska vara barnvakt en stund. Ser framemot nyårsmaten, kommer att bli mycket gott. Oxfilé och hummer står på inköpslistan, kan ju aldrig bli fel!
Ha en bra kväll! / Camilla


Matlåda

Hade med rester från gårdagens lax i matlåda idag. Så skönt att slippa köpa färdig mat! Smakade lika gott som igår. Nu är det dax att fortsätta jobba, ha en go kväll! /jimmy

lchf omelett

En lchf klassiker vart det till lunch idag. Omelett! snabbt gjort, gott och sjukt mättande. Kanonmat om du har problem med hungern. En rejäl omelett står man sig riktigt länge på. Man kan dessutom variera den i evigheter, idag fyllde jag den med champinjoner, rödlök och lufttorkad skinka. Jag måste säga att det var den godaste omeletten jag gjort! Hade dessutom riven ost i själva smeten, har ju ingen dött av :) Man kan såklart äta den som den är bara men jag hade lite grönkål kvar i kylen, så de vart ett perfekt tillbehör.

Omelett 2 port:


  • 4 st ägg

  • 2 dl grädde

  • 1 dl riven ost

  • ½ st liten rödlök

  • 2 st skivor lufttorkad skinka

  • 3 st färska champinjoner

  • salt och peppar

  • smör att steka i

Börja med att mixa ihop ägg, grädde och den rivna osten. Salta, peppra och låt sedan stå medans du hackar och steker rödlök, skinka och svampen i en stekpanna med smör. Vrid ner plattan något och häll över mixen. Låt stå och puttra tills den fått lagom färg på undersidan. Då var det dags att vända omeletten, ett kritiskt läge! men det enklaste är att använda en extra stekpanna och helt enkelt vända över den. Låt den få lite färg på nästa sida också. Klart!


Idag vankas det kvällsjobb för mig efter 3 st sköna lediga dagar! Hade kunna tänka mig att vara ledig ett par dagar till men de e inte så dumt att jobba heller.


Ha en bra dag! /Jimmy











Smoothie

Igår åt jag riktigt bra mat och mådde bra igen, inget mer ont i magen. Jag fick en blender av Jimmy i julklapp, hur har jag klarat mig utan?! Idag gjorde jag en smoothie i den. I smoothien hade jag hallon, rysk yoghurt, grädde och ägg. Slutar tidigt idag, så idag blir det nyårs handling. Kommer att spara lite av smoothien och dricka till lunch. Ha en bra dag! / Camilla

tisdag 27 december 2011

Lax med limesmör och romsås

Här har ni våran middag. Ugnsstekt vitlöks lax toppad med limesmör och räkor. Till det en god romsås och grillade broccolikvistar. Det var jättegott!, rekommenderar verkligen. Idag har jag haft en riktig kanondag med ungarna, så skoj att bara vara med dem en hel dag utan att behöva tänka på annat.

Ugnsstekt vitlökslax 4 port:


  • 4 st laxfileer

  • 2 st vitlöksklyftor

  • olivolja

  • salt och peppar

Börja med att fräsa fileerna i stepanna så dem får lite yta, placera dem sedan i en ugnsform. Pressa 2 st vitlöksklyftor över fileerna och häll över olivolja. In i ugnen i 20 min. Klart!

Romsås 4 port:


  • 1 dl creme fraiche

  • 1 dl gräddfil

  • 1 msk majonäs

  • 1 burk stenbitsrom

  • 2 tsk hackad gräslök

  • 2 tsk hackad dill

  • 1 st liten rödlök

  • ½ pressad citron

  • 2 krm paprikapulver

  • salt och peppar

Hacka rödlöken och blanda sedan ihop alla ingredienserna i en skål, smaka av med paprikapulver, salt och peppar. Vill du ha den som en röra så rör bara ihop ingredienserna, vill du ha den lösare som en sås så mixa den efteråt.

Limesmör 4 port:


  • 100 g smör

  • 1 st lime

Blanda helt enkelt ner saften från en limefrukt i smöret och om du vill kan du också riva ner skalet för extra smak. Passar perfekt till både fisken och grönsakerna.


Jag använde frysta broccolikvistar som jag tog direkt ur frysen och fräste i smör på hög tempratur i en grillpanna i ca 6-7 min till det mesta av vattnet i dem dunstat och dem börjar få lite färg. Salta dem under stekningen, kanongoda!

Jobblunch

Dagens köpelunch blev kycklingspett och sallad, soltorkade tomater och flera ostsorter. Gott!

Lunchbrejk

Jag tog ett brejk i all lek med barnen och slängde ihop lite lunch, man måste ju äta också! För min del vart det sallad med lufttorkad skinka fylld med olivost, toppat av olivolja och vitlöksdressing. Kanongott! Barnen åt pasta med pastasås, se längre ner.



Det här är lchf för mig. Det snackas mycket om att lchf skall vara livsfarligt i medierna nu, att man får allt ifrån minnesluckor till cancer av att äta lchf. Tittar man på min lunch idag så har jag svårt att förstå vad som är dåligt med den? Det finns tom kolhydrater på tallriken, dock inte så mycket men tillräckligt. Hade det legat pasta blandat i salladen hade säkert alla automatiskt tänkt att det var en kanonlunch ur hälsosynpunkt?! Ja ni fattar...



Hur enkelt och gott som helst! Man ska aldrig krångla till det mer än nödvändigt, en god skinka och en god ost. Passar hur bra som helst tillsammans...





Här har vi fettet i denna maträtt. Olivolja, vitlöksdressing och oliv-färskost.



Min älsklingskniv! Den här "santoku" kniven från Victorianox fick jag av min älskade Camilla förra året. Det viktigaste i köket är att ha en bra kniv!




Barnen vill gärna inte äta sallad, det ville inte jag heller när jag var liten. Så jag gjorde tortellini med ostsås åt dem. Nu snackar vi inte nån färdig påssås! Det är så himla enkelt att göra en god sås så jag förstår egentligen inte varför någon köper färdiga pastasåser med diverse tillsattser i. Det enda som denna sås innehåller är grädde, riven ost, en skvätt kalvfond och lite salt. Toppa med lite hackad persilja. Barnen var eld och lågor! Gick verkligen hem.


Nu skall vi fortsätta att leka inne på barnens rum! /Jimmy

Mysdag

Idag har vi en riktig mysdag här hemma. Skönt att umgås med barnen och bara vara känner jag. Nu ska jag strax göra iordning lunchen. Sen ska vi plocka fram och leka lite med barnens julklappar.

Ha en bra dag! /Jimmy

Back to basic

Idag blev det en klassisk frukost här hemma. Känner att det är dags för att gå till bara till våran vanliga mat. Tycker julen har gått bra ur LCHF synpunkt men det har ju blivit lite sill, rödbetssallad och en och annan mörk chokladbit. Allt det där har gjort att jag har haft ont i magen, kännt mig svälld och trött. Märker att jag blir hungrig av sån där mat, så nu blir det back to basic. Frukosten för mig blev brieost, ägg, hästkorv och te. Jimmy åt samma fast han åt två Finn crisp också.




Nu är dags att göra sig i ordning för jobb för min del, Jimmy är ledig idag också. Hade väldigt gärna varit ledig idag, känner mig trött och så skulle jag vilja ha en familjedag till, bara vara, spela spel och mysa. Får bli en annan dag.. Ha en bra dag! / Camilla

måndag 26 december 2011

Julafton nr 2

Idag var vi hem till barnens farmor och firade lite extra jul och barnen fick öppna klappar. Dessutom åt vi årets sista julbord, det kan jag garantera! Allt var supergott men nu känner jag att det får vara bra för denna gång. Fick smaka en supergod whiskeyost som jag vart lite kär i, annars var det allt det traditionella precis som det skall vara.

Nu har vi landat hemma och barnen har lagt sig, i morgon kommer bli ännu en ledig och rolig dag! Nu har vi ännu fler leksaker att leka med! Barnen kommer vara såå taggade när dem vaknar i morron bitti.



Annandagsfrukost

Annandag jul, 5 plusgrader och snön håller sakta på att försvinna. Inte bra med tanke på att vi måste komma igång med våran skidträning!, men hoppas det vänder snart igen. Idag blir det en lugn förmiddag här hemma, jag är ledig med barnen medans Camilla jobbar. På eftermiddagen skall vi åka hem till barnens farmor och fira lite Jul med dem i efterhand, Vi var ju hemma hos mormor och morfar på julafton. Så det blir trevligt!

Min frukost idag gick inte av för hackor! Rostat sesambröd, hästkorv, julskinka, ägghalvor med kaviar och kaffe. Jag kan verkligen rekommendera sesambrödet, det är så jäkla gott speciellt att rosta!

Det känns ganska skönt att julen börjar trappas ner, så nu laddar vi batterierna denna vecka och ser fram emot nyårsafton. Då kommer vi vara hemma, ha det mysigt och laga riktigt fin mat!

Det har inte blivit mycket träning på slutet pga mycket arbete och annat julfej, känns sådär. Men nu blickar vi frammåt och tar nya tag! hoppas kunna klämma in extra mycket framöver så man kommer i fin form till kortvasan!

Ha en trevlig Annandag! /Jimmy



söndag 25 december 2011

Chilimarinerade räkspett med chili&limeaioli

Vi gick runt länge och väl i affären, kan ju tilläggas att vi inte handlade i världens mest inspirerande affär, men det ligger på gångavstånd. Vi kände att vi ville äta något lite lättare och något som inte hade med julmat att göra. Vi hittade frysta scampiräkor som vi slog till på. Sen gjorde vi en vitlök- och chilimarinad som vi marinerade räkorna och till räkorna gjorde vi en chili- och lime aioli. Jimmy fick en gjutjärnsgrillstekpanna i julklapp som vi invigde idag. Det blev hur gott som helst och ett skönt brejk till all julmat.

Vitlök- och chilimarinerade räkspett på salladsbädd 8st spett


  • 400 gram scampiräkor

  • 1 dl olivolja

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 röd chili

  • sallad

  • 2 avokado

  • 1 rödlök

Dela chili och ta bort kärnorna om du inte vill ha det så starkt, hacka chilin och pressa vitlöken i liten skål, blanda i olivoljan. Häll marinaden i en plastpåse och ha räkorna. Marinera i minst en timme. Sätt på räkorna på grillspett. Ha lite olivolja i en grillstekpanna och grilla på hög värme på båda sidorna tills räkorna har fått fin färg. Hacka sallad, avokado, rödlök och lägg på en tallrik som en bädd, ringla över lite olivolja och lägg spetten uppepå.

Till spetten gjorde vi en chili-och lime aioli med creme fraiche att dippa räkorna i, mumsigt värre!

Chili-och lime aioli med creme fraiche


  • 2 vitlöksklyftor

  • 0,5 röd chili

  • 0,5 lime

  • 1 äggula

  • 1 krm salt

  • 1 krm svartpeppar

  • ca 1 dl matolja (ej oliv)

  • ca 1 dl creme fraiche

Börja med att se till att alla ingredienser har samma temperatur, annars kan aiolin skära sig. Dela chilin och ta bort kärnorna, hacka chilin och ha i en skål tillsammans med pressad vitlök, saft från en halv lime, salta och peppra. Använd elvisp, stavmixer eller gör allt i en blender. Ha i äggulan och vispa kraftigt. Ha i lite olja i taget och vipsa under hela tiden, ha i olja tills aiolin ha fått en bra och tjock koncistens. Blanda i creme fraiche, ta lite i taget och smaka av tills du är nöjd med smaken.


Filmen Trassel såg vi efter promenaden och nu är det dags för Bilar 2. Vill aldrig att den här lediga dagen ska ta slut, vi har haft det så mysigt idag. Ha en mysig kväll! / Camilla

Dagens

Idag till lunch blev det rester, gräddstuvad grönkål, räkpaj och en sallad som min kusin hade gjort till julbordet igår. Salladen var jätte god, ruccola, ost, äpple, granatäpple och valnötter.

Vad vi ska äta ikväll har vi ingen aning om, så nu ska vi ta en promenad till affären och se om vi kan få nån inspiration. Ha det bra! / Camilla